Veelgestelde vragen
Corona-virus COVID-19
Waarom moet ik in de gebouwen van Dimence een mondkapje dragen?
Er geldt een mondkapjesplicht binnen de gebouwen van Dimence. We willen de kans op besmetting met het coronavirus bij patiënten en medewerkers minimaliseren. Daarnaast willen we zeker niet dat onze opgenomen patiënten in eenzaamheid leven doordat ze geen bezoek mogen ontvangen, zoals tijdens de lockdown.
Waar moet ik een mondkapje dragen?
Over het algemeen geldt het volgende:
-
Een opgenomen patiënt: Ben je als patiënt opgenomen op een klinische afdeling, dan geldt voor jou de plicht om een mondkapje te dragen, wanneer je buiten je eigen kamer in gemeenschappelijke ruimtes bent. Hier zijn uitzonderingen per team of afdeling mogelijk.
-
Een patiënt van buiten: in openbare ruimtes van Dimence ben je verplicht om een mondkapje te dragen. Openbare ruimte zijn bijvoorbeeld een kliniek, de hal van een locatie, de wachtruimte en de bezoekersruimte. Lukt het niet om voldoende afstand te houden, dan geldt ook de mondkapjesplicht.
-
Bezoekers: bezoek je een klinische afdeling, dan geldt de mondkapjesplicht in openbare ruimtes. Sommige afdelingen hebben strengere richtlijnen. Check voor je komt wat de richtlijnen zijn op de locatie.
-
Medewerkers: In een klinische situatie, waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, dragen onze medewerkers verplicht een mondkapje. Ook in openbare ruimtes dragen onze medewerkers een mondkapje.
Soms zijn de richtlijnen op locatie strenger
Een team of afdeling kan zelfstandig besluiten om strengere richtlijnen voor patiënten, bezoekers en personeel in te voeren. Dit met oog op de kwetsbaarheid van patiënten. We hopen hierbij op jouw begrip en medewerking. Check voor je op bezoek komt wat precies de richtlijnen zijn op de locatie.
Moet ik tijdens mijn gesprek met de behandelaar ook mijn mondkapje ophouden?
Wanneer je met jouw behandelaar 1,5 meter afstand kunt houden en je bent in een niet-openbare ruimte, is dit niet noodzakelijk. Natuurlijk staat het jou, of jouw behandelaar, vrij om wel een mondkapje te dragen als jullie je daar veiliger bij voelen.
Wat is een niet-openbare ruimte?
Een niet-openbare ruimte is bijvoorbeeld een behandelkamer, kantoor of trainingsruimte met gesloten deur.
Ik kan of wil geen mondkapje dragen, wat nu?
Meld dit bij je behandelaar, het secretariaat of de locatie. Samen kijken jullie wat er mogelijk is.
Kan ik kiezen of ik mijn afspraak face to face wil of digitaal?
We adviseren je om hierover in gesprek te gaan met jouw behandelaar. Samen kunnen jullie kiezen welke manier van afspreken het beste bij jou past.
Ik vind beeldbellen niet prettig, kan ik dit aangeven?
Wanneer beeldbellen geen optie is voor jou, kun je dit aangeven bij jouw behandelaar. Samen kunnen jullie kijken naar de beste oplossing voor jullie gesprek.
Kan ik nog bezoek ontvangen?
Ja, bezoek is nog steeds mogelijk. Let hierbij goed op de geldende regels van jouw locatie.
Kan ik nog gebruik maken van de toiletten?
De toiletten zijn nog steeds toegankelijk.
Waar kan ik terecht met vragen rondom Corona?
Op de website van de Rijksoverheid, https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19, kun je meer informatie vinden over het coronavirus COVID-19. Heb je vragen over de corona-regels bij Dimence? Neem dan contact op met het secretariaat waar je onder behandeling bent.
Heb ik een Coronatoegangsbewijs nodig wanneer ik iets wil eten in één van de restaurants?
Onze restaurants vallen onder de categorie 'bedrijfskantines', hiervoor is geen coronatoegangsbewijs (CTB) nodig.
Aanmelden
Kan ik zonder verwijzing terecht bij Dimence?
Nee, dit is niet mogelijk. Voor een behandeling bij Dimence heb je altijd een verwijzing nodig van jouw huisarts. Neem daarom contact op met jouw huisarts. Jouw huisarts kan je vervolgens doorverwijzen naar Dimence.
Kan ik met spoed aangemeld worden?
Ja, dit kan in een crisissituatie, wanneer er geen andere oplossing is. Neem altijd contact op met jouw huisarts. Hij of zij kan er namelijk voor zorgen dat er op korte termijn, bijvoorbeeld voor dezelfde dag, een afspraak volgt.
Kan ik ook iemand anders aanmelden voor hulp bij Dimence?
Nee, dit is niet mogelijk. Als u iemand in uw omgeving heeft van wie u denkt dat hij of zij psychische hulp nodig heeft, vraag deze persoon dan om contact op te nemen met de eigen huisarts. Alleen een (huis)arts kan iemand aanmelden voor behandeling bij Dimence.
Hoe meld ik mij aan voor hulp bij Dimence?
Neem eerst contact op met je huisarts. Je huisarts kan jou vervolgens doorverwijzen naar Dimence. Nadat je bent aangemeld, wordt er samen met jou een afspraak ingepland voor een eerste gesprek. In sommige situaties mogen ook andere medische beroepsgroepen doorverwijzen. Dit verschilt per zorgverzekeraar. Je zorgverzekeraar kan je hierover meer informatie geven.
Wat zijn de wachttijden?
Soms zijn er zoveel patiënten in behandeling, dat Dimence wachtlijsten heeft. Het overzicht hiervan vind je in de wachttijdentabel.
Patiëntinformatie
Wat is een behandelplan?
In een behandelplan zijn de wensen van de patiënt en doelen van de behandeling opgeschreven. Ook staat beschreven hoe de cliënt en de behandelaar deze doelen willen bereiken. Om de behandeling te laten slagen is het belangrijk dat u het eens bent met de inhoud van het behandelplan. De behandeling gaat dus ook pas van start nadat u toestemming heeft gegeven.
Wat gebeurt er als ik word opgenomen?
Bij psychische crisissituaties kan opname in een kliniek nodig zijn. Meestal heb je eerst contact met een psychiatrisch verpleegkundige van de crisisdienst. Daarna heb je onder andere een gesprek met een psychiater. We nemen samen met jou de tijd om naar je problemen en jouw persoonlijke situatie te kijken. Samen bespreken we welke behandeling het beste bij je past. Dit leggen we vast in een behandelplan. Behandeling bestaat vaak uit gesprekken, alleen of in een groep. Gesprekstherapie is de meest voorkomende behandeling. Je kunt ook vaktherapie krijgen zoals drama-, muziek- of sporttherapie. Dit kan helpen als woorden tekort schieten. Je verblijft op een eigen kamer. Eten, drinken en huishoudelijke zaken maken deel uit van het behandelprogramma. Indien mogelijk zorg je voor jouw eigen huishoudelijke zaken, zoals je kamer schoonmaken. Daarnaast is er ruimte voor vrije tijd en kun je bezoek ontvangen. Tijdens je opname word je begeleid door een behandelteam. Dit team bestaat meestal uit verpleegkundigen, een psychiater, een psycholoog en een arts.
Er is een verschil tussen vrijwillige en gedwongen opname. Bij een vrijwillige opname bepaal je samen met een behandelaar wanneer je weer naar huis gaat. Bij een gedwongen opname mag je de instelling alleen verlaten als je daarvoor toestemming hebt. Er zijn ook mensen die door hun problemen afhankelijk zijn van een veilige omgeving en dat ook blijven. Voor deze mensen zijn er woonafdelingen. Ben je langer dan twee maanden opgenomen, dan wordt Dimence jouw tijdelijke woonadres.
Wat is een diagnose behandeling combinatie (DBC)?
Een diagnose behandeling combinatie (DBC) beschrijft alles wat je behandeling omvat: van het eerste telefoontje om je aan te melden tot en met het laatste gesprek met je behandelaar en de administratie hiervan. Onderzoek, een test, overleg tussen hulpverleners, of medicatie kunnen ook daarbij horen. Dit geldt ook als het om een kort traject gaat, bijvoorbeeld als jouw behandeling uit één of een paar gesprekken bestaat, of als er alleen een diagnose wordt vastgesteld en je ergens anders behandeld wordt. Voor elke DBC is een prijs vastgesteld, waarin alle kosten staan die met de behandeling te maken hebben. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de prijzen van DBC’s vastgesteld. En ook hoeveel tijd een behandelaar mag opschrijven. Aan het einde van de behandeling, of na een jaar, stuurt Dimence de rekening van jouw DBC(’s) met daarop de omschrijving van je behandeling naar jouw zorgverzekeraar.
Wat is een (wettelijke) vertegenwoordiger?
Voor het kunnen uitvoeren van een behandeling is toestemming van de patiënt vereist. Als iemand van zestien jaar of ouder als gevolg van zijn of haar problemen niet in staat is om zelf beslissingen te nemen, dan treedt de vertegenwoordiger op. Deze wettelijke vertegenwoordiger is door de patiënt gemachtigd. Als deze schriftelijke machtiging ontbreekt dan komen in volgorde de volgende personen in aanmerking;
- De echtgenoot of (geregistreerde) partner
- Een ouder
- Een kind
- Een broer of zus
Tenzij bovengenoemde personen de vertegenwoordiging niet op zich willen nemen. De behandelaar beslist in het belang van de patiënt en luistert hierbij zoveel mogelijk naar de wensen van de patiënt. Als de patiënt zich verzet, terwijl de vertegenwoordiger akkoord is, dan neemt de behandelaar een zodanige beslissing dat behandeling alleen kan worden uitgevoerd om ernstig nadeel voor patiënt te voorkomen. Naast de vertegenwoordiger is er een wettelijke vorm van vertegenwoordiging op grond van een rechterlijke beslissing: curatele en mentorschap.
Wat is een ROM-vragenlijst?
Om te toetsen of jouw klachten minder worden en de kwaliteit van leven beter wordt gedurende de behandeling, vragen wij je om de ROM-vragenlijst op verschillende momenten in te vullen. ROM staat voor Routine Outcome Monitoring. Door de antwoorden van de verschillende meetmomenten naast elkaar te leggen kunnen wij zien of het beter met je gaat en als het nodig is kunnen wij op tijd bijsturen. De uitkomsten van de ROM-vragenlijsten worden met je besproken.
Wat is directe en indirecte tijd in een DBC?
Dimence houdt tijdens je behandeling bij hoe lang alles duurt. Bijvoorbeeld een gesprek met de behandelaar, een psychiatrisch onderzoek, therapie of dagbesteding. Dat noemen we directe tijd. Het bespreken van je behandeling tussen behandelaren, de voortgang van je behandeling opschrijven, of een brief naar je versturen wordt ook genoteerd. Dat heet indirecte tijd. Alle directe en indirecte tijd die bij een behandeling horen worden opgeschreven in jouw DBC (diagnose behandeling combinatie).
Wie werken er bij Dimence?
Verpleegkundigen, activiteitenbegeleiders, artsen, artsen in opleiding, arts-assistenten, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, psychotherapeuten, psychologen, psychodiagnostisch medewerkers, psychiaters, psychomotore therapeuten, vaktherapeuten, maatschappelijk werkers, geestelijk verzorgers, preventiemedewerkers, medewerkers ondersteunende diensten, etc.
Kan ik onafhankelijk advies krijgen van een cliëntondersteuner?
Cliëntondersteuning kan in alle levensfasen en op alle levensterreinen van belang zijn. Jij hebt wettelijk recht op gratis en onafhankelijke ondersteuning.
Indien je behoefte hebt aan een onafhankelijk advies of ondersteuning bij de aanvraag van zorg, dan kun je contact opnemen met de onafhankelijke cliëntondersteuner van de organisaties MEE, SCOT en zorgbelang.
Wie is verantwoordelijk voor mijn behandeling?
Bij een behandeling door Dimence is de hoofdbehandelaar verantwoordelijk voor een goed verloop van jouw behandeltraject. Dat geldt ook voor de diagnose die wordt gesteld en het behandelplan. De medebehandelaars in het team zijn zelf verantwoordelijk voor hun specifieke aandeel in jouw behandeling. De hoofdbehandelaar is meestal de psychiater of de klinisch psycholoog in het team.
Kan ik zelf mijn behandelaar kiezen?
Je kunt vooraf jouw voorkeur uitspreken voor een man of een vrouw. In verband met de beschikbaarheid van hulpverleners kunnen wij niet met zekerheid zeggen of wij aan je wens kunnen voldoen. Mocht je twijfels hebben over je behandelaar, dan kun je dit met hem/haar of de leidinggevende bespreken. Wij overleggen hoe we hier een oplossing voor kunnen vinden binnen de mogelijkheden die we hebben.
Wat moet ik doen als het niet klikt met mijn behandelaar?
Dit kun je het beste eerst met je behandelaar bespreken of met de afdeling waar je in behandeling bent. We kijken hoe we hier een oplossing voor kunnen vinden binnen de mogelijkheden die we hebben. Als dit geen oplossing biedt dan kun je een patiëntenvertrouwenspersoon inschakelen.
Ik twijfel aan de diagnose. Wat kan ik doen?
Bij twijfel is het goed om aan de behandelaar te vragen waarom hij of zij tot die diagnose is gekomen. Als je daarna nog steeds twijfelt dan kun je een andere behandelaar vragen om een second opinion. Een second opinion betekent letterlijk ‘een tweede mening’. Als dit ook geen oplossing biedt dan kun je een patiëntenvertrouwenspersoon inschakelen.
Algemene informatie
Voor welke problemen kan ik bij Dimence terecht?
Dimence helpt (jong)volwassenen vanaf 18 jaar en ouderen bij psychische problemen, zoals autisme, angst & stemming of verslavingsproblematiek. Bekijk alle psychische problemen hier.
Daarnaast is Dimence gespecialiseerd in de behandeling van:
- angst en stemming
- bipolaire stoornis
- autisme en ADHD
- persoonlijkheidsstoornis
- (complex) trauma
- chronische problemen
- verslaving
- Korsakov
- onverklaarde lichamelijke klachten
- hersenletsel
Wat moet ik doen bij een crisissituatie?
Tijdens kantooruren (08.30 – 17.00 uur)
Ben je al patiënt bij Dimence, neem dan contact op met je behandelaar. Ben je nog geen patiënt bij Dimence, neem dan contact op met je huisarts.
Buiten kantooruren (17.00 – 08.30 uur)
Buiten kantoortijden bel je je huisarts of de Centrale Huisartsenpost in jouw regio. De crisisdienst is buiten kantoortijden alleen via een huisarts bereikbaar voor spoedgevallen en dringende vragen die niet tot de eerstvolgende werkdag kunnen wachten.
Ik wil mijn persoonsgegevens wijzigen. Hoe doe ik dat?
Geef je wijziging door aan het secretariaat van het team waarbij je in behandeling bent. Dit kan telefonisch of via email.
Wat doet de cliëntenraad?
Elke zorginstelling heeft een cliëntenraad die opkomt voor de belangen van de patiënt. Dat is wettelijk verplicht. De Regionale Cliëntenraad van Dimence bestaat uit patiënten en hun vertegenwoordigers. Bekijk de website van de cliëntenraad.
Wat is een hoofdbehandelaar?
De hoofdbehandelaar en je persoonlijk behandelaar stellen samen een behandelplan op voor jou. De hoofdbehandelaar is verantwoordelijk voor het hele behandeltraject. In het kader van een wijziging in het beleid van zorgverzekeraars, moeten er gedurende een behandeling geregeld gesprekken plaatsvinden tussen jou en de hoofbehandelaar. Dit is nodig om jouw zorgtraject vergoed te krijgen. Een hoofdbehandelaar is bijvoorbeeld een psychiater, klinisch psycholoog, psychotherapeut, verpleegkundig specialist of GZ-psycholoog.
Wat is een ervaringsdeskundige?
Ervaringsdeskundigen bekleden een bijzondere positie binnen het zorgproces. Zij zijn onderdeel van een team of afdeling, maar ze zijn geen hulpverlener. De ervaringsdeskundige is ondersteuner van de patiënt in zijn of haar herstelproces vanuit zijn of haar eigen ervaringskennis een adviseur voor het team. Lees hier meer over ervaringsdeskundigheid.
Wat zijn de algemene leveringsvoorwaarden van Dimence?
Dimence is lid van GGZ Nederland, de vereniging van instellingen binnen de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. GGZ Nederland bevordert de geestelijke gezondheid(szorg) en komt op voor alle randvoorwaarden die noodzakelijk zijn om dit te bereiken. GGZ Nederland en haar leden hebben Algemene Leveringsvoorwaarden vastgesteld. Dit betekent dat er afspraken zijn vastgelegd over de rechten en plichten van patiënten en zorginstellingen. Voor patiënten betekent het dat wanneer de afspraken door de zorgaanbieder niet worden nagekomen, deze via de Algemene Leveringsvoorwaarden worden afgedwongen bij een geschillencommissie of via de rechter. De Algemene Leveringsvoorwaarden zijn bindend en gelden voor alle zorginstellingen in Nederland die bij GGZ Nederland zijn aangesloten. De algemene leveringsvoorwaarden vind je hier.
Ik ben op zoek naar zorg voor mijn kind. Waar kan ik terecht?
Je kunt hiervoor terecht bij onze collega's van de stichting Jeugd gzz. Meer informatie vind je op www.jeugdggz.com.
Afspraken
Hoe kan ik een afspraak wijzigen of afzeggen?
Wij verzoeken je dringend om jouw afspraak tot uiterlijk 24 uur van tevoren te wijzigen of annuleren. Dit kan uitsluitend telefonisch via het secretariaat van de afdeling waar je in behandeling bent. Zij zullen je ook vragen naar de reden van wijziging of annulering. Het wijzigen of afzeggen van je afspraak kan niet via de website.
Waar kan ik een afspraak maken?
Je behandeling bij Dimence start met een gesprek met je huisarts. Je huisarts meldt je aan bij Dimence. Daarna bellen wij je voor het maken van een afspraak voor een eerste gesprek. Als wij je telefonisch niet kunnen bereiken, ontvang je van ons een schriftelijke verzoek om contact met ons op te nemen.
Kan ik een afspraakherinnering ontvangen?
Ja, dat kan. Via een sms-alert helpen wij je herinneren aan je afspraak. Wij vragen hiervoor jouw toestemming als je voor het eerst bij Dimence komt. Ben je al patiënt bij ons, dan kun je je voor deze service aanmelden via het secretariaat waar je in behandeling bent.
Online behandelen
Wat is online behandelen?
Dimence biedt hulp via internet in de vorm van online behandelmodules. De online behandeling wordt altijd geboden in combinatie met persoonlijke gesprekken. Met de online behandelmodules kun je zelf bepalen op welk moment en op welke plek je bezig gaat met jouw behandeling. Je krijgt opdrachten en oefeningen van je behandelaar en je kunt informatie lezen of filmpjes bekijken die te maken hebben met je klachten. Ook kun je beveiligd e-mailen met je behandelaar.
Voor wie is online behandelen?
Online behandelmodules zijn geschikt voor mensen met allerlei psychische klachten, van jong tot oud. Je hoeft niet veel ervaring te hebben met de computer. De online behandelmodules zijn makkelijk in gebruik en je behandelaar laat je zien hoe het werkt. Online behandelen wordt altijd geboden in combinatie met persoonlijke gesprekken. Bij klachten die zo ernstig zijn dat sprake is van een crisissituatie, zijn de online behandelmodules niet geschikt.
Wat zijn de voordelen van online behandelen?
Met de online behandelmodules kun je zelf bepalen op welk moment en op welke plek je bezig gaat met jouw behandeling. Je hoeft niet te wachten op een volgende afspraak op de poli. De online behandelmodules zijn altijd toegankelijk en je hebt tijd om je gedachten onder woorden te brengen.
Wat kost online behandelen?
De online behandelmodules en het emailcontact met de behandelaar worden door de zorgverzekering vergoed.
Is het effect van online behandelen onderzocht?
Uit verschillende (wetenschappelijke) onderzoeken blijkt dat een online behandeling vaak net zo goed werkt als een persoonlijk gesprek met een behandelaar. Dat komt waarschijnlijk doordat er via internet met vaste modules wordt gewerkt, die uitgebreid zijn getest. Bij Dimence worden online behandelmodules altijd aangeboden in combinatie met persoonlijke gesprekken.
Hoe kan ik me aanmelden voor online behandelen?
Als je al bij Dimence in behandeling bent, dan overleg je met je behandelaar of je naast de gesprekken online behandelmodules kunt doen. Als je nog niet bent aangemeld voor een behandeling bij Dimence kan jouw huisarts je doorverwijzen. Je bespreekt eerst met je huisarts of Dimence jouw psychische klachten kan behandelen.
Is online behandelen veilig?
Bij online behandelen werk je via een speciaal beveiligde internetsite. Omdat je ook enkele gesprekken met je behandelaar hebt, weet je ook precies met wie je communiceert.
Videobellen via Minddistrict
Hoe werkt videobellen via Minddistrict?
Maak je gebruik of ga je gebruik maken van videobellen via Minddistrict? Via de volgende link vind je een handleiding: Informatie over videobellen via Minddistrict. Heb je nog meer vragen? Neem dan contact op met je behandelaar.
Kosten
Kan ik met mijn zorgverzekeraar terecht bij Dimence?
Contracten zorgverzekeraars 2020
Voor 2020 hebben wij een contract afgesloten met onderstaande zorgverzekeraars:
- VGZ
- IZZ
- IZA
- UMC zorgverzekering
- Unive
- Zekur
- Bewuzt
Met de overige zorgverzekeraars zijn wij nog in onderhandeling. Wij gaan er vanuit dat wij begin 2020 tot overeenkomst komen met deze verzekeraars. Komt jouw verzekeraar niet voor in bovenstaande rij, dan adviseren we om contact op te nemen met je verzekeraar over de vergoeding van geestelijke gezondheidszorg in 2020.
Kijk voor meer informatie over vergoedingen op www.dimence.nl/vergoedingen
Ik heb een rekening ontvangen voor de zorg die ik van jullie heb gehad. Hoe komt deze tot stand?
Je behandeling kan onder andere bestaan uit individuele- of groepsgesprekken en bijvoorbeeld een opname. Dit zijn activiteiten waar je direct bij betrokken bent. Dit worden dan ook 'directe kosten' genoemd. Daarnaast zijn er ook 'indirecte kosten'. Dit zijn kosten van activiteiten waar je niet direct bij betrokken bent, maar die noodzakelijk zijn om jouw behandeling te organiseren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan overleg tussen behandelaren over jouw behandeling, het rapporteren in je dossier en de correspondentie met je huisarts.
Jouw behandeling wordt ‘administratief’ verdeeld in periodes van maximaal 365 dagen. De activiteiten (directe kosten en indirecte kosten) worden geregistreerd en in zo’n periode samengevoegd in een diagnose behandel combinatie (DBC). Op basis van jouw diagnose in combinatie met de bestede tijd, en eventueel het aantal opnamedagen, wordt de nota voor de zorg die je hebt ontvangen samengesteld. Deze nota wordt door Dimence gedeclareerd bij jouw ziektekostenverzekeraar. De nota die je hebt ontvangen geeft je inzicht in wat je zorgverzekeraar aan Dimence heeft betaald.
Kan ik een specificatie van de nota ontvangen?
Ja dat kan. Bij het secretariaat van de afdeling waar je behandeld bent kun je vragen om een uitdraai met daarop een overzicht van de tijd die in het kader van jouw behandeling is gedeclareerd.
Ik heb een vraag over mijn rekening, bij wie kan ik dan terecht?
Heb je vragen of klachten over je rekening, neem dan contact op met het secretariaat van de afdeling waar je in behandeling bent.
Hoeveel kost een behandeling bij Dimence?
De kosten van jouw behandeling verschillen sterk. Het hangt af van welke diagnose er bij je wordt gesteld en hoe lang en hoe vaak een behandeling plaatsvindt. Neem voor je in behandeling gaat en zekerheid wil over de kosten, altijd eerst contact op met je zorgverzekeraar. Jouw zorgverzekeraar kan je vertellen of de kosten van een behandeling vergoed worden en welke kosten je eventueel zelf moet betalen.
Kom ik aanmerking voor een tegemoetkoming op de zorgkosten?
Sommige mensen komen in aanmerking voor bijzondere bijstand van de gemeente. Hiermee kunnen ze een vergoeding krijgen voor bepaalde zorgkosten. Of je in aanmerking komt voor deze bijzondere bijstand kun je navragen bij jouw gemeente.
Hoe zit het met het eigen risico in 2021?
De overheid stelt jaarlijks de hoogte van het verplicht eigen risico vast. Het eigen risico bedraagt in 2021 € 385,-. Dit bedrag betaalt iedereen vanaf 18 jaar terug aan zijn of haar zorgverzekeraar. Hierin zijn alle kosten van de zorg inbegrepen, behalve een bezoek aan de huisarts (dit is kosteloos). Daarnaast kun je kiezen voor een vrijwillig hoger eigen risico. Je betaalt dan minder premie. Dit kunt je afspreken met jouw zorgverzekeraar. Let wel: een hoger eigen risico betekent dat je zelf een groter deel van de zorgkosten betaalt.
Zorgprestatiemodel
Wat wordt er anders voor mij?
Jouw rekening wordt duidelijker
Vanaf 1 januari 2022 kun je op de rekening, die je van jouw zorgverzekeraar krijgt, precies zien wanneer en door wie je behandeld bent en voor hoelang*. Je ontvangt de rekening ook sneller dan je voorheen gewend was. Op deze manier weet je eerder welke kosten zijn gemaakt en of u eigen risico moet betalen.
*Het Zorgprestatiemodel gaat uit van het principe: ‘planning is realisatie’. Dit betekent dat de behandeltijd die je op jouw rekening ziet staan de geplande tijd is en niet per se de daadwerkelijke duur van het consult. Alleen als het verschil tussen de geplande behandeltijd en de daadwerkelijke behandelduur meer is dan 15 minuten dan wordt dit wel aangepast.
Voorbeeld
Er staat een afspraak gepland met jouw behandelaar van 45 minuten. De afspraak duurt langer, namelijk 55. Het verschil met de geplande tijd is 10 minuten. Dus de 45 minuten zie je terug op de rekening. Mocht de behandeling maar 20 minuten duren dan ziet u 20 minuten terug op de rekening.
Jaarlijkse gebruik eigen risico
Door de invoer van het Zorgprestatiemodel wordt er jaarlijks aanspraak gedaan op het eigen risico van de zorgverzekering. Als je in 2021 gestart bent met een behandeling die in 2022 doorloopt, betaal je in beide kalenderjaren maximaal jouw hele eigen risico. Voorheen was dat voor een behandeling korter dan een jaar niet zo. Dan betaalde je maar in één kalenderjaar eigen risico voor de behandeling. Ook als die behandeling gespreid over twee kalenderjaren plaatsvond.
Als je meer wilt weten over het eigen risico, kijk dan even bij deze informatiepagina Zorgprestatiemodel of neem contact op met uw zorgverzekeraar. Je zorgverzekeraar kan bijvoorbeeld inzien hoe hoog jouw eigen risico is en hoeveel je al hebt gebruikt.
Hoe zijn de tarieven voor zorgprestaties bepaald?
De overheid heeft berekend hoeveel elke zorgprestatie maximaal mag kosten. Er zijn veel verschillende tarieven. Dat komt omdat bij het bepalen van de tarieven onder andere rekening is gehouden met:
- Het beroep van de zorgverlener. Een psychiater is bijvoorbeeld duurder dan een verpleegkundige
- Het type consult. Een diagnostiekconsult is duurder dan een behandelconsult.
- De duur van het consult. Hoe langer het consult duurt, hoe meer het kost.
- De plek waar het consult plaatsvindt. Een consult in een specialistische instelling is duurder dan een consult door een zorgverlener met een eigen praktijk
In de tarievenzoeker van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vind je alle maximumtarieven.
Het kan zijn dat je op jouw kostenoverzicht iets andere tarieven ziet. Dat komt omdat er soms met de zorgverzekeraar andere (lagere) prijzen worden afgesproken. Wil je weten welke prijzen er precies voor jou gelden? Neem dan contact op met het secretariaat van het team waar je in behandeling bent of je zorgverzekeraar.
Voor meer informatie, kijk op de informatiepagina Zorgprestatiemodel.
Wie betaalt mijn behandeling?
Als je 18 jaar of ouder bent dan wordt jouw ggz-behandeling meestal vergoed uit het basispakket van je zorgverzekering. Het secretariaat van het team waar je in behandeling bent informeert je hierover bij de start van de behandeling. Je betaalt eigen risico voor veel vormen van zorg die uit het basispakket van de zorgverzekering worden vergoed.
Voor meer informatie, kijk op deze informatiepagina Zorgprestatiemodel.
Hoe weet ik of ik eigen risico moet betalen?
Of je naar aanleiding van jouw behandeling in de ggz ook eigen risico moet betalen, hangt van verschillende dingen af:
Andere zorgkosten gehad in hetzelfde jaar?
Heb je in hetzelfde jaar ergens anders zorgkosten gehad die onderdeel waren van de basisverzekering? Bijvoorbeeld medicijnen of een behandeling in het ziekenhuis? Dan kan het zijn dat je toen je eigen risico al hebt betaald of een deel hiervan.
Heb je een hoger vrijwillig eigen risico?
Heb je bij het afsluiten van je zorgverzekering gekozen voor een hoger vrijwillig eigen risico? Dan is het eigenrisicobedrag bij jou hoger. Het wettelijk eigen risico van dit jaar bedraagt 385 euro. Het maximum eigen risico is 885 euro (500 euro boven op het verplichte eigen risico). Als je koos voor een hoger eigen risico betaal je een groter deel van je zorgkosten zelf.
Het eigen risico van het zorgprestatiemodel uitgelegd
Voor meer informatie, kijk op de informatiepagina Zorgprestatiemodel.
Hoe hoog is mijn eigen risico?
Het eigen risico is in 2021 standaard 385 euro. Het eigen risico blijft in 2022 gelijk, oftewel ook 385 euro. Dit kan vrijwillig verhoogd worden naar 885 euro om een korting te krijgen op de zorgverzekeringspremie.
Voor meer informatie. kijk op de informatiepagina Zorgprestatiemodel.
Hoeveel eigen risico heb ik al verbruikt?
Wij kunnen helaas niet inzien hoeveel eigen risico je al hebt verbruikt. Dit kun je opvragen bij jouw zorgverzekeraar.
Voor meer informatie, kijk op de informatiepagina Zorgprestatiemodel.
Wat gebeurt er als ik in het volgende jaar ook behandelingen heb?
In elk jaar dat je zorg ontvangt wordt het eigen risico aangesproken. Je zult dus je eigen risico van dat jaar moeten betalen wanneer je na 1 januari zorg ontvangt.
Voor meer informatie over het eigen risico, kijk in dit nieuwsbericht over het eigen risico en het Zorgprestatiemodel.
Kan ik mijn eigen risico in termijnen betalen?
Je betaalt je eigen risico aan jouw zorgverzekeraar. Zij kunnen je informeren over de eventuele mogelijkheden tot betaling in termijnen.
Ik kan dat niet betalen! Wat moet ik nu doen?
Als je meer wilt weten over jouw eigen risico, neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Je zorgverzekeraar kan bijvoorbeeld inzien hoe hoog jouw eigen risico is en hoeveel je al hebt gebruikt. Samen met de zorgverzekeraar kun je kijken naar een betalingsregeling (bijvoorbeeld betaling in termijnen).
Ik heb een andere vraag over het Zorgprestatiemodel. Waar kan ik terecht?
Op de website van het Zorgprestatiemodel vind je alle informatie over deze nieuwe regeling. Ook kun je in deze digitale folder meer informatie vinden.
Voor meer informatie, kijk op de informatiepagina Zorgprestatiemodel. Of stuur een mail naar zorgprestatiemodel@dimencegroep.nl.
Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie, dan kun je terecht bij het secretariaat van het team waar je in behandeling bent.
Hoe komen de kosten van mijn behandeling of begeleiding tot stand?
De kosten van jouw behandeling of begeleiding zijn gebaseerd op het type consult en het tarief dat daarbij hoort. De tarieven zijn voor alle GGZ-aanbieders gelijk, deze worden bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit.
De rekening wordt vergoed door jouw zorgverzekeraar, het zorgkantoor of de gemeente waar je woont. Je betaalt een eigen risico of een eigen bijdrage. Als je gebruik maakt van verschillende vormen van zorg gelden hiervoor ook verschillende vergoedingen.
Via deze infographic kun je stap voor stap zien hoe de kosten tot stand komen.
De ggz-kosten in een schema
Wat is het Zorgprestatiemodel?
Vanaf 1 januari 2022 gaat de manier waarop een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de forensische zorg (fz) wordt betaald landelijk veranderen. Het zorgprestatiemodel (ZPM) wordt ingevoerd. Dit model maakt gebruik van eenvoudige regels en duidelijke nota’s, met eerlijke vergoedingen voor gepaste zorg. En zonder meer administratie dan nodig is.
In het Zorgprestatiemodel is afgesproken hoe de zorgverlener uw behandeling in rekening moet brengen en hoe de rekening betaald moet worden. Het Zorgprestatiemodel gaat niet over wélke zorg je krijgt of hoe je die krijgt.
Voor meer informatie, kijk op de informatiepagina Zorgprestatiemodel.
Om welke vormen van zorg gaat het?
Het zorgprestatiemodel gaat over de manier waarop een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de forensische zorg (fz) wordt betaald. Met ggz bedoelen we de algemene basis-ggz, gespecialiseerde ggz en langdurige ggz. Het Zorgprestatiemodel is niet van toepassing op jeugd-ggz en ggz geleverd door de praktijkondersteuner van de huisarts.
Voor meer informatie, kijk op de informatiepagina Zorgprestatiemodel.
Privacy
Hoe zit het met mijn privacy?
Dimence gaat zorgvuldig om met de gegevens van patiënten. Alles wat je met een behandelaar bespreekt, valt onder het beroepsgeheim. Jouw behandelaar spreekt alleen over je situatie met het behandelteam. Daarnaast houden we je huisarts regelmatig op de hoogte van het verloop van je behandeling, tenzij je hier bezwaar tegen hebt. Je behandelaar, het behandelteam en de huisarts moeten zich houden aan het beroepsgeheim, wat betekent dat zij geen informatie over jouw behandeling mogen delen met anderen (zwijgplicht).
Dimence geeft nooit zonder jouw toestemming informatie over jou aan mensen die niet bij de behandeling betrokken zijn. Alleen op grond van wettelijke bepalingen mag de behandelaar zonder jouw toestemming hiervan afwijken. Bij kinderen onder de zestien jaar informeert de behandelaar de ouders of de wettelijk vertegenwoordiger (meestal een voogd) over de behandeling.
Omgang met persoonsgegevens
Dimence gebruikt je gegevens alleen voor het doel waarvoor je ze hebt gegeven. Je gegevens worden dus niet aan anderen verstrekt en ook niet langer bewaard dan nodig is, tenzij Dimence hier nadrukkelijk toestemming voor vraagt. Dimence handelt overeenkomstig de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst, de Wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen en de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
Lees meer op Jouw privacy gewaarborgd.
Mag ik fotograferen en filmen bij Dimence?
Om de privacy van patiënten, bezoekers en medewerkers te verzekeren is het niet toegestaan geluid- en/of beeldopnames te maken in de gebouwen en op de terreinen van Dimence zonder toestemming vooraf. Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Marketing en Communicatie via communicatie@dimence.nl.
Wat wordt er opgenomen in het elektronisch patiëntdossier?
In een elektronisch patiëntendossier staat je medische dossier met onder andere informatie over ziekteverleden, allergieën en medicijngebruik.
Kan ik mijn dossier inzien?
Je hebt het recht om jouw dossier in te zien. Je behandelaar zal je hierin begeleiden. Vanaf januari 2019 heeft iedere cliënt online inzage in zijn of haar dossier via Mijn Dimence. Je kunt bijvoorbeeld het intakeverslag, je behandelplan en je voortgang bekijken. Via het secretariaat ontvang je inloggegevens.
Staat er informatie van en over derden in je dossier dan moeten die derden eerst toestemming geven om deze gegevens te zien.
Ben je niet meer in behandeling bij Dimence en wil je je dossier opvragen? Stuur dan een mail naar dossieropvragen@dimence.nl. Na de aanvraag ontvang je een mail dat je verzoek in behandeling is genomen. Binnen 4 weken krijg je bericht dat je een kopie van je dossier kunt ophalen bij het team waar je in behandeling bent geweest. Bij het ophalen dien je een legitimatiebewijs mee te nemen.
Kan ik inzage krijgen in het dossier van een familielid?
Nee, een dossier is alleen in te zien door de patiënt en zijn behandelaar(s). Familie en naasten hebben geen inzage in het dossier, tenzij de patiënt daarvoor toestemming heeft gegeven. Dit geldt ook wanneer de patiënt is overleden. Gaat het over informatie met betrekking tot een erfelijke aandoening, dan kan met de behandelaar worden overlegd of inzage in (delen van) het dossier mogelijk is.
Hoe lang wordt mijn dossier bewaard?
Je dossier wordt na afloop van de behandeling standaard nog vijftien jaar bewaard. Je kunt je behandelaar schriftelijk verzoeken om jouw dossier te vernietigen. Je behandelaar zal je daar dan schriftelijk over informeren. Als je behandelaar niet meer in dienst is bij Dimence, dan kijkt het behandelteam welke behandelaar dit kan beoordelen.
Kan ik mijn dossier laten vernietigen?
Ja, als patiënt heb je recht op vernietiging van je dossier.
Wie kan er in mijn dossier kijken?
De gegevens uit jouw elektronisch patiëntendossier worden vertrouwelijk behandeld. Dat betekent dat medewerkers alleen die informatie kunnen bekijken die ze voor hun taak nodig hebben. Bijvoorbeeld: hulpverleners die jou behandelen of begeleiden kunnen je behandelplan bekijken. De financiële administratie kan alleen jouw verzekeringsgegevens bekijken en niet je behandelplan of medische gegevens.
Kan ik een kopie van mijn dossier krijgen?
Ja, als cliënt heb je recht op inzage en een kopie van je dossier. Je kunt jouw dossier ook inzien via Mijn Dimence, het online cliëntenportaal. Je kunt bijvoorbeeld het intakeverslag, je behandelplan en je voortgang bekijken. Als er informatie over derden in jouw dossier staat, moet die persoon eerst toestemming geven voordat je die informatie kunt inzien.
Ben je niet meer in behandeling bij Dimence en wil je je dossier opvragen? Stuur dan een mail naar dossieropvragen@dimence.nl. Na de aanvraag ontvang je een mail dat je verzoek in behandeling is genomen. Binnen 4 weken krijg je bericht dat je een kopie van je dossier kunt ophalen bij het team waar je in behandeling bent geweest. Bij het ophalen dien je een legitimatiebewijs mee te nemen.
Ik ken iemand die bij jullie werkt. Kunnen jullie regelen dat hij/zij niet in mijn dossier kan kijken?
Ja, wij kunnen jouw elektronisch dossier voor specifieke medewerkers afschermen. Dit kun je doorgeven aan jouw behandelaar.
Klachten
Bij wie kan ik een klacht indienen?
Wij raden je aan eerst te praten met de persoon bij wie je in behandeling bent, of met zijn of haar leidinggevende. Levert een gesprek niets op of wil je liever geen gesprek? Dan kun je een klacht indienen bij de klachtencommissie voor patiënten van Dimence. Kijk voor meer informatie op: Ik ben ontevreden of ik heb een compliment.
Hoe gaat Dimence met mijn klacht om?
Nadat je een klacht hebt ingediend, beoordeelt de klachtencommissie of ze je klacht kan behandelen. Hiervoor toetst ze je klacht aan een aantal voorwaarden en bepaalde wetten. Je wordt geïnformeerd of de commissie je klacht kan behandelen en over hoe dit gebeurt.
Patiëntenvertrouwenspersoon
Wat doet een patiëntenvertrouwenspersoon?
Een patiëntenvertrouwenspersoon (PVP) biedt ondersteuning of behartigt jouw belangen. Een patiëntenvertrouwenspersoon weet welke rechten en plichten jij hebt, is onafhankelijk en niet in dienst van Dimence maar van Stichting PVP.
Wanneer kan een patiëntvertrouwenspersoon mij bijstaan?
Je kunt bij een patiëntvertrouwenspersoon terecht wanneer je:
- te maken krijgt met verplichte zorg. Dat kan verplichte zorg in een ggz-instelling zijn, maar ook verplichte zorg die je thuis of ergens anders (ambulant) krijgt;
- vrijwillig bent opgenomen in een ggz-instelling;
- thuis vrijwillige zorg krijgt, maar te maken krijgt met drang of mogelijke dwang.
Bij dwang of mogelijke dwang kun je denken aan bijvoorbeeld de volgende situaties: wanneer er geen verplichte zorg wordt verleend, maar de behandelaar zegt dat hij daar wel over nadenkt. Of wanneer je onder druk gezet wordt om bepaalde zaken te doen of te laten, omdat er anders verplichte zorg voor je wordt aangevraagd.
De pvp biedt geen advies en bijstand wanneer je op een andere plek, bijvoorbeeld thuis (of een beschermende woonvorm) vrijwillige zorg ontvangt en er géén sprake is van drang of mogelijke dwang. Je kunt dan contact opnemen met de klachtenfunctionaris van de ggz-instelling.
Hoe kom ik in contact met een patiëntenvertrouwenspersoon?
Heb je te maken met verplichte zorg, ben je vrijwillig opgenomen of krijg je thuis vrijwillige zorg, maar krijg je te maken met dwang of mogelijke dwang? Je kunt dan de hulp inroepen van een patiëntvertrouwenspersoon van de PVP
Regio Deventer/Almelo
Arianne de Geus
Mobiel nummer 06-29 11 01 20
E-mail: a.de.geus@pvp.nl
Regio Zwolle, Steenwijk en Kampen
Epie van Buuren
Mobiel nummer: 06 15 56 69 06
Email: e.van.buuren@pvp.nl
Regio Balkbrug
Miguel Gonzalez
Mobiel nummer 06 30 56 55 08
E-mail m.gonzalez@pvp.nl
Familievertrouwenspersoon
Ik maak me zorgen over mijn zus, maar ze wil niets vertellen over de behandeling die ze krijgt. Wat kan ik doen?
Je zou haar kunnen vragen of je een keer met haar mee mag gaan als ze een afspraak met haar behandelaar heeft. Dan kun je daar vragen stellen in het bijzijn van je zus. Wil ze dat niet, dan is een gesprek met de familievertrouwenspersoon een optie. Hij kan je advies geven hoe hiermee om te gaan.
Ik ben als familielid niet tevreden over de samenwerking met de ggz-medewerkers. Wat kan ik doen?
Wij adviseren je als familie of naaste om eerst contact te zoeken met deze behandelaar en de samenwerking te bespreken. Vertel wat jouw verwachtingen over de samenwerking zijn. De hulpverleners kunnen vertellen wat ze van jou verwachten. Vraag er gerust naar als dit niet gebeurt of niet duidelijk is. Het is belangrijk dat de wederzijdse verwachtingen helder zijn en dit naar elkaar uitgesproken wordt. Kom je er niet uit, dan kun je altijd een afspraak met de familievertrouwenspersoon maken om met hem de mogelijkheden door te nemen. Lees meer over de familievertrouwenspersoon op Ik ben niet tevreden of ik heb een compliment.
Mijn zoon is opgenomen, kan ik daar met iemand over praten?
Ja, dat kan. Je kunt deze vraag ook stellen aan de hulpverleners van je zoon. Maar een gesprek met de huisarts of met de familievertrouwenspersoon.
Rechten en plichten
Wat zijn de rechten en plichten van een patiënt?
Rechten patiënt
- Het recht op informatie door de hulpverlener over de behandeling, de gevolgen en risico’s en over eventuele alternatieven voor deze behandelingen.
- Het recht op een tweede mening (second opinion).
- Vertegenwoordiging van patiënten die zelf niet kunnen beslissen, bijvoorbeeld wanneer de patiënt wilsonbekwaam of minderjarig is.
- De patiënt beslist samen met de hulpverlener wat er gaat gebeuren in de behandeling.
- Als een patiënt zegt bepaalde informatie niet te willen, dan krijgt hij die informatie niet. Tenzij dit ernstig nadeel voor zichzelf of anderen oplevert.
- De patiënt heeft recht op vernietiging van het dossier, zie Verzoek tot vernietiging van dossier.
- De patiënt heeft recht op inzage en kopieën van zijn/haar dossier. Indien de patiënt een andere visie heeft dan welke in het dossier staat, dan mag de patiënt aan de zorgverlener vragen om het dossier te wijzigen of om de eigen visie van de patiënt toe te voegen aan het dossier. Het gaat hier niet om het recht om de diagnose te wijzigen als de patiënt het er niet mee eens is.
- De patiënt heeft het recht een behandeling of onderzoek te weigeren en gegeven toestemming weer in te trekken.
- Het dossier is alleen ter inzage aan de zorgverlener en degenen die betrokken zijn bij de behandeling, zoals leden van het behandelteam.
Plichten patiënt
- De patiënt dient op tijd te komen voor de afspraak, mocht de patiënt verhinderd zijn dan dient hij/zij dit tijdig te melden bij het secretariaat. Dit dient uiterlijk 24 uur van te voren te gebeuren.
- De patiënt dient verantwoordelijkheid te nemen voor zijn/haar eigen gedrag en dient zich gemotiveerd op te stellen om behandeldoelen op te stellen en actief mee te werken aan het tot stand komen van deze doelen.
- De patiënt dient zijn/haar best te doen om een samenwerkingsrelatie aan te gaan met zijn/haar behandelaar en de door de behandelaar uitgebrachte aanwijzingen en behandeladviezen serieus te nemen en zo goed als mogelijk op te volgen.
- De patiënt mag de hulpverlener nooit fysiek of verbaal bedreigen of aanvallen.
- De patiënt dient de zorgverlener goed, eerlijk en volledig op de hoogte te stellen van zijn problematiek. Met juiste en volledige informatie kan de zorgverlener sneller en beter een diagnose stellen en kan hij beter zorg verlenen.
- De patiënt dient een behandelwens te hebben, blijkend uit het hebben van een behandelvraag en het actief werken hieraan.
Daar waar hierboven wordt gesproken over patiëntrechten worden voor de wet volwassen patiënten bedoeld. Indien het gaat om patiënten van Dimence die minderjarig zijn, wordt er bedoeld dat de gezagdragende ouders en/of voogd deze rechten en plichten hebben. Vanaf 16-jarige leeftijd kan de patiënt zelfstandig een WGBO behandelovereenkomst aangaan.
Hoe werkt de Wvggz?
Vanaf 1 januari 2020 treedt een nieuwe wet in werking: de Wvggz, oftewel de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg. Deze wet regelt de rechten van mensen die te maken hebben met verplichte zorg in de ggz.