balk paars

 

Lotgenotenverenigingen

Voor bijna elke aandoening of psychische klacht is er een lotgenoten- of patiëntenvereniging. Bij deze verenigingen kun je herkenning vinden, maar ook tips in het omgaan met jouw klachten. Soms kan het heel fijn zijn om te merken dat je niet de enige bent en dat jouw klachten helemaal niet zo vreemd zijn. Hier vind je een lijst met een aantal patiëntenverenigingen, maar ook hulporganisaties voor jouw naasten.

Social Media 

Op Facebook vind je vele groepen met betrekking tot bepaalde aandoeningen en ziektes. Ook hebben veel patiëntenverenigingen een Facebook-groep. Natuurlijk hoef je niet perse actief te worden in zo’n groep, maar je kunt er altijd een kijkje nemen. Via de zoekbalk op Facebook vind je vaak al een hele hoop groepen. Via Instagram kun je natuurlijk ook mensen volgen die informatie delen over jouw psychische klacht.

E-health

Er bestaan veel apps en websites die jouw kunnen helpen jouw mentale veerkracht te versterken. Via GGZ appwijzer vind je bijvoorbeeld een mooie opsomming van meer dan honderd apps.  Je kunt hier op onderwerp (bijvoorbeeld autisme of depressie) zoeken, maar de website geeft ook tips over de beste apps.

Wachttijdbemiddeling

Elke verzekeraar biedt wachttijdbemiddeling. Hierbij kijken zij of je bij een andere aanbieder sneller terecht kunt. Bel hiervoor jouw verzekeraar en geef aan dat je graag gebruik wil maken van wachttijdbemiddeling. 

 

balkpaars

Zelfregiecentra Vriendendiensten Deventer, Raalte en Olst-Wijhe

In Deventer, Raalte en Olst-Wijhe staan de zelfregiecentra van Vriendendiensten. Dit zijn open centra waar allerlei activiteiten en initiatieven worden ontplooid. Je hebt geen indicatie nodig om hieraan mee te doen. Je hoeft dus ook geen eigen bijdrage te betalen. Je kunt in een zelfregiecentrum meedoen aan leuke activiteiten, maar ook gewoon langskomen voor een kop koffie of een luisterend oor. Het centrum wordt gedraaid door de bezoekers.

Daarnaast biedt Vriendendiensten Maatjesactiviteiten aan. Deze activiteiten zijn er voor mensen (18+) die in aanraking met de psychiatrie zijn (of zijn geweest) en in de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe, Raalte of Voorst wonen. Deze activiteiten kunnen in een groep, maar ook 1 op 1 plaatsvinden. Op de website van Vriendendiensten lees je er meer over.

Ggz-cliëntondersteuning
Vriendendiensten biedt ggz-cliëntondersteuning aan mensen uit de Deventer, Olst-Wijhe, Raalte of Voorst. De ondersteuners bieden informatie, advies of praktische ondersteuning op allerlei gebieden. Zo kunnen ze jou helpen met vragen over jouw financiën, maar ook over zelfzorg of bijvoorbeeld vrijetijdsbesteding. Je vindt hier meer informatie.

Logo

balkpaars

 

Wachtkracht

De ggz-cliëntondersteuner van Wachtkracht kan jou helpen met praktische zaken, zoals het versterken van je sociale netwerk, je daginvulling, sporten, je financiën, of vergelijkbare zaken. Door te starten met het werken aan praktische problemen krijg je lucht en het gevoel weer overzicht te krijgen over je leven en de situatie. De cliëntondersteuner kijkt naar wie je bent als mens in plaats van naar je rol als cliënt. De cliëntondersteuner praat met en luistert naar je, pakt samen met je de praktische problemen aan. Jullie maken zo ruimte voor een goede start van de behandeling. De ondersteuner blijft je ondersteunen tijdens en na de behandeling. Je kunt je aanmelden via wachtkracht@wervdg.nl of bel 06 22516981.

WMO

Problemen met je financiën, huishouden of andere praktische zaken kunnen voor veel stress zorgen. In sommige gevallen kan de WMO van jouw gemeente jou ondersteunen om hier weer controle over te krijgen. Je kunt hiervoor aankloppen bij het Sociaal Wijkteam of een WMO-loket in jouw gemeente.