Naasten

Als partner, broer, zus, ouder, kind, tante, oom, buur, vriend, kennis of collega van iemand met psychische problemen kan er veel op je afkomen.

Psychische problemen zijn ingrijpend voor de degene die er aan lijdt, maar zeker ook voor jou als naaste. Hoe je hier zo goed mogelijk mee omgaat en wat je daarvoor nodig hebt, is voor iedere naaste weer anders. Het is goed om te weten dat wij er ook zijn voor jou.Je kunt met je vragen altijd terecht bij de leden van het behandelteam van je naaste, maar ook bijvoorbeeld op één van de Naastenavonden in jouw regio.

naasten Je hebt als naaste een belangrijke rol bij het herstel
Misschien heb je vragen over de behandeling, over jouw rol tijdens het herstel van je naaste, wil je je ervaringen delen met lotgenoten of je eigen kennis en ervaring inzetten om anderen te helpen. Op deze pagina lees je meer over hoe we je willen betrekken bij het herstelproces van jouw naaste en hoe we je ondersteunen.

Balk

 

Henri Sellies, verpleegkundig specialist, en Jessica Heijkoop, moeder van een patiënt

Henri Sellies, verpleegkundig specialist, is ervan overtuigd: ‘Je moet als zorgprofessional tijd investeren in een goede relatie met de naasten van je cliënt. Zij maken het verhaal compleet, zodat je je cliënt beter kunt begrijpen en behandelen.’

Jouw betrokkenheid

Een behandeling is vaak effectiever als een naaste hierin een rol hebt. Jouw kennis en betrokkenheid heeft een positieve bijdrage aan het herstelproces van onze cliënt, want: jij kent hem, haar of hen beter dan wij en weet ook hoe hij, zij of hen is wanneer het mentaal goed gaat. Daarom betrekken we jou als naaste zoveel mogelijk bij de behandeling.

Dat kan op verschillende manieren, want elke situatie is weer anders. We stemmen dit zo goed mogelijk af met onze cliënt en jou. In het beleid van Dimence is deze werkwijze, het triadisch werken in de driehoek cliënt-hulpverlener-naaste verankerd.

Ondersteuning voor jou als naaste

Meestal ondersteun je als naaste onze cliënt waar je kunt: voor, tijdens en na de behandeling. Die rol vraagt soms veel van je, daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Omdat we jouw betrokkenheid belangrijk vinden en deze bijdraagt aan het herstel van onze cliënt, zijn we er ook voor jou. We hebben speciaal voor naasten het informatiepakket Naasten en het informatiepakket Naasten van cliënten met een ontwikkelingsstoornis samengesteld. Je kunt ook bij het team en/of locatie waarmee je contact hebt informeren met welke middelen of activiteiten ze jou als naaste ondersteunen. 

Daarnaast kun je ook terecht voor trainingen en cursussen voor naasten bij deze twee organisaties van de Dimence Groep:

  • Impluz biedt verschillende trainingen en cursussen. Zoals de training Betrokken omgeving, waarbij je leert de balans bewaken en goed voor jezelf zorgen. De training wordt gegeven door Impluz o.a. in Hardenberg. Meer info: flyer.
  • Met het aanbod van Mindfit werk je aan je mentale conditie.
  • Ook heeft de organisatie MIND een flyer met tips voor naasten van mensen met psychische problemen.

Hulporganisaties voor naasten

Naast de ondersteuning die wij je als naaste vanuit Dimence bieden, zijn er regionaal en landelijk verschillende hulporganisaties die naasten tips, informatie en steun bieden, zoals Carinova of Evenmens. Zij helpen jou om de zorg die jij als naaste biedt te dragen zonder dat het te belastend wordt voor jezelf. Op de website van Mantelzorg vind je organisaties bij jou in de buurt. Meer info over hulporganisaties.

Balk

 

Ontmoetingsavond Almelo

Zorg jij voor of heb jij zorgen om een naaste met een psychische kwetsbaarheid? Dit valt niet altijd mee. Hoe gaat het met jou? Lukt het jou om ook goed voor jezelf te zorgen? Wij organiseren maandelijks een ontmoetingsavond. Hier kan je andere naasten ontmoeten die in een vergelijkbare situatie zitten. Onder het genot van een kopje koffie of thee kan je hier met elkaar praten, elkaar ondersteunen en van elkaar leren. Daarnaast voorzien wij je van informatie, tips en handvaten. Tijdens de ontmoetingsavond is er een mantelzorgconsulent van Mantelzorg Almelo en een familie ervaringsdeskundige van Dimence aanwezig. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Bij de locatie is voldoende (gratis) parkeerruimte aanwezig. Meer informatie 

De Adviesraad Naasten

Heb jij vanuit jouw ervaring als naaste goede (verbeter)ideeën? Deel ze met de Adviesraad Naasten. Zij horen ze graag! Deze raad bestaat uit naasten van (oud-)patiënten, dus mensen met veel ervaringskennis.

Het doel van de Adviesraad is om bij te dragen aan een optimale behandeling voor cliënten, door ook hun naasten hier optimaal bij te betrekken. De Adviesraad kijkt naar wat er binnen Dimence en Transfore gebeurt door de bril van een naaste. En geeft gevraagd en ongevraagd advies over dat wat opvalt, het beleid en wat er beter kan.

De leden van de Adviesraad Naasten

Accepteer eerst de cookies

Voordat u video's op onze site kunt bekijken moet u eerst akkoord gaan met onze cookievoorwaarden.

Seval Sonmez, Adviesraad Naasten

Zou jij voor andere naasten ook een lans willen breken bij Dimence?

Je bent van harte welkom als nieuw lid van deze raad. Wil je meer weten over de adviesraad, ideeën doorgeven of je aanmelden als lid? Mail dan naar adviesraadnaasten@dimencegroep.nl.

Nieuwsbrief & belangrijke documenten

Hier vind je het laatste nieuws rondom de Adviesraad Naasten. Wil je de nieuwsbrief Naasten ook ontvangen? Meld je dan hier aan. 

Nieuwsbrief juli 2023

Jaarplan Adviesraad Naasten 2022

Nieuwsbrief juli 2022

Nieuwbrief december 2022

Jaarverslag Adviesraad Naasten 2022

 

Balk

 

Voor de regio Almelo: de familie-ervaringsdeskundige

Als naaste van iemand met psychische of verslavingsproblemen, kan er veel op je afkomen. Daarom heeft Dimence speciaal voor familie en naasten in de regio Almelo/ Hardenberg een familie ervaringsdeskundige. Een familie-ervaringsdeskundige (FED) bied een luisterend oor, kan de zorg delen en kan samen bespreken hoe je je staande kunt houden. Want psychische-en/of verslavingsklachten hebben niet alleen op de cliënt maar ook voor de familie en naasten grote impact. Lees hier meer over de familie-ervaringsdeskundige

Familievertrouwenspersoon voor hulp en klachten

Bij Dimence proberen we ons werk zo goed mogelijk te doen. Toch kan het voorkomen dat je teleurgesteld of niet tevreden bent over hoe wij jou als naaste bij de behandeling betrekken of informeren. Wat doe je dan en waar kun je terecht?

Het is belangrijk om eerst in gesprek te gaan met de betrokken medewerker(s), een andere medewerker of een teamleider. Komen jullie er samen niet uit, dan kun je een beroep doen op de familievertrouwenspersoon. Deze persoon is onpartijdig, behartigt jouw belangen als naaste en helpt je bijvoorbeeld bij het indienen van een klacht.

Veelgestelde vragen

Op onze website vind je een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over verschillende onderwerpen. Deze pagina is gericht op onze cliënten, maar heeft mogelijk ook antwoorden op vragen die jij als naaste hebt.

Online klantpanel

De meningen, ideeën en ervaringen van jou als naaste en van onze (oud) cliënten. Met met jullie inbreng kunnen we de manier waarop we communiceren en werken verder verbeteren. Met het Online Klantpanel helpen we elkaar. Lees meer over het Online klantpanel

Wet verplichte zorg ggz (Wvggz)

Vanaf 1 januari 2020 vervangt de Wet verplichte zorg ggz (Wvggz) de vroegere Wet BOPZ. Deze wet regelt de rechten van mensen die te maken hebben met verplichte zorg. Familieleden en naasten worden binnen de Wvggz zo veel mogelijk betrokken. Het gaat om betrokkenheid bij de voorbereiding, uitvoering, wijziging en beëindiging van een crisismaatregel, machtiging tot voortzetting van een crisismaatregel of zorgmachtiging. 

De Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen heeft een brochure voor naasten gemaakt over verplichte geestelijke gezondheidszorg. Deze folder kun je hier bekijken of via hun website bestellen.  

Balk