Iedereen krijgt te maken met ervaringen in zijn of haar leven. Door te reflecteren op deze ervaringen en er met anderen over te spreken, kan er ervaringskennis ontstaan. Deze kennis kun je benutten voor je eigen herstel. Tijdens de opleiding tot ervaringsdeskundige leren mensen met ervaringskennis hoe ze met hun eigen ervaringen kunnen bijdragen aan het herstel van anderen. Een ervaringsdeskundige put niet alleen uit zijn eigen ervaringen, maar ook uit die van anderen. Zij hebben geleerd hoe zij hun eigen én collectieve ervaringen deskundig en professioneel kunnen inzetten om iemand zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Ervaringsdeskundigen kunnen zich hierdoor goed inleven in iemands situatie, maar worden ook vaak als rolmodel gezien.  

De ervaringsdeskundige

De ervaringsdeskundige is van oorsprong meestal niet opgeleid als zorgprofessional, maar kan een hele andere achtergrond hebben. Hij of zij heeft zelf te maken (gehad) met psychische problemen, zoals bijvoorbeeld depressie, autisme, verslaving of angststoornissen. Na het volgen van de opleiding ‘ervaringsdeskundige’ zetten onze ervaringsdeskundigen zich in om onze cliënten te ondersteunen bij hun herstelproces. Dit doen ze vanuit hun eigen ervaringen (en) met de kennis die ze tijdens de opleiding hebben opgedaan. 

Gaandeweg ontdekte ik meer over haar achtergrond en het werkte heel goed als ze zelf over haar ervaringen vertelt ondanks dat de ene depressie de andere niet is, maar de basis is hetzelfde’.  uit: 'Professioneel inzetten van ervaringsdeskundigheid' onder redactie van Alie Weerman.

Hoe kan ik zelf ervaringsdeskundige worden?

Het is belangrijk dat je eerst zelf goed in balans bent. Je kunt bijvoorbeeld de cursus ‘Herstellen doe je zelf’ volgen. Er zijn verschillende aanbieders van deze cursus.  

Bezoek daarnaast bijvoorbeeld de landelijke dag van de ervaringsdeskundige om je te oriënteren en kijk eens goed rond op het internet welke mogelijkheden er zijn om je eigen ervaringen in te zetten. Als dit allemaal lukt, zou je bijvoorbeeld kunnen ervaren op een zelfregiecentrum of een herstelacademie, bijvoorbeeld FOCUS in Zwolle, Vriendendiensten in Deventer, Mens door Mens in Almelo, Ixta Noa in Enschede, hoe het voelt om jou ervaring in te zetten voor anderen. 

Door je in te zetten als vrijwilliger krijg je ook een idee over je eigen belastbaarheid: je gaat ervaren hoeveel energie het kost om weer te werken. 

Je hebt twee opties voor het volgen van de opleiding tot ervaringsdeskundige. Let op: de opleiding wordt meestal niet vergoed.  

MBO 

Op MBO-niveau wordt op het ROC in Hengelo de cursus ervaringsdeskundige (LEON) gegeven. Deze cursus duurt 1 jaar en je hebt hiervoor een stageplek nodig. 

Om in aanmerking te komen voor een stageplek bij de Dimence Groep, kun je solliciteren via een van onze vacatures die op onze vacaturewebsite staan of contact opnemen met het stagebureau van Dimence.  

HBO

Op HBO-Niveau wordt de landelijk erkende opleiding gegeven bij het Saxion in Deventer, Fontys in Eindhoven of bij de Hanzehogeschool in Groningen. Dit is een duaal opleiding die 2 jaar duurt en je studeert dan af op HBO 5 niveau. 

Ook voor deze opleiding heb je een werkplek of stageplek nodig. Kijk voor vacatures op onze vacaturesite of neem contact op met het stagebureau van Dimence.  

Als je je opleiding goed hebt afgerond, kun je solliciteren bij de Dimence Groep. Wij nemen alleen opgeleide ervaringsdeskundigen in dienst. 

In het bestand 'Als ervaringsdeskundige aan de slag bij de Dimence Groep' wordt antwoord gegeven op meer veelgestelde vragen rondom dit onderwerp. 

Als ervaringsdeskundige aan de slag bij de Dimence Groep

De zorgprofessional met ervaringsdeskundigheid

Iedereen kan psychische problemen krijgen, ook verpleegkundigen, psychologen of psychiaters. Bij Dimence werken meerdere zorgprofessionals met ervaringsdeskundigheid (ZME). Dit zijn mensen die in de ggz werken en zelf in hun leven te maken hebben (gehad) met psychische problemen, zoals bijvoorbeeld depressie, autisme, verslaving of angststoornissen. Naast hun reguliere opleiding als zorgprofessional hebben zij ook de opleiding ‘Ervaringsdeskundigheid bij professionele zorg- en dienstverlening' gevolgd. Tijdens deze opleiding hebben de behandelaars geleerd hoe ze hun eigen ervaringen als derde bron van kennis in kunnen zetten om jou te helpen bij je herstel.  

Mijn ZME weet precies wat het is, om het spoor kwijt te zijn, en heeft inzichten die niet terug te lezen zijn in boeken. Hij weet hoe het is, om last te hebben van stigma, maar weet ook hoe eruit op te krabbelen. Daarmee was hij een springplank in mijn herstel. - uit Experiential knowledge and its contribution to recovery oriented mental health care services door Simona Karbouniaris

Het is soms fijn dat iemand je begrijpt, zonder dat je er al te veel woorden aan vuil hoeft te maken. Het kan ook fijn zijn om te weten dat ook zorgprofessionals soortgelijke ervaringen meemaken. Je bent dus niet alleen. Zorgprofessionals met ervaringsdeskundigheid kunnen met hun eigen ervaringen herkenning en soms ook hoop creëren. 

Je gebruikte je eigen ervaringen op de juiste manier om cliënten in te laten zien dat ze er niet alleen voor staan, dat bepaalde gevoelens en gedachtes menselijk zijn. Je doorbreekt met deze houding en input ook een taboe. - feedback van een collega

Hoe kan ik zelf zorgprofessional met ervaringsdeskundigheid worden?

Om zorgprofessional met ervaringsdeskundigheid te kunnen worden, moet je de opleiding Ervaringsdeskundigheid bij professionele zorg- en dienstverleners volgen. Om hier toelaatbaar voor te zijn, moet je minimaal een HBO-diploma op het gebied van zorg en welzijn hebben én minimaal acht uur in de week werkzaam zijn in de context psychiatrie, verslavingszorg, jeugdhulpverlening of andere werk waarin ontwrichting, beperkingen/gezondheid of psychosociale thema’s centraal staan. Het mag ook in een leerervaringsplek of stage zijn.

Dimence biedt voor haar werknemers regelmatig opleidingsplaatsen tot zorgprofessional met ervaringsdeskundigheid aan. Meer over de opleiding vind je op de website van Hogeschool Windesheim

Persoonlijke verhalen

Onze ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals zijn open over hun eigen ervaringen. Hieronder vind je meerdere persoonlijke verhalen. 

Nieuwsbrieven

Lees hier de laatste nieuwsbrieven. 

03. Nieuwsbrief Zorgprofessionals met ervaringsdeskundigheid