Hoe word ik ervaringsdeskundige? 

Allereerst is het belangrijk dat je zelf goed in balans bent. Je kunt bijvoorbeeld de cursus ‘Herstellen doe je zelf’ volgen. Er zijn verschillende aanbieders van deze cursus.  

Bezoek daarnaast bijvoorbeeld de landelijke dag van de ervaringsdeskundige om je te oriënteren en kijk eens goed rond op het internet welke mogelijkheden er zijn om je eigen ervaringen in te zetten. Als dit allemaal lukt, zou je bijvoorbeeld kunnen ervaren op een zelfregiecentrum of een herstelacademie, bijvoorbeeld FOCUS in Zwolle, Vriendendiensten in Deventer, Raalte en Olst-Wijhe, Mens door Mens in Almelo, Ixta Noa in Enschede, hoe het voelt om jou ervaring in te zetten voor anderen. 

Door je in te zetten als vrijwilliger krijg je ook een idee over je eigen belastbaarheid: je gaat ervaren hoeveel energie het kost om weer te werken. 

Opleiding Ervaringsdeskundige

Je hebt twee opties voor het volgen van de opleiding tot ervaringsdeskundige. Let op: de opleiding wordt meestal niet vergoed.  

MBO 

Op MBO-niveau wordt op het ROC in Hengelo de cursus ervaringsdeskundige (LEON) gegeven. Deze cursus duurt 1 jaar en je hebt hiervoor een stageplek nodig. 

Om in aanmerking te komen voor een stageplek bij de Dimence Groep, kun je solliciteren via een van onze vacatures die op onze vacaturewebsite staan of contact opnemen met het stagebureau van Dimence.  

HBO

Op HBO-Niveau wordt de landelijk erkende opleiding gegeven bij het Saxion in Deventer, Fontys in Eindhoven of bij de Hanzehogeschool in Groningen. Dit is een duaal opleiding die 2 jaar duurt en je studeert dan af op HBO 5 niveau. 

Ook voor deze opleiding heb je een werkplek of stageplek nodig. Kijk voor vacatures op onze vacaturesite of neem contact op met het stagebureau van Dimence.  

Als je je opleiding goed hebt afgerond, kun je solliciteren bij de Dimence Groep. Wij nemen alleen opgeleide ervaringsdeskundigen in dienst. 

In het bestand 'Als ervaringsdeskundige aan de slag bij de Dimence Groep' wordt antwoord gegeven op meer veelgestelde vragen rondom dit onderwerp. 

Opleiding zorgprofessional met ervaringsdeskundigheid

Hoe kan ik zelf zorgprofessional met ervaringsdeskundigheid worden?

Om zorgprofessional met ervaringsdeskundigheid te kunnen worden, moet je de opleiding Ervaringsdeskundigheid bij professionele zorg- en dienstverleners volgen. Om hier toelaatbaar voor te zijn, moet je minimaal een HBO-diploma op het gebied van zorg en welzijn hebben én minimaal acht uur in de week werkzaam zijn in de context psychiatrie, verslavingszorg, jeugdhulpverlening of andere werk waarin ontwrichting, beperkingen/gezondheid of psychosociale thema’s centraal staan. Het mag ook in een leerervaringsplek of stage zijn. 

Dimence biedt voor haar werknemers regelmatig opleidingsplaatsen tot zorgprofessional met ervaringsdeskundigheid aan. Meer over de opleiding vind je op de website van Hogeschool Windesheim