Inleiding en visie op ALK
Wanneer kun je bij Dimence Alkura terecht?
Als je lichamelijke klachten hebt die niet over gaan en waar je arts geen of slechts gedeeltelijk een oorzaak voor kan vinden, dan heeft dat veel invloed op je leven. Je lijdt misschien aan ernstige vermoeidheid, buikklachten of chronische pijn. Kortom, wanneer er sprake is van aanhoudende lichamelijke klachten (ALK), kun je doorverwezen worden naar Dimence Alkura Specialistisch Centrum Aanhoudende Lichamelijke Klachten. Dit kan gaan om consultatie, advies, second opinion, een deelbehandeling of een verwijzing naar ons centrum.
Wat is onze visie op ALK?
We bekijken lichamelijke klachten vanuit het biopsychosociale model. Als lichamelijke klachten niet of niet volledig somatisch kunnen worden verklaard, betekent dit niet automatisch dat de klachten 'dus psychisch' zijn. We vinden het belangrijk deze visie uit te dragen, omdat mensen er te vaak nog vanuit gaan dat klachten lichamelijk óf geestelijk verklaard kunnen worden. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door ze van elkaar te scheiden kunnen patiënten tussen wal en schip vallen van psychiatrie en medische zorg. We richten ons in de behandeling vooral op de herstelbelemmerende gevolgen van de klachten.
Alkura heeft ook twee uitgebreide brochures. Deze zijn hier digitaal te raadplegen én liggen in onze wachtkamer en behandelkamers.
Waarom van SOLK naar ALK?
Eind 2021 is de term SOLK aangepast naar ALK. Meer informatie over deze aanpassing lees je hier. Toch wordt in wat oudere teksten en richtlijnen nog gebruik gemaakt van de term SOLK. Ook wij werken volgens de Multidisciplinaire richtlijn SOLK en somatoforme stoornissen (2011) en Zorgstandaard SOLK (2018) en Zorgstandaard Conversiestoornissen (2017) In de behandeling bij Alkura spreken we over Aanhoudende Lichamelijke Klachten als overkoepelende term.
Meer uitleg over aanhoudende lichamelijke klachten en hoe een behandeling eruit kan zien volgens het gevolgenmodel, zie je in dit filmpje voor CCE Podium.
ALK en de GGz
Ook kun je hier een filmpje bekijken dat al wat ouder is, maar een goede uitleg geeft over aanhoudende lichamelijke klachten en waarom je daarvoor soms wordt doorverwezen naar de GGz. In dit filmpje wordt nog gesproken over SOLK, maar binnen Alkura gebruiken we de terminologie Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK).
Eind 2020 TOPGGz-keurmerk
Dimence Alkura Specialistische Centrum Aanhoudende Lichamelijke Klachten heeft eind 2020 het keurmerk voor TOPGGz verworven. In oktober bracht de visitatiecommissie een bezoek aan het specialistisch centrum en in december werd bekend dat het keurmerk toegekend werd. Een bijzonder resultaat aangezien het centrum op dat moment nog maar vijf jaar bestond. Het TOPGGz-keurmerk wordt onder strenge voorwaarden toegekend aan afdelingen die hoogspecialistische patiëntenzorg bieden in combinatie met het doen van wetenschappelijk onderzoek, innovatieve behandelingen en kennisdeling. Op 31 mei 2021 werd het keurmerk aan een afvaardiging van het team uitgereikt; v.l.n.r. Margreet Worm, Judith Rosmalen, Lot Spiertz en Lineke Tak.
Voorafgaand aan de uitreiking werd er samen met het Netwerk Dimence Bipolair een mini-symposium georganiseerd met interessante gesprekssessies. Hier is een leuke aftermovie van gemaakt:
Oproep: versterk ons patiëntenpanel
Wij zijn op zoek naar nieuwe kandidaten voor het patiëntenpanel. Heb je interesse of wil je meer informatie schroom niet en stuur een mail naar alkura@dimence.nl. Kijk voor meer informatie over het patiëntenpanel in het menu onder het kopje Patiënten.
Onze medewerkers
Anne Geeke Lever
GZ-psycholoog
Dorien Poelarends - Beuving
vaktherapeut
Else Ludden - Loman
fysiotherapeut
Femke Langeslag
klinisch psycholoog
Frank Kempen
systeemtherapeut
Frea Koerssen
verpleegkundig specialist GGZ 1
Judith Horenberg
senior psychiatrisch verpleegkundige
Lineke Tak
hoofd specialistisch centrum
Lot Spiertz
klinisch psycholoog
Margo Kuipers
vaktherapeut
Margreet Worm - Smeitink
GZ-psycholoog
Maud Rikkers
klinisch psycholoog
Nicole Plaizier
gz-psycholoog i.o tot specialist (gios)
Pauline Stokman
klinisch psycholoog
Roxanne Alink
fysiotherapeut
Vervolg medewerkers Dimence Alkura Specialistisch Centrum Aanhoudende Lichamelijke Klachten
Nick Mamo - huisarts & promovendus ETUDE
Wilrieke Voortman-Lubbers - teamsecretaresse
Willy van Gerresheim-Stevens - teamsecretaresse
Celly Riethorst - teamsecretaresse
Esther Hoek - stafmedewerker
Door Boxhoorn - ervaringsdeskundige
Astrid Peters - teamsecretaresse