"Ik kwam in behandeling bij het Specialistisch Centrum SOLK & Somatisch-symptoomstoornissen met rugklachten, andere pijnklachten en moeheid, en daarnaast heb ik ook ernstige geheugenproblemen."

Sceptisch

"Aanvankelijk vond ik het begrip 'SOLK' maar duister en was ik sceptisch of ik wel SOLK had. Ik heb meerdere keren in mijn leven een hernia gehad, maar nu werden er geen afwijkingen gevonden door de neuroloog en orthopeed."

Pijnvrij

"Ondanks dat ik me afvroeg of mijn klachten nu wel SOLK waren, heb ik gemerkt dat ik toch wat aan de behandeling heb gehad, in mijn eigen ervaring met name dankzij de fysiotherapie, waarbij ik begeleid werd bij het bewegen en waarbij mijn activiteiten langzaam opgebouwd werden. De behandelaren denken dat ook uitleg over hoe de pijnklachten kunnen ontstaan zonder dat er somatische afwijkingen zijn gevonden in het ziekenhuis, en dat deze klachten echt zijn, belangrijk zijn geweest.

Mijn vriendin heeft de indruk dat een lage dosering antidepressivum gericht op de pijn ook geholpen heeft, waardoor ik ook minder kortaf reageerde. Zelf heb ik die ervaring niet zo. Hoe dan ook, aan het einde van de behandeling was ik pijnvrij. Ik kon weer klussen doen in en rond het huis en actief zijn in mijn vrijwilligerswerk. Ik heb na het afsluiten van de behandeling nog steeds wel snel lichamelijke klachten bij overbelasting, maar mijn acceptatie is groter en ik weet nu dat ik de tijd moet nemen om te herstellen."

*Vanwege privacyredenen zijn de naam en foto van Leo niet echt.