Carin TerpstraHet interview met Carin vond ruim voor de coronacrisis plaats, op dat moment hadden we nog geen weet van alle gebeurtenissen die zouden volgen. Omdat we toch graag mooie berichten willen blijven delen, plaatsen we het artikel nu alsnog. 

Carin is al enige jaren gelukkig in haar 'nieuwe' leven, nadat een heftige-burnout dat op z'n kop zette. Haar werk als docent handvaardigheid kon ze niet meer oppakken. Maar haar nieuwe leven brengt haar nu zoveel voldoening, dat ze niet meer anders zou willen.

 

In het moment

Als beeldend kunstenaar geeft ze onder meer cursussen intuïtief boetseren, of zoals ze het zelf noemt: ‘mindfulness met klei’. Deelnemers krijgen een half pak klei, waarna hun handen het, intuïtief, overnemen. “Je handen weten wat ze moeten doen, alleen jij weet het nog niet. Dat klinkt misschien zweverig, maar het is een vorm van het onbewuste bewust maken. De klei laat zien wat er van binnen speelt.” Volgens Carin zijn we niet meer gewend om intuïtief of creatief bezig te zijn. “We doen veel op de automatische piloot. Het hele leven is zo gericht op beheersbaarheid.” Het intuïtief boetseren haalt mensen daaruit. “Als je in het moment bent, kom je in je kracht. Het boetseren is altijd positief, het gaat niet om het resultaat, maar om het proces”, vertelt Carin. “Iedereen heeft het in zich”, zegt ze. “Er bestaat geen fout.”

Eigen handschrift

Tijdens het kleien kunnen er gedachten of emoties loskomen waar mensen van kunnen schrikken. Carin stelt deelnemers dan gerust. “Het is heel logisch dat dat gebeurt. In het kleien maken mensen kennis met hun eigen handschrift, maar ook met de mate waarin ze zich over kunnen geven aan het moment. Dat kan confronterend zijn, of pijnlijk. Maar het is niet eng. Ik leer mensen om hun emoties juist in te zetten tijdens het boetseren.” Tijdens de cursus ‘Intuïtief boetseren’ is er ook aandacht voor het ‘kijken naar beeldaspecten’ als lijnen, vlakken, compositie en beweging te versterken om tot ruimtelijke sculpturen te komen die ook anderen kunnen waarderen en soms ook zullen ‘raken’.

Blotevoetenpad

Naast intuïtief boetseren maakt Carin in groepen ook ‘taarten van cement’, waarbij mensen in een groep een ‘creatief bakproces’ doorlopen door eigen ontwerpen te maken voor de taarten. Voor het Werk Leer Centrum De Heihoeve in Lettele begeleidt Carin cliënten die op eenzelfde manier ‘stepstones’ van cement maken voor het nieuw aan te leggen blotevoetenpad. “De taartvormen worden gevuld met hoogwaardig gekleurd cement. De deelnemers mixen het cement met de keukenmixer in de beslagkom. De taart-tegels zijn na 2 dagen uitgehard en worden met een waterschuurmachine glad geschuurd, totdat ze glimmen als een granito aanrecht.” Ook dit proces heeft een hoog slaaggehalte: “Het succes is verzekerd. Het kan niet misgaan.” De werkzaamheden zijn vanwege de coronacrisis voorlopig stilgelegd, maar zodra het kan, zal Carin met de cliënten verder gaan met de stepstones voor het blotevoetenpad.

IJsselbiënnale

Komende zomer, wanneer de coronamaatregelen het toelaten, staat Carin tijdens de IJsselbiënnale in Deventer elke zaterdag en zondag in augustus en september langs de IJssel met een activiteit om zelf een sculptuur te maken van IJsselklei. Mensen kunnen zelf klei uit de IJssel scheppen en leren dit geschikt te maken om ermee te kunnen boetseren. “Binnen het IJsselbiënnale-thema ‘Tij, Tijd, Tijdelijkheid’ is het maken van een eigen werkstuk een tijdelijk proces, na afloop gaat de klei weer terug de IJssel in. Hier gaat beleving boven bezit.”

Cursus intuïtief boetseren

Benieuwd naar de kracht van klei? Schrijf je in voor een gratis proefles intuïtief boetseren via www.salamanderverbeeld.nl of bel Carin Terpstra op 06 572 521 02. De cursus wordt, wanneer de coronamaatregelen dat weer toelaten, op woensdag- en donderdagavond, donderdag-en vrijdagochtend gegeven in Deventer. Groepen kunnen zich aanmelden voor een workshop ‘intuïtief boetseren’, die ook op locatie (binnen of buiten) gegeven kan worden.

cursus intuïtief boetseren Cursisten intuïtief boetseren Klei Kleicursist