Hoe open ben jij over je medicatie?

Krijg jij wel eens vervelende opmerkingen over de medicatie die je slikt voor je psychische problemen?

‘Heb je al eens iets homeopathisch geprobeerd?’ of:
‘Jij?! Aan de antidepressiva? Je bent toch altijd vrolijk?

Beide heb ik nu enkele malen gehoord. En dan is het niet zo dat ik maar aan iedereen verkondig wat ik slik en waarvoor. Mensen met een hoge bloeddruk vertellen ook niet ‘zomaar’ over hun medicatie voor hun kwaal. Toch zouden zij, die met lichamelijke klachten, minder tips en trucs te horen krijgen dan mensen die vertellen dat ze iets slikken voor hun psychische klachten, tenminste, dat denk ik. Want nog steeds blijkt, na een rondje navragen: daar wordt tóch anders over gedacht dan over een penicillinekuur of een schimmelcrème.

Wat ook zou kunnen: ik begin me meteen te verontschuldigen als het op het onderwerp medicatie komt, dat lokt waarschijnlijk meer reactie uit dan wanneer ik me níet excuseer. En waarom ik me schaam en verontschuldig? Ik weet het niet precies. Wellicht heb ik toch ergens het idee dat ik zwak ben, dat ik het niet zelf kan. Maar waarom ik dat niet heb bij crème voor iets, of bij een antibioticakuur? Daarover heb ik namelijk nooit gedacht: ik moet dit zelf oplossen, of: ik ben zwak. Die recepten pakte ik juist dankbaar aan.

Ik blijk niet de enige te zijn die wel eens (misplaatste?) opmerkingen krijgt. Zo las ik ook de volgende reacties die mensen wel eens kregen op hun medicatiegebruik: ‘Heb je dat nou allemaal nodig? De buurvrouw van de visboer had baat bij middel X van de Kruidvat. Dat moet je proberen!’ Of: ‘Wat raar, mij hielp het wel’, of: ‘Ben je daardoor zo zwaar?’ Of: ‘Maar dan mag je toch niet rijden?’ En als laatste de niet echt een hart-onder-de-riem stekende: ‘Je moet het zelf weten, maar ik zou het nooit doen’.

En dat soort dingen krijgt iemand met gips nou nooit te horen. Ik hoor namelijk nooit de opmerking: ‘Gips? Zou je je gebroken been niet gewoon niet wat rust moeten geven i.p.v. meteen laten gipsen?’ En ook hoorde ik nooit ‘Gips? Jij bent toch altijd zo’n sterk persoon?’ Nee. Niemand zal gips ontraden. Best raar, die tweedeling van medicatie voor lichamelijke of geestelijke klachten.

En jij? Ben jij open over medicijngebruik voor je psychische klachten? En krijg je er wel eens (vervelende) opmerkingen over, of helemaal niet?

Artikeldatum