December, de feestmaand, of… niet?

De feestmaand december staat voor de deur. De maand vol cadeaus, gezelligheid en lekker eten. In de folders zien we lange tafels vol met vrolijke mensen in de mooiste kleren. Ze genieten het meest heerlijke eten en hebben het duidelijk naar hun zin. Ik denk aan mijn eigen Kerst: Eerste Kerstdag ga ik lunchen met mijn schoonfamilie. De familie is niet meer compleet; schoonvader overleed enkele jaren geleden. We zullen toch nog met een groep zijn die het best gezellig zal hebben. De zwagers, schoonzussen, schoonmoeder en de nichtjes en neefjes geven nog genoeg reden tot het hebben van een fijne dag.  Wij zullen erbij zijn, geradbraakt door de laatste tijd. Van een moeilijke tijd zelfs. De afleiding is welkom. De dag zal ontspannen zijn. De foto’s die gemaakt worden, ontwijken we, met onze wallen onder onze ogen. De andere kerstdag zijn we, zoals ik het iedereen laat weten: ‘gezellig met z’n vijfjes’. Wat ik eigenlijk wil zeggen is: ‘we zijn gewoon thuis, we hebben nogal gedoe in de familie’. Ruzie in de familie nodigt namelijk niet uit tot een samenzijn. De dag dat we dus ‘gezellig met z’n vijfjes zijn’ houdt feitelijk in dat de oudste kinderen op hun kamers liggen te snapchatten, skypen en op Netflix ‘new girl’ bingewatchen, een kleuter die vraagt of ze alsjeblieft naar school mag, een man die sudoku’s zit in te vullen en ik, die om 11.10 uur eigenlijk al aan de wijn wil, maar weet dit moment -met moeite- uit te stellen tot half vier. Dat zijn de Kerstdagen dan.

Wie heeft zin in december?
Ik vroeg me daarom ook af: hoeveel mensen zitten ook dit jaar niet op Kerst te wachten? Gebroken gezinnen, overleden naasten, een verslaafde broer, een zieke zus, ruzie binnen de familie, zwijgende schoonzussen, vervelende neefjes die in jouw ogen niet opgevoed worden, of je hébt helemaal geen familie meer. Het kunnen allemaal redenen zijn dat je géén zin in de feestdagen hebt, of je soms nóg eenzamer voelt dan anders.

Deze vraag stelde ik dan ook op Twitter. Ik gaf de keuze: is december juist heel gezellig of juist niet, of ligt het anders/ genuanceerder. Nog géén derde deel van de 140 respondenten vindt Kerst ‘Gezellig! Eten! Familie!’ Iemand reageerde dat hij ‘juist minder eenzaam is dan de rest van het jaar. Een ander noemt dat de korte dagen weer langer en lichter worden, en dat Kerst dus letterlijk als ‘lichtbron’ wordt gezien. Ongeveer 21 % vindt deze maand (extra) eenzaam. Wat erbij verteld werd was o.a.: ‘vreselijk, heb slechte herinneringen aan deze dagen’ en: ‘het is een maand met gemis, niet compleet zijn en verplicht gezellig moeten doen’. Bij de helft van de stemmers ligt het anders, genuanceerder. Zo kreeg ik te lezen dat door iemand Eerste Kerstdag als heel fijn werd beschouwd, maar Tweede Kerstdag niet, omdat haar broer suïcide pleegde op die dag. Een aantal stemmers is niet per direct eenzaam met de feestdagen, maar ze ervaren te veel prikkels, stress en/of spanning. En natuurlijk is er de combinatie van ‘leuk en zwaar’; leuk om iedereen te zien, zwaar om er met een –niet bespreekbaar willen/ kunnen maken- psychische aandoening bij te zitten. Ook waren er reacties van mensen met een eetstoornis: de Kerstdagen draaien vaak om eten en dat is geen fijne combinatie.

#jijdoetertoe
Iemand schreef dat ze de Kerst als extra eenzaam beschouwde, omdat het gezin niet meer compleet is, maar er was niemand die schreef dat hij of zij zich erg eenzaam voelde, omdat deze níemand had om de dagen mee te delen. Terwijl ik wéét dat die mensen er wel zijn. Misschien ligt er een taboe op? Misschien schamen mensen zich om te zeggen dat ze niemand hebben om de feestdagen mee te delen? Dat zou best eens kunnen….

Ken je iemand die zich waarschijnlijk eenzaam voelt tijdens deze dagen? Bel diegene op en toon belangstelling, nodig indien mogelijk én ook leuk voor jou iemand uit die wel iemand kan gebruiken om deze dagen door te komen. Gaat dat je wat te ver, of lukt dat door omstandigheden niet? Stuur een kaart! Echte post is echte aandacht. Een WhatsAppje is leuk hoor, deze dagen, maar een echte kaart zegt zó veel meer. Er worden komende tijd op veel locaties van Dimence kaarten neergelegd die je gratis mee mag nemen. Schrijf je boodschap erop, plak een postzegel en laat iemand weten dat diegene er toe doet. Doe je het toch via de digitale weg? Gebruik de hashtag #jijdoetertoe en inspireer anderen om mee te doen. Want iedereen vindt het toch fijn om te horen dat hij of zij ertoe doet?!

Artikeldatum