Laura (receptioniste):

Voor het eerst in mijn leven ervaar ik vrijheid en geloof ik in mijn eigen kunnen. Dat komt omdat ik in mijn werk ervaar dat het me lukt om taken uit te voeren. Dat helpt me ook om door te zetten in mijn behandeling en verder te herstellen. 

Uit wetenschappelijk onderzoek én de praktijk van alledag blijkt dat werken werkt! Werken biedt vrijheid en onafhankelijkheid, en niet alleen financieel. Met werken breid je je (sociale) netwerk uit en vergroot je het gevoel van zelfrespect door volwaardig bij te dragen aan de maatschappij. 

Dimence en Twomorrow vinden het van kracht getuigen als mensen de kans grijpen om een nieuwe weg in te slaan en zich niet laten belemmeren door soms ernstige psychiatrische/psychische problematiek. En we begrijpen de mensen die twijfelen, niet weten wat ze willen of kunnen, of het spannend vinden om stappen te zetten. Maar samen helpen we je op jouw eigen tempo verder!  

IPS: de weg naar werk voor mensen met psychische problemen

Dimence werkt met de IPS-methodiek. Dit staat voor Individuele Plaatsing en Steun. Het is een bewezen methodiek voor mensen met psychische problemen en een wens om regulier betaald werk te verrichten. Daarbij werken we vanuit het vertrouwen dat iedereen die wil werken, kan werken. Zonder mensen uit te sluiten vanwege de ernst of lijdensdruk van de klachten.

IPS is een methodiek die is ontwikkeld in de VS en geïmplementeerd in Nederland door Kenniscentrum Phrenos. De trajectbegeleiders van Twomorrow werken nauw samen met het behandelteam bij Dimence. Alle medewerkers zijn erkend opgeleid en gecertificeerd. Ze werken volgens de IPS-principes. Bij het kiezen van werk gaat IPS uit van jouw voorkeuren, kwaliteiten en (werk)ervaringen. En als we werk hebben gevonden, coachen we je op de werkplek om zo tot een duurzame toekomst te komen.

Voor wie is IPS bedoeld en hoe werkt het?

Een IPS-traject is speciaal voor mensen die onder behandeling zijn bij Dimence en die de weg naar betaald werk willen bewandelen. Of voor werknemers die nog een werkgever hebben of een uitkering ontvangen via het UWV. Ook gemeenten zijn in toenemende mate bereid om te investeren in IPS. Hieronder zie je hoe IPS in zijn werk gaat. Of bekijk de website van Twomorrow via www.twomorrow.nl

IPS-stappenplanPeter (ICT-consultant):

Het is me gelukt mijn baan te behouden bij mijn werkgever. Mijn trajectbegeleider heeft met mij, mijn behandelaar en mijn werkgever samengewerkt om tot dit resultaat te komen. En ik doe weer mee. Ik tel weer mee.

Samen werken aan gezondheid met Twomorrow

Het uitgangspunt van jouw behandeling is het behalen van de grootst mogelijke gezondheidswinst voor jou. In je behandeling wordt er dan ook gewerkt aan het hervinden van jouw persoonlijke balans en het herstel van verbinding met anderen en in de maatschappij. Hiervoor werkt Dimence samen met Twomorrow als het gaat om werk en inkomen.

Een medewerker van Twomorrow werkt nauw samen met jouw behandelteam. Deze trajectbegeleider voorziet je van advies van de mogelijkheden op de weg naar werk. Hij of zij brengt in kaart gebracht wat dit betekent voor je inkomen en hoe het inkomen kan worden vergroot. Ook kijkt hij of zij naar risico’s, zoals verlies van inkomen en uitkering of een sluimerend arbeidsconflict. Vervolgens gaan we samen aan de slag om jou te ondersteunen bij je maatschappelijk herstel door een baan te vinden én te behouden.

Samen werken we aan een beter leven!

Chris (conciërge basisschool):

In mijn IPS-traject heb ik alles op alles gezet om de stap naar betaald werk te zetten. Dat is niet gelukt. Maar juist omdat ik alles heb geprobeerd, ervaar ik nu rust in mijn vrijwilligerswerk op de school van mijn dochter.

Van cliënt naar werknemer

Peter

“Mijn hoop is dat ik er veel bijleer zodat ik in de toekomst ook voor andere bedrijven een waardevolle toevoeging ben”. Met steun van zijn trajectbegeleider Chris heeft Peter duidelijk stappen gemaakt.

Inmiddels is Peter werkzaam op de afdeling marketing en communicatie bij een non-profit organisatie. “In mijn werk houd ik me bezig met interne en externe communicatie en ben ik verantwoordelijk voor het onderhouden van onze websites. En dat bevalt uitstekend.” Trajectbegeleider Chris werkt al enige tijd samen met Peter: “Ik leerde Peter kennen toen hij via de behandeling bij Dimence zijn eerste stapje terug probeerde te zetten op de arbeidsmarkt. En langzamerhand groeiden we naar steeds een stapjeverder, geen dwang maar echt samen.” Chris en Peter zochten naar een vrijwilligersplek bij een reguliere werkgever met het uitzicht op een arbeidscontract. Waarop Peter aanvult: “Best lastig, want met mijn cv zijn kansen op werk niet direct vanzelfsprekend. Maar als het dan lukt, is dat geweldig!”.

Het blijft hard werken voor Peter, want hij is soms nog wat onzeker over de kwaliteit van zijn werk, omdat hij daarbij niet kan terugvallen op een afgeronde opleiding. “Maar, gelukkig kan ik hem dan weer net dat zetje geven om weer de goede richting op te denken”, aldus Chris. Het hele behandelteam van Dimence vertrouwt erop dat Peter z’n plek wel gaat vinden!

Meer informatie