Verslavingspsychiatrie

Om mensen met psychische problemen en verslavingsproblematiek goed te kunnen helpen, is er binnen Dimence de specialisatie Verslavingspsychiatrie.

Bij de combinatie van een verslaving en psychische problemen is er een verhoogd risico dat de verslaving en de psychische problemen chronisch gaan worden. Wij behandelen mensen met psychiatrische problemen en een verslaving, maar die nog niet langdurig verslaafd zijn.

Door de beide problemen tegelijk aan te pakken heeft de behandeling een grotere kans van slagen. Afzonderlijke behandeling van verslaving of van psychische problemen zijn meestal niet effectief gebleken. En hoe eerder er behandeld wordt, hoe effectiever de behandeling en hoe beter de vooruitzichten. Om die reden is de inzet van onze behandeling om te stoppen met middelengebruik om zo tot een zo goed mogelijk herstel en functioneren te komen. Wij zien dat er bij onze cliënten vaak sprake is van een groot herstelvermogen. De kracht van onze behandeling zit in het voorkomen van chronische verslaving. 

Wanneer er wel sprake is van een langdurige verslaving en psychiatrische klachten, kunnen wij een ondersteunende behandeling aanbieden gericht op de verslaving en psychische problemen in samenwerking met een ander team of instelling.

Verslavingspsychiatrie bij Dimence

Binnen Dimence bieden wij onderzoek en behandeling aan volwassenen met psychiatrische en verslavingsproblematiek in de eigen regio, waarbij wij waar mogelijk nauw samenwerken met jou, je naasten en anderen die nodig zijn om jouw behandeling te laten slagen. Verslaving heeft vaak grote impact op relaties en gezinnen. De behandeling van verslaving vraagt ook om verandering van de omgeving. Dit kan door middel van gesprekken met de mensen die het meest belangrijk voor je zijn, voorlichtingsavonden en ondersteuningsgroepen.

Verslavingen

Ben je een verwijzer?

Balk

 

blokjes

Visie

Tijdens de behandeling streven wij naar het, zo veel mogelijk, stoppen met middelengebruik en/of het gedrag en naar een vermindering van psychiatrische klachten.

Ook werken wij samen met jou naar herstel in het organiseren van het dagelijkse leven en de rollen die je hier vervult. Denk hierbij aan zelfzorg, dagbesteding, werk, hobby, zingeving en het evt. verbreden van het netwerk.

Tijdens de opname vragen wij motivatie voor de behandeling, samenwerking in het voorkomen van terugval in gebruik of in gedrag en het meewerken aan de nodige leefstijlverandering.

Behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Blak

Onze teams

Wij hebben de diverse behandelteams in Zwolle en Deventer. Klik op het team voor meer informatie over het behandelaanbod.

 

Blak