Somatische poli Almelo

Psychiatrische en somatische behandeling en zorg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer je in behandeling komt bij Dimence wordt je daarom uitgenodigd voor de somatische screening waarbij er samen met de poli verpleegkundigen in het dossier een vragenlijst wordt ingevuld aan de hand van vraagstellingen en metingen. De somatische screening is bedoeld voor iedereen, ook wanneer je geen psychofarmaca (geneesmiddelen voor psychische aandoeningen) gebruikt.

Wanneer je psychofarmaca gebruikt, dan heb je kans op lichamelijke klachten. Om dit te voorkomen en het vroegtijdig signaleren van bijwerkingen vragen we je om minstens een keer per jaar voor de somatische screening te komen.

Ook is er aandacht voor Leefstijl. We weten dat er met en gezonde leefstijl lichamelijk en psychisch winst te behalen is. De poli verpleegkundigen zijn op de hoogte van de E-Health modules binnen Dimence, maar ook de lokale initiatieven en kunnen hier in afstemming met de behandelaar mogelijk in adviseren.

Uitnodiging en verzoeken

 • De behandelaar verwijst je door naar de somatische poli.
 • Het secretariaat maakt in overleg met jou een afspraak voor somatische screening.
 • Je ontvangt een laboratoriumformulier per post. Hiermee kan je ruim twee weken voor de afspraak op de locatie bloed laten prikken. Informeer telefonisch met de locatie op welke momenten dit kan. Thuis afname laboratorium is mogelijk wanneer daar aanleiding voor is. Je behandelaar vraagt dit aan.
 • De somatische screening vindt plaats op de locatie waar jij in behandeling bent.
 • Wil je een actueel medicatieoverzicht van je apotheek meenemen.

De controle in drie stappen

 1. Op de poli somatische screening heb je een afspraak met een verpleegkundige. Vragen over je lichamelijke gezondheid, medicatiegebruik, mogelijke bijwerkingen en lichamelijke klachten komen uitgebreid aan bod. Daarnaast is er aandacht voor leefstijl omdat we weten dat er met een gezonde leefstijl lichamelijk en psychisch winst te behalen is. 

  De laboratorium uitslagen worden met je doorgenomen en er wordt een aantal metingen verricht, zoals je lengte, gewicht, bloeddruk en buikomvang omdat dit belangrijke parameters zijn die informatie geven over je gezondheid. Tevens is er de mogelijkheid om vragen te stellen of in gesprek te gaan over leefstijl bevorderende gezondheidskeuzes. Voor een consult staat circa 60 minuten gepland. 
 1. Jouw behandelaar binnen Dimence wordt op de hoogte gebracht van de uitslagen van de somatische screening, eventueel met een behandeladvies. Indien je behandelaar het nodig acht, kan het zijn dat er nog een afspraak met hem of haar volgt waarin de resultaten van het onderzoek met jou worden besproken. Op sommige locaties is dit standaard het geval.
   
 2. Jouw huisarts wordt schriftelijk op de hoogte gebracht van de uitslagen van de somatische screening. Indien nodig wordt je doorverwezen naar de huisarts, diëtist of een specialist.

Contact

Ben je verhinderd? Geef dit dan tijdig door aan het secretariaat, zodat je een nieuwe afspraak kunt maken.

Locaties