Webinar ASS en Dwang 4 april 2023

Het Specialistisch Centrum Ontwikkelingsstoornissen (SCOS) Dimence organiseert op dinsdagmiddag 4 april de Webinar Dwangmatig gedrag bij autisme; betekenis en behandelperspectieven

Preoccupaties, rituelen en rigide gedrag zijn kenmerkend bij autismespectrumstoornissen (ASS). Maar wat is het onderscheid tussen dwang en drang én de overlap? Hoe kom je tot een goede differentiatie en wat zijn de verschillende behandelmogelijheden? Wat kan diepe hersenstimulatie (DBS) voor deze doelgroep betekenen en welke factoren zijn van invloed op het beloop van OCS bij mensen met ASS? Daarover en méér gaat dit webinar.

Doel van dit webinar is om deelnemers handvatten mee te geven bij de behandeling van mensen met ASS en OCS.

Update 30 maart: Je kunt je niet meer aanmelden voor dit webinar. De aanmelding is gesloten.

Toelichting programma

Derek Strijbos neemt ons mee in een korte inleiding over de samenhang en differentiatie tussen autisme en dwang vanuit de menselijke ervaring en betekenisgeving. Vervolgens zullen Mirjam de Lau en Sandra Boerwinkel GZ-psychologen bij het Dr. Leo Kannerhuis, meer vertellen over het onderscheid en de overlap tussen drang (vanuit ASS) en dwang (vanuit OCD) en hoe je daar in een cognitief gedragtherapeutische behandeling mee omgaat. Na de pauze gaat Mirjam de Lau in dialoog met een cliënt over de differentiatiepuzzel ASS-OCS en uiteindelijke behandelsucces.
Pelle de Koning, psychiater bij het UMC Amsterdam, neemt ons mee in de behandelmethode diepe hersenstimulatie (DBS) bij OCS met ASS. En leren we meer over indicaties, effectiviteit en klinische opvallendheden.
Ten slotte presenteert Laurie Brown-Kuijpers, GIOS bij het SCOS, haar onderzoeksopzet en gaat met een aantal experts w.o. Annemiek Wauben in gesprek over prangende vragen die spelen bij de factoren die van invloed zijn op het beloop en de behandeling van mensen met autisme en dwangmatig gedrag. 

Heb je vragen over de inhoud van de webinar, neem dan contact op met Titia Arwert, tevens middagvoorzitter: t.arwert@dimence.nl of Derek Strijbos d.strijbos@dimencegroep.nl. Heb je vragen over de organisatie, neem dan contact op met Esther Hoek: e.hoek@dimence.nl