Persoonlijke gegevens en NZa september 2022

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de datum per wanneer zorgverzekeraars informatie over zorgvraagtypering moeten aanleveren verzet naar 1 januari 2023. Het gaat om anonieme informatie over welke zorgvragen cliënten van de ggz-instellingen hebben. Deze informatie geeft de NZa meer inzicht in welke en hoeveel zorg er nodig is voor cliënten.

Met de invoering van het Zorg Prestatie model op 1 januari 2022 vermelden ggz-instellingen het gekozen zorgvraagtype (dit is de zorgvraag en problematiek van de cliënt) in op de declaratie aan de zorgverzekeraar. Per januari 2023 kan de NZa deze gegevens opvragen bij de zorgverzekeraars. Let wel: dit zijn gespeudonimiseerde gegevens. Je naam, burgerservicenummer en postcode of andere persoonlijke gegevens worden niet meegestuurd.

Privacyverklaring
Als je als cliënt bezwaar hebt tegen het aanleveren van gegevens aan de NZa en aan de zorgverzekeraar voor declaratie, kun je dit aangeven bij je (regie)behandelaar. Die neemt het bezwaar op in het behandeldossier. Je kunt hiervoor een privacyverklaring ondertekenen. De gegevens over de zorgvraagtypering en over de diagnose komen dan niet op de factuur terecht en worden niet aan de NZa aangeleverd.