NZa haalt gelijk in kort geding over ggz-data

Afgelopen vrijdag meldde Skipr dat De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verder mag met de gegevensuitvraag voor zorgvraagtypering. De rechter geeft de autoriteit gelijk in een kort geding, dat door actiegroep ‘Vertrouwen in de GGZ’ is aangespannen. De actiegroep noemt de uitspraak teleurstellend, maar verwacht dat het geen gevolgen heeft voor de kansen in een bodemprocedure.

Het verzamelen van gepseudonimiseerde data van ggz-patiënten is essentieel voor de zorgvraagtypering. Daarmee zijn de wachtlijsten terug te dringen, zo zegt de NZa. “De zorgprofessionals in de ggz kunnen de grote vraag naar deze zorg niet meer aan. Om dit te veranderen, is inzicht nodig in de sector.” De actiegroep laat het er niet bij zitten. “Het is nu wachten op de zitting in onze bodemprocedure, die hopelijk binnen een half jaar plaatsvindt”, aldus de actiegroep.

Als Dimence Groep volgen we dit kritisch en zien we beperkingen aan dit onderzoek. We hebben onze kritiek via de Nederlandse GGZ zeker landelijk aan de orde gesteld. Rian Busstra, voorzitter van de raad van bestuur Dimence Groep, neemt namens de Nederlandse GGZ deel aan de adviescommissie zorgvraagtypering, die de NZA zal adviseren over de doorontwikkeling van het zorgprestatiemodel. We hopen nog steeds dat deze data-verzameling bij zal dragen aan inzicht in de ggz-sector.