Geslaagd Jubileumsymposium Dimence Bipolair

Vrijdagmiddag 14 april jl. vierden we met ruim 75 gasten en 12 sprekers in de lebuinuskerk in Deventer het 10 jarig jubileum van netwerk Dimence Bipolair als TOPGGz-afdeling.

André van Boekholt, manager van onze divisie topreferente ggz, opende het feestelijke symposium als middagvoorzitter.

Jubileumsymposium middagvoorzitter André van Boekholt

 

 

 

Onze eerste spreker Willem Nolen, emeritus hoogleraar psychiatrie en adviseur van het netwerk nam de gasten mee in 50 jaar geschiedenis van diagnostiek en behandeling van de bipolaire stoornis. In vogelvlucht werden belangrijke ontwikkelingen geschetst die de basis hebben gevormd voor de huidige kijk op diagnostiek en behandeling. Het was tevens de laatste lezing van Willem en daarmee ook zijn afscheid van het netwerk. Aan het eind van het symposium sprak Bart Geerling Willem toe en overhandigde hem een persoonlijk cadeau.

Willem Nolen 50 jaar Bipolaire Stoornis

 

 

 

 

 

 

De ondertitel van het middagsymposium luidde: "Het verhaal van een groeiend netwerk" en we hadden Anja Stevens gevraagd om ons meer te vertellen over hoe het allemaal begon. Anja stond als psychiater en teamleider aan de basis van het SCBS. Ze gaf een mooie doorkijk van diverse ontwikkelingen; onderzoekslijnen, promoties, (internationale) presentaties, innovaties en niet te vergeten de basis; de best mogelijke patiëntenzorg in de afgelopen jaren.

Anja Stevens jubileumsymposium 2023

 

 

 

 

 

 

Ralph Kupka vertelde ons vervolgens meer over het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en hoe dit functioneert als een landelijk netwerk rondom de zorg voor mensen met een bipolaire stoornis. Vanaf de start wordt er samengewerkt met patiëntenvereniging Plusminus. En dit was een prachtige brug naar de volgende spreker Henk Mathijssen, ervaringsdeskundige en voorzitter van Plusminus. Hij hield een pleidooi voor informele netwerken en mensgericht werken.

Ralph Kupka Henk Mathijssen jubileumsymposium 2023

 

 

 

 

 

 

Na de pauze volgde een opname van een interview met Peter Goossens. Een mooi gesprek over het belang van wetenschappelijk onderzoek, de verpleegkundige focus en de prachtige producten die dit de afgelopen jaren opleverde. De innovatie filminterventie is daar één van. Direct daarna volgde een interview met Fenna van KoningsveldTitus beentjes en Ingvar Hazemeijer door André van Boekholt over de praktijk van het werken in het regionaal netwerk Dimence Bipolair.

Pater Goossens Fenna van Koningsveld Titus Beentjes Ingvar Hazemeijer

 

 

 

 

Vanwege ziekte was de lezing van Ellen Mogendorff in de vorm van een filmpje. De directeur van TOPGGz overtuigde de aanwezigen van het belang van samenwerken in netwerkvorm. Netwerk Dimence Bipolair werkt ook intensief samen met drie andere TOPGGz-afdelingen in het land en daar vertelde Eline Regeer meer over. Zij is psychiater en werkzaam bij Altrecht Bipolair.

Ellen Mogendorff en Eline Regeer

 

 

 

 

 

 

 

 

Naast samenwerking met 3 landelijke TOPGGz-afdelingen, werkt Dimence Bipolair ook samen met Lentis, GGZ Friesland, Mediant en UMCG om de zorg in Noord-Nederland te borgen. Benno Haarman, psychiater en onderzoeker aan de UMCG deed ons uit de doeken hoe deze samenwerking steeds meer vorm en inhoud krijgt. Daarna deed Bas van Wel, directeur zorg Dimence en psychiater nog een laatste duit in het zakje; naast felicitaties, legde hij de aanwezigen een subtiele vraag voor over de relevantie van het bestaan van het keurmerk TOPGGz.

Benno Haarman Bas van Wel

 

 

 

 

 

 

 

 

En last-but-not-least sloot Bart Geerling, hoofd van het netwerk, de feestelijke middag af, ontvingen alle sprekers een attentie, genoten we van het optreden van ervaringsdeskundige Sietse Oukes op de vleugel en werd er onder het genot van lekkere hapjes en drankjes nagepraat.

Totaal foto afsluiting jubileumsymposium 2023