Feestelijke uitreiking TOPGGz-keurmerk SCOS

Afgelopen maandagmiddag 9 oktober ontving het Specialistisch Centrum Ontwikkelingsstoornissen (SCOS), onderdeel van Dimence, voor de derde keer op rij het TOPGGz-keurmerk. Deze keer mocht Ella Lobregt-van Buuren, hoofd, boegbeeld én promovenda bij het SCOS, het keurmerk in ontvangst nemen welke werd uitgereikt door Rianne Elderkamp van de Stichting Topklinische GGz.

Uitreiking keurmerk TOPGGz Rianne Elderkamp Ella Lobregt
Ella Lobregt-van Buuren (li), klinisch psycholoog en hoofd van het SCOS ontvang het keurmerk uit handen van Rianne Elderkamp (rechts) manager TOPGGz

Rianne Elderkamp: "Eén van de doelen van het keurmerk is om te blijven uitdagen. Dat sluit aan bij mijn ervaring dat jullie bevlogenheid door de jaren heen onverminderd hetzelfde is. Bijzonder om te ervaren." 

Keurmerk TOPGGz
Het TOPGGz-keurmerk wordt toegekend aan topklinische afdelingen die kunnen aantonen dat zij zeer gespecialiseerde zorg combineren met het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden, wetenschappelijk onderzoek en structurele kennisoverdracht. Deze expertisecentra bieden zo een nieuw perspectief op herstel voor cliënten met ernstige, complexe en/of zeldzame aandoeningen, die onvoldoende resultaat hebben van een behandeling in de specialistische (tweedelijns) geestelijke gezondheidszorg.

Aanbod SCOS
Het SCOS Dimence is een hoogspecialistisch centrum in Deventer voor mensen met een autistische kwetsbaarheid en ernstige bijkomende problemen die zowel klinisch als ambulant de meest passende zorg krijgen en landelijk als een ‘last resort’ wordt gezien voor deze doelgroep. Ook behandelaren uit het land weten het SCOS te vinden als het gaat om aanvullende diagnostiek, consultatie of een second opinion.

Investeren in visie
De afgelopen jaren heeft het SCOS fors geïnvesteerd in een onderscheidende visie waarin zelfregulatie en wederzijdse betekenisgeving centraal staan. Het is opvallend dat de vertaling van deze visie naar attitude, destigmatisering en het oprecht aansluiten bij wat mensen zelf willen verbeteren, consequent wordt doorgezet in alle geledingen, wordt herkend bij alle disciplines en door de cliënten wordt ervaren als een verademing. Ook het belang dat wordt gehecht aan ervaringsdeskundigheid en de actieve inzet hiervan, getuigt van de verankering van deze ontwikkelde visie binnen het SCOS.

Ella Lobregt-van Buuren: "Het keurmerk draagt ook bij aan de nieuwsgierigheid van professionals. Zij vernemen dat er iets bijzonders gebeurt bij het SCOS en zijn benieuwd wat precies?"

Uitreiking
Er was logischerwijs tijdens de uitreiking extra aandacht voor de veelzijdigheid aan disciplines die allemaal vanuit hun eigen rol en expertise invulling en betekenis geven aan de relatie met cliënten. In live vraaggesprekjes en enkele opgenomen interviews kwamen diverse medewerkers aan het woord en deelden zij wat hen drijft om bij het SCOS te werken en die stap extra te zetten.

Het feestelijke moment van de uitreiking was een mooie gelegenheid om met elkaar te vieren wat er de afgelopen jaren is neergezet en waar de komende vier jaar op wordt voortgebouwd.

Medewerkers SCOS blij met het keurmerk!