Als je gebruik maakt van zorg, en in het bijzonder van geestelijke gezondheidszorg, is het belangrijk om goed te kijken welke verzekering het beste past bij jouw situatie, wensen en budget. Wordt de zorg die je nu hebt, in 2024 nog wel (volledig) vergoed? Door wijzigingen in de polisvoorwaarden kom je mogelijk voor hogere kosten te staan dan in 2024. 

MIND, een onafhankelijke maatschappelijke organisatie die psychische hulp in Nederland wil verbeteren, deelt in onderstaand artikel enkele tips en links naar overzichten van de Consumentenbond.

Tip 1: Check je polis - de premie
De inhoud van een basisverzekering is over het algemeen gelijk, maar de hoogte van de premie voor een basisverzekering kan per verzekeraar behoorlijk verschillen. Welke verzekeraars bieden de goedkoopste en meest gunstige basisverzekering? Zie het overzicht op de site van de Consumentenbond. Het is belangrijk om niet alleen naar de premie te kijken als je zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt. Let ook op de voorwaarden. En ook als je niet overstapt, kunnen de voorwaarden van je verzekering voor 2024 veranderd zijn.

Tip 2: Check je polis - naturapolis, restitutiepolis of combinatiepolis
Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen: de natura-, restitutie- en combinatieverzekering. In de voorwaarden verschillen deze verzekeringen in de vergoeding en keuzevrijheid voor zorgaanbieders. Waar moet je op letten? 

Naturapolis: de zorgverzekeraar vergoedt de zorg uit het basispakket alleen volledig als de behandelaar en zorgverzekeraar een contract met elkaar hebben. Ze hebben dan afspraken gemaakt over de prijs, de duur en de kwaliteit van behandelingen. 

Restitutiepolis: de zorgverzekeraar betaalt de kosten bij alle behandelaars vanuit de basisverzekering. Dus ook bij een behandelaar waar de zorgverzekeraar geen contract mee sluit. Soms moet je de rekening wel eerst zelf betalen, waarna je het bedrag van de rekening kunt terugvragen aan de zorgverzekeraar. Als cliënt heb je hierdoor wat ze noemen ‘vrije artsenkeuze’. Dit kan soms nodig zijn omdat deze zorg beter bij jouw wens aansluit of omdat er lange wachttijden zijn bij de gecontracteerde aanbieders. Let goed op: de meeste verzekeraars hebben de restitutiepolis in 2024 afgeschaft! Welke zijn er nog wel? Zie het overzicht hier

Combinatiepolis: Een combinatiepolis is een combinatie van een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een combinatiepolis heb je voor sommige zorg recht op een vergoeding op naturabasis. Voor andere zorg heb je recht op een vergoeding op restitutiebasis. 

Budgetpolis: dit is een goedkopere naturapolis. Met een budgetpolis kun je bij een nog kleiner aantal zorgaanbieders terecht dan met een normale naturapolis.

Tip 3: Check je polis - vergoeding van niet-gecontracteerde zorg
Ga je naar een zorgverlener waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft? Dan betaal je vaak een deel van de rekening zelf. Hoeveel je precies moet bijbetalen, kan per zorgverzekering verschillen. In veel gevallen wordt voor niet-gecontracteerde ggz 65% of minder van de kosten vergoed. 

Tip 4: Check je polis - is je polis nog een restitutiepolis?
Een aantal polissen die in 2023 nog een restitutiepolis waren, zijn dat in 2024 niet meer. Ze zijn veranderd in een combinatiepolis. Vooral voor ggz en wijkverpleging is er dan alleen nog volledige vergoeding als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Zie ook de pagina restitutiepolis 2024 op de site van de Consumentenbond hierover.

Wat zijn je mogelijkheden?
MIND adviseert je om goed te lezen wat de voorwaarden van je polis zijn, of deze aansluiten bij je wensen en of je hiermee je huidige zorg kunt behouden dan wel betalen. De site van zorgvergelijker kan je mogelijk helpen bij het vergelijken van verzekeringen. Wil of kun je niet naar een andere verzekering overstappen? Vraag je zorgverzekeraar om zorgbemiddeling. Zij hebben een zorgplicht. Dat wil zeggen dat zij ervoor moeten zorgen dat hun verzekerden de nodige zorg krijgen. Om kosten te drukken, kun je ook nagaan of je voor zorgtoeslag of een gemeentepolis in aanmerking komt. 

Heb je vragen over de polisvoorwaarden van jouw verzekering, bel met het Nationale Zorgnummer (aangeboden door Patiëntenfederatie Nederland en MIND) via 0900 – 2356780 op werkdagen tussen 9:00 - 13:00 uur (€ 0,20 per gesprek) of stuur een email.