Hoi! Mijn naam is Joëlle Brink. Ik woon in Zwolle en studeer daar maatschappelijke zorg op het Deltion. Ik doe deze opleiding versneld dus hoop binnen een jaar klaar te zijn. Tijdens deze opleiding mag ik het gehele jaar stage lopen bij Dimence. Dit doe ik bij het psychiatrisch centrum de Rielerenk als VTVB’er op onder andere de afdeling HIC. (High Intensive Care)

VTVB staat voor vaktherapie en vakbegeleiding. Vaktherapie is de overkoepelende naam voor beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie, psychomotorische therapie enzovoort. Bij vaktherapie ligt de nadruk op het doen en het ervaren en minder op het praten. Muziek, beeldend werken, beweging, toneel en spel worden in de therapie ingezet.

Aan het begin van mijn stage wist ik nog niet zo goed wat ik moest verwachten. Ik wist niet eens wat een vakbegeleidster was. Ik kreeg dan ook veel vragen van vrienden en klasgenoten. Er is toch een bepaalde taboe als het gaat om de psychiatrie. Ik hoor van veel mensen dat ze het eng vinden, en dat ze het maar knap vinden dat ik dit doe. Vooral dat laatste heb ik nooit helemaal begrepen. Ik vind het juist super leuk en het is alles behalve eng, maar waarom denken dan zoveel mensen er zo over?

Ik denk dat het komt door een combinatie van films, tv en gewoon simpelweg onwetendheid. Wat jammer is aangezien dit vaak vertekende beelden zijn van hoe het er vroeger uitzag. Naar mijn mening is dit juist het mooiste vak, omdat ieder mens anders is. Daarom heeft ook iedereen iets anders nodig. Het belangrijkste is dat je als mens gezien mag worden, en net zo belangrijk bent als ieder ander. En dat is echt iets wat ik hier bij Dimence terug zie.

Mijn interesse  in de psychiatrie is ontstaan door mijn eigen ervaringen hiermee. Zelf ben ik behandeld voor PTSS, en ben hierdoor erg gemotiveerd geraakt om anderen te helpen. Ik hoop mijn ervaringen dan ook mee te nemen in de begeleiding.

Als stagiaire leer ik iedere dag bij door te observeren en te doen. Ik loop drie dagen in de week stage waarbij ik allerlei verschillende activiteiten mag uitvoeren zoals een groep begeleiden waarin creatieve of sportieve activiteiten worden gegeven, vergaderingen of overleggen mag bijwonen met meerdere disciplines, begeleiding mag geven met een traject of gewoon simpelweg het één op één begeleiden met activiteiten. Het leukste vind ik denk ik toch het één op één contact, omdat ik dan ook echt te tijd heb om met iemand te praten en die persoon kan leren kennen. Dit alles bij elkaar maakt het dan ook een onwijs leuke stage.

Ben je ook geïnteresseerd in een stage bij Dimence of één van de andere stichtingen van de Dimence Groep? Kijk dan op www.werkenbijdimencegroep.nl voor de actuele vacatures. 

Artikeldatum