De eerste echte rTMS liet gelukkig niet zolang wachten, als de blog hierover. Gelukkig niet zeg! De zenuwen voerden al dagen de boventoon in mijn lijf en gedachten. Na het gesprek met de psychiater, stonden we in een gang te wachten. De deur van de behandelkamer ging open en daar werd ik welkom geheten in de ruimte waar ik nog veel uurtjes zou doorbrengen.

Een smal kamertje, met in het midden de behandelstoel. Een ding was zeker: dat was mijn plek. Toch bleef ik nog afwachtend staan tot ik instructie kreeg. Een gevoel van afhankelijkheid, weerzin en licht enthousiasme mengde zich in mijn buik. De verpleegkundige, eentje van mijn leeftijd, gaf aan dat we konden gaan zitten en begon te vertellen wat me te wachten staat.

Kapje
Mijn hoofdomtrek werd gemeten en naast een haarnetje kreeg ik een prachtig exemplaar op mijn hoofd, met kleurtjes als land marks. Of brain marks.

Drempelwaarde
Het hersengebied wat bereikt moet worden ligt onder een motorisch gebied. De plaats en drempelwaarde wordt bepaald door met het apparaat pulsen te geven en daarbij beweging van de rechterhand te zien. Verwachtingsvol naar je eigen hand kijken om onwillekeurig bewegingen op te merken, is best grappig om een keer mee te maken.

Die waarde x 1,2 = de drempelwaarde voor de rTMS. Dan zit je qua afstand precies in het goede gebied. Het hersengebied wat bereikt wordt is ca. 5 cm lang en 2 cm breed.

En zo werd het apparaat voor de eerste keer ingesteld. 75 x 40 impulsen zouden in een vast ritme op mij afgevuurd worden, aangekondigt met piepjes voor elke reeks.

De eerste behandeling vond ik heftig. Je kunt je daar ook niet op voorbereiden, ik heb het over me heen laten komen. Opgestaan met behoorlijke hoofdpijn, precies in het gebied van de rTMS voelden de impulsen als speldenprikjes in mijn hoofd. Ondertussen werd ik goed in de gaten gehouden door mijn man en de verpleegkundige, die me gelukkig afleidden. Daarna naar mijn appartement en onder de wol, zo moe was ik.

Volgende week meer over de behandelingen van de eerste weken, zijn ze te verdragen of blijft het pijnlijk en intensief?

 

Artikeldatum