Sien is ontzettend belangrijk voor mij want ze helpt me de dagen door. Door haar is het voor mij weer mogelijk om boodschappen te doen. Boodschappen doen kon ik al jaren niet meer, maar met haar hulp durf ik het weer aan. Raak ik in paniek in de winkel dan drukt Sien zich tegen mij aan en krabt ze aan mijn benen. Daardoor kom ik terug in het hier en nu, door me vervolgens op haar te richten en haar te aaien vertraagd mijn ademhaling en hartslag en kom ik weer uit de paniek. 

Als ik nachtmerries heb, maakt Sien me wakker en blijft ze net zolang tegen me aan liggen tot ik weer rustig ben. Dit is zo helpend. Ik durf dan weer te gaan slapen na een nachtmerrie, omdat ik weet dat zij er is om mij te helpen. Ik heb dan een veel veiliger gevoel en veel betere nachten.

Sien kan ook aangeven wanneer ik overprikkeld raak en dus rust moet nemen. Ze gaat dan allerlei ‘vervelend’ gedrag laten zien waardoor ik weet dat ik naar bed moet gaan. Dat was in het begin heel moeilijk te accepteren want ik wilde niet overdag naar bed, maar als ik niet luister naar haar trekt ze steeds meer ongewenst gedrag uit de kast. Dat kan gaan van ijsberen door de kamer tot boeken uit mijn boekenkast trekken tot blaffen. Nu ik naar haar luister en rust zodra ze het aangeeft, is het voor mij veel beter vol te houden aan het einde van de dag en is Sien meteen weer rustig zodra ik in bed lig. En zo doet ze nog veel meer dingen in mijn emotieregulatie, zelfstandigheid en gevoel van veiligheid.

Daarnaast heeft Sien het mogelijk gemaakt voor mij om weer behandeling te krijgen. Ik kon behandeling niet meer aan voordat Sien kwam, maar door haar aanwezigheid ben ik in staat geweest om traumabehandeling te doen, waardoor het een stuk beter met me gaat inmiddels. Ze is nu twee en een half jaar bij mij en ik heb weer een toekomst. Vergis je niet, het is heel hard werken met een hulphond, want ze spiegelen je vierentwintig uur per dag. Maar als je leert luisteren naar je hulphond en er naar handelt, kan het ontzettend veel opleveren. Begin niet zomaar aan een hulphond, laat je goed informeren en lees je goed in. Het is geen quick fix, het is een loodzwaar traject maar ik ben heel dankbaar dat ik deze kans heb gekregen van Dutch Assistance Dogs, waar ik train, toen ik op mijn ultieme dieptepunt zat. Ik heb met Sien voor het leven gekozen toen ik geen vertrouwen meer had dat er een toekomst was voor mij en nu kijk ik vooruit. Ik ben nog steeds in behandeling bij Dimence en dat blijft ook gewoon, maar Sien maakt het een heel stuk dragelijker. Hulphonden redden levens!

Artikeldatum