Slapen is na zuurstof en vocht de derde belangrijkste levensbehoefte. Na een periode niet slapen kun je echt ziek worden. Het verwerken van alle prikkels, het letterlijk en figuurlijk opladen tijdens de nacht en je gehele hormonale systeem, alles is afhankelijk van rust en diepe slaap. De meeste mensen hebben voldoende aan zeven tot acht uur slaap. 

Iedereen slaapt wel eens slecht. Maar als je een slaapprobleem hebt, is de invloed hiervan op je leven veel groter. Bijvoorbeeld doordat je je uitgeput voelt of geen puf meer hebt voor leuke dingen. Wat je ook probeert: het lukt je maar niet om uitgerust wakker te worden. Sterker nog: hoe meer je erover piekert, hoe moeilijker het lijkt te worden.
Slaapproblemen kunnen tijdelijk zijn, bijvoorbeeld doordat je extra stress ervaart bij een nieuwe taak of opdracht. Langerdurende slaapproblemen kunnen er ook op wijzen dat er wat anders aan de hand is en dat is het goed om een zorgprofessional/ huisarts te bezoeken.

De gevolgen van te weinig slaap zijn voor iedereen anders. Wat zeker is: je voelt je niet zomaar 'een beetje moe'. Veel mensen met slaapproblemen hebben last van een of meer van deze klachten:  concentratieproblemen, prikkelbaarheid, lusteloosheid, somberheid of angstig gevoel, hoofdpijn en honger.
Ziektes als obesitas, depressie, diabetes en beroerte worden in verband gebracht met slecht slapen. Daarnaast kan slecht slapen ook leiden tot hoge maatschappelijke en economische kosten.

In de training staan we stil bij hoe mensen slaap ervaren en welke stappen ze kunnen zetten om zelf hun slaap te beïnvloeden. De volgende vragen komen daarbij aan bod.

Wat voor slaapgewoonten heb jij? Ga je op bepaalde tijden naar bed? Heb je misschien een soort ritueel voordat je gaat slapen? En hoe ziet jouw slaapomgeving eruit?
Het is verstandig om hier over na te denken, want slaapgewoonten hebben veel invloed op hoe goed je slaapt. En hoe uitgeruster je bent, hoe beter je je voelt. 

De volgende tips verbeteren je slaapritme en zorgen ervoor dat je uitgeruster wakker wordt.

  • Ga iedere dag op dezelfde tijd ( max. uur tijdsverschil) naar bed en sta op dezelfde tijd op. Ga ook als je slecht hebt geslapen op dezelfde tijd naar bed. Liever niet langer dan 9 uur in je bed.
  • Probeer voor jezelf een ritueel te vinden die je helpt de dag af te bouwen. Blauw licht verstoord de melatonine- aanmaak. Sporten kun je het beste in de vroege avond doen.
  • Houd je kamer donker, lekker fris en koel.
  • Doe overdag geen lange dutjes. Neem hooguit een lichte snack/ maaltijd voor het slapen gaan. Zorg ervoor dat je geen volle blaas hebt. Ook alcohol heeft geen goed effect op het slapen.
  • Als slapen niet lukt, probeer dan niet continue op je wekker op mobiel te kijken. Hoe groter het probleem van niet slapen in je hoofd wordt, des te lastiger is het om weer in slaap te vallen. Soms wil het helpen om er even uit te gaan of te gaan lezen.

Dat slapen een groot probleem is in de maatschappij en in de zorg is duidelijk als je de cijfers hoort over slaapproblemen, bijna 1 op de 5 mensen heeft problemen met de slaap. Binnenkort komt de nieuwe kwaliteitsstandaard ‘Zorg voor gezonde slaap en zorg bij slaapproblemen’  online en beschikken verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten over de laatste kennis op het gebied van slaap en slaapproblemen.

Een goede slaap hygiëne kan helpen om slaapproblemen te voorkomen of te verminderen. In de training kennis delen met elkaar over wat kan helpen en stapjes zetten naar een gezonder patroon kan hierbij goed ondersteunen.  

Dit is de laatste blog die ik geschreven heb over de module leefstijl. Na afloop krijgen alle deelnemers een certificaat. Op de achterzijde staat nog even kort en kernachtig de belangrijkste punten van de training weergegeven.

“Je hebt informatie gekregen over welke keuzes je kunt maken om je leven op een gezondere manier vorm te geven.

In de eerste bijeenkomst werd besproken dat het belangrijk is om te ervaren dat het leven betekenis voor je heeft. Voor je gezondheid betekent het dat gezonder leven kan betekenen dat je bijvoorbeeld weer makkelijker op de fiets iemand kan bezoeken die je lang niet gezien hebt.

In de tweede en derde bijeenkomst werd besproken dat goed voor jezelf zorgen door hygiëne  en een goede dag structuur je helpt om je leven vorm te geven. Door deze zaken in een structuur te plannen houd je meer ruimte over in je hoofd om andere dingen te doen.
Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf de moeite waard vindt om goed voor te zorgen.

Tijdens de vierde bijeenkomst hebben jullie kennis opgedaan over hoe belangrijk sociale contacten zijn voor je leven en wat het zelfregiecentrum en het maatjesproject hierin voor jou zou kunnen betekenen.

De  vijfde bijeenkomst stond in het teken van gezonde voeding. Gezonde voeding geeft jouw lijf en hoofd de juiste voedingsstoffen om je zo fit mogelijk te voelen.

Het effect van verslavende middelen en welke keuzes je daar in kunt maken was het centrale thema in de zesde bijeenkomst. Denk aan het effect van je emoties (HALT)  en welke strategieën je in kunt zetten om zucht uit te stellen.

De zevende bijeenkomst ging over de positieve effecten van bewegen, een half uurtje per dag wandelen is een superboost voor zowel je lijf als je geest. Angst en depressieve gevoelens kunnen daar door verminderen.

Tijdens de een na laatste bijeenkomst hebben jullie geleerd dat er verschillende soorten stress zijn en dat een balans tussen stress en herstel erg belangrijk is.

De laatste module stond in het teken van slaap, een van de belangrijkste pijlers van gezondheid. Slecht slapen heeft invloed op alle aspecten van gezond leven. Tips om beter te slapen en een ontspanningsoefening kunnen jullie helpen om je slaappatroon te verbeteren”.

Artikeldatum