Waar ben je trots op?

Ik stel deze vraag aan cliënt Femke* (dit is een fictieve naam) als ik meeloop op de kaarsenmakerij bij het Werk Leer Centrum in Almelo. Het blijft even stil. Ze weet het niet zo goed. Is zoekende in haar leven. Ik vraag Femke wat ze het leukste vindt om te doen op het Werk Leer Centrum en krijg een voor mij onverwachts antwoord: "Ik vind het hier helemaal niet zo leuk, maar probeer er het beste van te maken." Ondanks dat Femke het belang van het Werk Leer Centrum voor zichzelf wel degelijk inziet, krijgt ze me even stil met haar uitspraken. 

Eén van de vakbegeleiders merkt aan me dat ik niet goed weet wat ik moet zeggen en vraagt me kaarsen te dompelen. Na de bovenste rij kaarsen probeer ik weer contact te krijgen met Femke. Ik vraag haar of zij de onderste rij wil dompelen. Ze hangt de ene na de andere kaars weer aan het rekje. Laagje voor laagje worden de kaarsen opgebouwd, ieder laagje met de hand gemaakt. 

Een poosje later sta ik mijn eigen kaars te maken. De eerste laag heb ik in de mal geschonken, waarna ik Femke vraag of zij de laatste laag in de mal wil gieten. Dat wil ze wel. Ze schenkt de groene was voorzichtig en geconcentreerd in. Nadat ze klaar is, zeg ik tegen haar dat ik het een mooi staaltje teamwork vindt en trots op haar ben, omdat ze samen met mij een kaars heeft gemaakt. Een kleine, bescheiden glimlach vormt zich op haar gezicht.

Metafoor

Voor mij staat het dompelen van de kaars symbool voor het leven. Het ene laagje komt moeiteloos, bezorgt je een lach, grijns en mooie herinnering. Het andere laagje is wat rimpelig, roept emoties op of laat herinneringen achter. Het leven is niet altijd mooi en fijn, maar beide kanten zijn nodig om het leven betekenisvol te laten zijn. 

Na twee uurtjes haal ik mijn gestolde kaars op. Femke is al naar huis. Als ik in de auto stap, dwaalt er een gevoel van trots door mijn lijf. Trots op Femke, die iets moois heeft gecreëerd en het beste van haar situatie probeert te maken. Trots op collega-vakbegeleiders, die met passie en bevlogenheid de patiënten van onze dagbesteding iets willen leren en positiefs willen meegeven voor de rest van hun leven.

Het kan zijn dat mensen door psychische klachten even niet volledig mee kunnen draaien op het werk of in de maatschappij. Het Werk Leer Centrum biedt in deze situatie een mogelijkheid deel te nemen aan verschillende activiteiten die bijdragen aan het herstel. Onze cliënten kunnen kiezen welke activiteiten het best bij ze past en ondersteunend zijn aan de ontwikkeling op het gebied van werken en leren. Zoals een fietsenmaker, creatief atelier en textielatelier. Ook werken cliënten in de productie, waarbij we voor bedrijven opdrachten uitvoeren en is er ruimte voor maatwerk. Dit doen we allemaal vanuit onze locatie aan de Kamperfoeliestraat 3.

De unieke producten die we maken zijn verkrijgbaar op onze locatie, via www.detegekkewinkel.nl of bij The heArtshop, Dorpsstraat 36a te Hellendoorn.

Artikeldatum