Ben jij een verpleegkundige die sociaal is? Een vreemde term of niet? Wat doe jij dan precies? Zwaar werk of niet? Dit zijn zomaar wat kreten die je te horen krijgt van mensen die niet weten wat de functie tot Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige inhoudt. In de praktijk sta je vaak in de frontlinie en fungeer je als een actieve verpleegkundige die de samenwerking zoekt met ketenpartners (politie, ambulance, huisartsen) en heb je kennis van zorg binnen het maatschappelijke domein.

Leren van elkaar 

De samenwerking met politie en ambulancechauffeurs, verpleegkundigen en huisartsen is een belangrijk aspect binnen de acute geestelijke gezondheidszorg. Afgelopen week hebben wij een presentatie gegeven aan ambulance IJsselland. Wat mij is bijgebleven: “Het is altijd gemakkelijk oordelen over elkaar, wanneer je inhoudelijk niet weet met welke (ethische) aspecten je te maken hebt als beroepsbeoefenaren binnen de verschillende zorgdomeinen, wat ook nog context bepalend is”. Denk bijvoorbeeld aan de complexe verschillende wet- en regelgevingen en ethische dilemma’s, maar daar kun je juist ook weer van elkaar leren.

Werken vanuit de auto

Zo stond ik afgelopen week met mijn auto opgesteld in een dorp met als doel een patiënt met een gedwongen juridische maatregel terug te vervoeren naar een desbetreffende zorgorganisatie. Hiervoor werd de zorg binnen het sociale domein georganiseerd door de SPV. De politie inschakelen, communicatie met de meldkamer ambulance (ggz-vervoer) en het desbetreffende gezin, eigen collega’s en de overige aanmeldingen die tijdens die werkdag aandacht behoeven.

De politie moest lachen toen ze arriveerden en ik ze vertelde dat ze eigenlijk te laat waren. Te laat om mij een boete uit te kunnen schrijven…! Want wat doe je als je van 09.00 uur tot en met 15.00 uur vanuit je auto werkzaam bent en de aandrang hebt voor een sanitaire stop én op de politie staat te wachten…….?

Het ijs was gebroken en wij wachten op het ggz-vervoer dat verlaat was. Op dat moment heb ik de politieagenten uitleg gegeven over wat er te gebeuren stond. (verwachtingsmanagement, risicotaxatie). Zo kunnen we allemaal hetzelfde doel nastreven.  Dit zijn belangrijke aspecten in de samenwerking om patiënten van goede hulp te kunnen voorzien.

Geen politieagent

De politie vroeg mij een signalement van de patiënt die net was vertrokken vanuit zijn huis, waar wij stonden te posten toen het ggz-vervoer nog niet ter plaatse was. Dan merk je toch dat je een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige bent en geen politieagent. Het type huidskleur, de lengte, het postuur zijn belangrijk signalementen, waar ik geen antwoord op had (ik had het signalement doorgekregen van familie) en ik had de patiënt zelf nooit eerder gezien.

De samenwerking was prettig te noemen. Het coördineren van zorg, het schakelen, timen en denken in alternatieven zijn belangrijke interventies als SPV. Uiteindelijk kregen wij versterking van andere politiecollega’s en het ggz-vervoer dat gearriveerd was, waarbij de goede samenwerking uiteindelijk het ingrediënt was om kwaliteit van zorg te bieden voor de patiënt en zijn naasten.

De politie was blij dat de familie van de patiënt meewerkte aangezien ze ons vrijwillig binnen hebben gelaten. Anders hadden zij een andere procedure moeten opstarten, werd mij medegedeeld. Deze procedure had het proces kunnen vertragen. Voor mij was dit ook leerzaam om te horen. Uiteindelijk is de situatie goed verlopen en is de patiënt veilig overgebracht om goede psychiatrische zorg te bieden met als doel zijn gezondheid te verbeteren. Nadien heb ik met de familie gesproken om de situatie en keuzes te evalueren. De familie was dankbaar. Ik was dankbaar richting mijn collega’s (politie, opname coördinator van desbetreffende GGZ instelling), die ik naderhand telefonisch bedankt hebt voor de prettige samenwerking.

Wees nieuwsgierig

Dit is een kleine inkijk in het werk als SPV binnen het Intensive Home Treatment (IHT). Mijn boodschap is: Zoek elkaar op, wees oprecht nieuwsgierig in elkaar en bedank elkaar over de zaken die goed verlopen zijn! Wij moeten er voor waken dat we binnen de maatschappij niet alleen de dingen uitvergroten die niet goed gaan. Er gaan ook echt heel veel zaken goed (wat mogelijk de normaalste zaak van de wereld moet zijn)? Geef dit alstublieft meer aandacht!

Overweeg je om de opleiding tot SPV te gaan doen, kom gerust eens een dag met IHT meelopen.

Artikeldatum