Talloze metaforen schieten door mijn hoofd als ik aan ‘de verpleegkundige’ denk en dit is niet eens uitputtend! Ik hoef er nauwelijks mijn best voor te doen.Bij elke metafoor kan ik voorbeelden bedenken. Het geeft in elk geval aan hoe veelzijdig (het werk van) de verpleegkundige is.

Sinds 1964 wordt in Nederland op 12 mei, de geboortedag van Florence Nightingale, de Dag van de Verpleging gevierd. Het is vergelijkbaar met vader- en moederdag; een dag dat een bepaalde groep extra in het zonnetje wordt gezet. Maar het is ook wel opmerkelijk dat er een Dag van de Verpleging nodig is. Kan het kloppen dat er zonder ‘de Dag van….’ te weinig waardering uitgesproken wordt, dat de verpleegkundige te weinig gezien wordt?

Ook binnen Dimence zijn de verpleegkundigen van essentieel belang, zij geven het behandelmilieu vorm. Simpel gezegd: zonder hen stort alles in.

Verpleegkundigen zijn er in soorten en maten (het zijn net mensen Afbeelding verwijderd. ). Zij verrichten onmisbaar werk in de patiëntenzorg, denken mee in allerlei ontwikkelingen, delen en verspreiden hun vakkennis, participeren in wetenschappelijk onderzoek en vervullen de functie/rol als leidinggevende. Daarmee zijn ze op alle lagen van onze instelling van wezenlijke invloed.

Er was een tijd, niet eens zo heel lang geleden, dat de dokter dacht dat hij - ja, in die tijd was de dokter vaak een hij Afbeelding verwijderd. - de baas was en het beleid bepaalde. Maar die tijd hebben we inmiddels gelukkig achter ons gelaten. En daarmee profiteren we ook van de verpleegkundige inbreng in al onze multidisciplinaire afwegingen. Dit is een onmisbare aanvulling. Kortom: verpleegkundige, voel je uitgenodigd om van je te laten horen!

#ggz #mentalegezondheid #geestelijkegezondheid #dagvandeverpleging

Artikeldatum