Net even anders, bijzonder, authentiek en vrij zeldzaam. Zo heb ik me altijd gevoeld. Ik was altijd al ‘anders’. Extremer, ondernemender en bewuster in denken, doen en laten. Never a dull moment met Wendy. Of nou ja, met uitzondering van de depressieve momenten. Hoe dan ook: ‘anders zijn’ heeft me veel gebracht - en veel gekost. Maar ik voel me er een Rijk Mens door – en hoop met mijn kennis en ervaring anderen te kunnen helpen en inspireren.

Even labelen…
Wat dat ‘anders’ dan inhoudt? Nou, in termen van het psychisch handboek spreken we in mijn geval over labels als ‘Bipolair type 2’ (depressies afgewisseld met hypomane periodes), ‘Depressief’ en ‘ADHD gecombineerd type’. Ook al ben ik momenteel gelukkig niet depressief, en ook al hebben de specialisten getwijfeld over ‘wel of geen ADHD’. Hoe ik aan deze labels kom? Lang verhaal en voer voor een andere blog. Hoe ik er mee om ga en ervan af kom, dát is de vraag. Ik geloof er sterk in dat ik mijn labels van me af kan schudden: van beperking en stoornis naar kans en kracht. Niet zomaar, en met hulp, maar toch…

Gelukkig, enthousiast en eh afgeleid
Met trots en dankbaarheid kan ik zeggen dat ik me (erg) gelukkig voel momenteel. Alweer sinds enkele maanden. Ik voel me op dit moment fulltime (met voor bijna alles ‘te’) enthousiast en ondernemend, creatief, afgeleid, chaotisch (en gestructureerd tegelijk), ik praat en denk veel – en ben verliefd op het leven. Bovendien ben ik erg scherp in m’n waarneming en zo zijn er nog enkele andere dingen meer die m’n leven – laten we het zo stellen – erg interessant en uitdagend maken. En yes, ik zit sterk tegen het hypomane aan. Om maar even over de negatieve bijeffecten te zwijgen. Never a dull moment.

Van mentaal beperkt tot beheerst euforisch
Geluk, blijdschap, tevredenheid en dankbaarheid zijn gevoelens die ik in m’n leven door depressie vaker maanden achtereen niet heb kunnen ervaren. Op die momenten stond ik in standby modus en voelde ik me vooral niet-mezelf qua denken, doen en laten. Ik voelde me lusteloos, mentaal beperkt, ongeïnteresseerd en zwaar. Als een zombie. Gelukkig ken ik ook de ‘tegenhanger’, ook al moet ik me in die periodes van hypomanie (lees: vrijwel constante euforie) flink beheersen – in een poging een nieuwe depressie te voorkomen. En dan werken m’n hersenen ook nog eens ‘afwijkend’, zowel tijdens de pieken als tijdens de dalen. Kun je je er al iets bij voorstellen?

Smakelijke cocktail met kater
Een fijne cocktail (…en weg zijn m’n gedachten > yep, naar zonniger oorden, met tropische cocktails en de hele setting eromheen). Zo werken mijn hersenen dus... Ok, FOCUS: ik ben dus gezegend met een fijne cocktail aan psychisch-gelabeld ‘ongeluk’. En dat heeft een flinke impact op m’n leven en leefstijl. Het vraagt om goede zelfbeheersing, inclusief een bak aan leefregels, doorzettingsvermogen, goede coaching en om zoveel meer. Maar gelukkig hou ik wel van een smakelijke cocktail en wat uitdaging, ook al mag de kater (lees: depressies) wel iets minder heftig.

Leerzaam en waardevol
Buitenom lastig - wat nogal licht uitgedrukt is - is het ook interessant, leerzaam en waardevol. Ik ken mezelf en ‘de mens in het algemeen’ namelijk erg goed, heb soms ‘Superpowers’, ben érg scherp in m’n waarneming, en probeer met die wetenschap, intuïtie en skills mezelf en anderen te empoweren. En ja, hier spreekt iemand zonder een op dit moment aanwezige depressie. Want tijdens een depressie boeit me helemaal niets. Vind ik het allemaal wel best. Gaat het leven langs me heen. Staan m’n hoofd en lichaam op standby – probeer ik vooral te overleven.

Mijn reis: van beperking naar kracht en kans
Zoals gezegd; mijn streven is om mijn GGZ-labels binnen nu en enkele jaren van me af te schudden. Door meer mezelf te worden, en dat wat nu als ‘beperking’ wordt gezien (ze noemen het tenslotte stoornissen) om te buigen naar kracht en kans. Ik geloof daar heilig in, ook al weet ik dat er een genetische component meespeelt – en de (GGZ-)theorie deels anders voorspelt. Echter, ik hoop het tegendeel te kunnen bewijzen: ik geloof in de kracht van omdenken, empoweren, jezelf zijn en ontwikkelen, and so on. Mijn queeste en waarschijnlijk een levenslange zoektocht. Maar wel een die de moeite meer dan waard is!

Wendy volgen of reageren? Volg haar op Twitter: @Wendypaktregie

Artikeldatum