Woensdag 26 januari om 13.00 uur had ik een afspraak aan de Monumeintake monumentstraatntstraat 62 te Raalte. Ik meld me bij de balie en nadat ik mij had geïdentificeerd mocht ik plaats nemen in de wachtkamer. Kort daarop werd ik gehaald door een ervaringsdeskundige die een intakegesprek met mij ging voeren.

Geheel onverwachts voor mij, er ging een soort van ‘ik ben patiënt-gevoel’ door mij heen. Ik realiseerde me dat onze cliënten die hier verblijven ook op deze stoel hebben gezeten, waarschijnlijk met hetzelfde gevoel.

Er volgde een vriendelijk gesprek en ik werd doorgeleid naar de regiebehandelaar. Ook daar volgde een gesprek, er werd een kort onderzoek afgenomen. Zo kon de behandelaar direct al zien welke maatregelen van zorg op de korte termijn zouden kunnen bijdragen aan mijn herstel, zo werd mij verteld.

Een volgende collega haalde mij op en leidde me rond over de afdeling. Er volgde netjes uitleg wanneer ik kon ontbijten, koffiedrinken en dineren. Als er iets was kon ik altijd bellen. Ik besloot dat dat dan maar via de rode knop op het telefoontoestel moest zijn. Dan kwamen ze met gezwinde spoed naar mijn kamer begreep ik ?.

Een speciaal gevoel ging door mij heen toen ik daadwerkelijk de sleutel van de kamer kreeg. Ook dat ervaren onze cliënten dus die hier voor het eerst komen. Een gesprek volgde en ik mocht met blokken iets moois bouwen. Enigszins ingetogen kritisch begon ik hieraan, maar er volgde een onverwacht mooi gesprek.

Mij werd uitgelegd dat dit de Yucelmethode is. Zo komen we meer te weten over onze cliënten en kunnen we onze behandeling hierop afstemmen.

kamerbordjeEnigszins weer in mijn normale rol hebben we nog een cliënt van ons in zijn appartement bezocht. Meneer is helemaal weg van schilderen en maakt de mooiste schilderijen. Hij wil graag bekend worden. De laatste tijd had hij veel aan zijn hoofd gehad waardoor hij minder aan het schilderen was toegekomen. Als hij rustig was kon hij schilderen.

De verrassend zinvolle en leuke middag werd afgesloten met een terugblik op wat er was gebeurd.

Nogmaals mijn grote dank aan de teams aan de Monumentstraat 62 te Raalte!

De middag was vol met beleving, ik ben hierdoor ongetwijfeld elementen vergeten te benoemen, maar het was echt een geweldige ervaring.

 

in gesprek
Artikeldatum