Ambassadeur van DG Duursaam als je ook wel eens de auto pakt?

Sinds deze maand ben ik ambassadeur voor DG DuurSaam, het initiatief van de Dimence Groep om op verschillende vlakken een bijdrage te leveren aan een DuurSamere en groenere GGZ. Toen ik gevraagd werd om als ambassadeur op te treden binnen en buiten de organisatie voelde ik twee dingen tegelijkertijd. Enerzijds trots, om onze voorlopers positie op dit gebied binnen de GGZ uit te dragen, anderzijds wat ongemak omdat ik niet per se de meest DuurSame persoon op aarde ben.

Kan ik wel ambassadeur zijn van DG DuurSaam als ik zelf ook wel eens met de auto ga terwijl ik strikt genomen prima had kunnen fietsen naar het werk? In het weekend maak ik weleens een vuurtje in mijn achtertuin. Sterker nog: zelfs voor cliënten heb ik meer dan eens een kampvuuravond gehouden. Dat is niet het meest DuurSame initiatief dat verzonnen kan worden. Kan ik dan nu toch wel oprecht zeggen dat ik als ambassadeur op kan treden voor DG DuurSaam?

Ja, dat kan ik. Dat kan ik omdat DG DuurSaam gaat om twee dingen: bewustwording en verandering. Bewustwording over wat mijn, of onze, impact is op de wereld om ons heen. Verandering omdat verduurSamen nu eenmaal verandering vergt. Ik kan ambassadeur zijn van DG DuurSaam omdat ik open sta voor meer bewustwording bij mijzelf voor wat betreft mijn impact op de wereld. Daarnaast sta ik open om mijzelf en mijn omgeving te bewegen richting verandering. Daar durf ik open en zelfkritisch in te zijn, dat maakt dat ik vol trots zeg een ambassadeur te kunnen zijn voor dit prachtige thema.

Misschien heb je stiekem wel een wat cynische gedachte bij het lezen van deze blog; ‘ach, wat maakt mijn persoonlijk bijdrage nu uit’, of ‘besteed liever dat spaarzame zorggeld aan échte zorg’. Ik begrijp die gedachte en heb zelf in het verleden ook wel soortgelijke gedachten gehad. De praktijk wijst echter uit, dat bewust bezig zijn met een thema, de effectiviteit vergroot. En volgens mij wil jij ook best kijken naar hoe bijvoorbeeld medicatie gebruik, gebruik van energie en grondstoffen en de natuur als co-begeleider bij kunnen dragen aan verbetering van de zorg en verduurSaming van ons werk.

DuurSame groet,
Tim Lek  

Artikeldatum