Regelmatig vergelijk ik autisme met een woeste zee. Een zee die voor mij en veel anderen regelmatig lastig te bevaren is. Maar we zitten wel met z’n allen op dezelfde zee. Mensen met autisme, naasten, hulpverleners en wetenschappers. Daarom is het wat mij betreft ook zo jammer dat we veelal nog in aparte roeibootjes proberen deze weerbarstige zee te bevaren. Zou het niet veel beter zijn als we alle krachten bundelen en gezamenlijk in een zeewaardige boot plaatsnemen? 

De waarheid

Vaak zie je namelijk dat we allemaal vanuit onze verschillende bootjes elkaar 'de waarheid' toeroepen. Terwijl, als er één ding is dat we weten, is het dat 'de waarheid' rondom autisme helemaal niet bestaat. Allemaal proberen we met goede intenties vanuit ons eigen perspectief autisme te verklaren, terwijl autisme in mijn ogen niet te verklaren is.

Staande houden

Wel zijn er een hoop vergelijkbare zaken die je bij veel mensen met autisme aantreft, maar de verklaring rondom autisme is er gewoon niet. Laten we de krachten bundelen en samen gaan werken, niet aan een autismevriendelijke samenleving of een prikkelarme samenleving, maar aan het toerusten van mensen met autisme om zich staande te houden in een autismeonvriendelijke samenleving met ongelofelijk veel prikkels. Voor deze uitdaging hebben we iedereen nodig! 

Artikeldatum