Ieder jaar is er één week in Nederland speciale aandacht voor autisme, namelijk tijdens de autismeweek, die altijd rond eind maart, begin april plaatsvindt. Het lijkt echter of er overal steeds meer autisme is.

Zelf denk ik dat er nu veel meer mensen worden gediagnosticeerd met autisme dan vroeger, omdat de samenleving in zijn geheel steeds complexer en veeleisender is geworden. Laat ik heel dicht bij huis kijken: mijn eigen vader. Heeft autisme en 45 jaar op dezelfde plek in dezelfde fabriek hetzelfde werk gedaan. Vervolgens kwam hij thuis, waar zijn lieve vrouw hem opwachtte en het eten op tafel serveerde. Na nog even TV kijken dook hij snel het bed in, want de volgende dag moest-ie er weer vroeg uit. Wanneer je een dergelijk overzichtelijk leven hebt, kom je ook minder in aanraking met de aanwezige beperkingen vanuit autisme.

Zelf heb ik sinds 1994 een diagnose autisme. Dit jaar ‘vier’ ik dus mijn 27e verjaardag van de diagnose. In al die jaren heeft het beeld van autisme zich ontwikkeld en komt er ook steeds meer informatie beschikbaar over bijvoorbeeld de relatie tussen persoonlijkheid en autisme, autisme en vrouwen, en autisme en verslaving. 

In die 27 jaar heb ik heel veel goede therapie en begeleiding gehad. Maar het allerbelangrijkste is ook om zelf in beweging te komen; vanzelfsprekend ieder op zijn/haar eigen niveau. Hierbij is voor mij ‘peersupport’ heel belangrijk geweest. Of, in goed Nederlands: lotgenotencontact. Wanneer je op sociale media zoekt op ‘autisme’ dan kom je tal van groepen tegen waar mensen in alle openheid zaken uitwisselen. Dat kan ik iedereen dan ook van harte aanbevelen, juist ook in deze autismeweek.

Winnaar Autismevriendelijkheidsprijs 2021

Eerder deze week werd ik daarnaast al thuiswerkend verrast aan de deurbel. Een bos bloemen vanuit de Nederlandse Vereniging Autisme. Het blijkt dat ik één van de winnaars ben van de Autismevriendelijkheidsprijs 2021. Een prijs die de NVA jaarlijks uitreikt aan mensen met een flinke impact in 'Autisme Nederland'. Het juryrapport vermeld het volgende:

Je zet je al jarenlang in voor de mensen met autisme en bent actief als ambassadeur van de NVA. Als er hulp nodig is, sta jij voor iedereen klaar. Je bent van grote waarde voor de NVA en daarom willen we je heel hartelijk bedanken. Vandaag wordt een bos bloemen bij jou bezorgd. Geniet hiervan, want je hebt het verdiend!

Artikeldatum