Somatische poli (klinische opname)

Voor mensen met psychofarmacagebruik en/of andere lichamelijke gezondheidsrisico's

Wanneer je psychofarmaca gebruikt voor je behandeling, dan heb je kans op lichamelijke klachten. Om dit te voorkomen en het vroegtijdig te signaleren, vragen we je om minstens een keer per jaar op controle te komen bij de somatische poli. Ook zonder het gebruik van psychofarmaca maar met een vermoeden van een mogelijk gezondheidsrisico kun je uitgenodigd worden of voordat je gaat starten met het gebruik van psychofarmaca, om een zogenaamde nulmeting uit te voeren. 

  • De behandelaar verwijst je door naar somatische poli.
     
  • Het secretariaat maakt in overleg met jou een afspraak voor somatische screening.
     
  • Je ontvangt een laboratoriumformulier per post. Hiermee kan je ruim twee weken voor de afspraak op de locatie bloed laten prikken. Informeer telefonisch met de locatie op welke momenten dit kan. Thuis afname laboratorium is mogelijk

Op de somatische poli heb je een afspraak met een verpleegkundige. Aan de hand van een vragenlijst brengen we je lichamelijke gezondheid, leefstijl, medicatiegebruik en mogelijke (lichamelijke) bijwerkingen in kaart. De laboratorium uitslagen worden met je doorgenomen en er wordt een aantal metingen verricht, zoals je lengte, gewicht, bloeddruk en buikomvang. Daarnaast is er de mogelijkheid om vragen te stellen of in gesprek te gaan over leefstijl bevorderende gezondheidskeuzes. Voor een consult staat circa 60 minuten gepland. 

De verpleegkundige draagt de informatie en eventueel behandeladvies vanuit de screening over aan jouw behandelaar en de huisarts wordt schriftelijk op de hoogte gebracht van de laboratoriumonderzoeksuitslagen. De verpleegkundige maakt samen met de behandelaar een inschatting wanneer de somatische screening gecontinueerd moet worden. De behandelaar zal de onderzoeksresultaten in een volgend consult bespreekbaar maken.

Ben je verhinderd? Geef dit dan tijdig door aan het secretariaat voor het maken van een nieuwe afspraak.