Persoonlijkheidsstoornis

Vaak is de manier waarop je al lange tijd zo extreem reageert, ontstaan vanuit eerdere stresssituaties. Soms tempert je gedrag, bijvoorbeeld omdat je ouder wordt, of omdat je jezelf door positieve veranderingen rustiger en veiliger voelt. Maar je extreme karaktertrekken vormen niet je hele persoonlijkheid. Waarschijnlijk ben je ook gevoelig en creatief.

Een goede behandeling vergroot de kans op snel en blijvend herstel en het opbouwen van veerkracht. Eén van de therapieën voor een persoonlijkheidsstoornis is Mental Based Treatment. Het helpt je om het gedrag van jezelf en anderen beter te leren begrijpen vanuit gedachtes, gevoelens en bedoelingen.

Wat is de oorzaak van een persoonlijkheidsstoornis?

Het is niet precies bekend wat de oorzaak is van een persoonlijkheidsstoornis. Er zijn een aantal biologische en psychologische factoren die vaak een rol spelen. Een voorbeeld van een biologische factor is erfelijkheid. Jow karakter is voor een deel erfelijk bepaald. Psychologische factoren zijn bijvoorbeeld opvoeding en trauma's in de kindertijd. Ingrijpende gebeurtenissen als verwaarlozing, kindermishandeling of seksueel misbruik bevorderen het ontstaan van een persoonlijkheidsstoornis. Verder kan een slecht ontwikkelde identiteit in de kinderjaren leiden tot een persoonlijkheidsstoornis.

Welke persoonlijkheidsstoornissen zijn er?

Bij Dimence behandelen we verschillende persoonlijkheidsstoornissen. Je kunt hierbij denken aan :

  • schizotypische persoonlijkheidsstoornis
  • schizoïde persoonlijkheidsstoornis
  • borderline persoonlijkheidsstoornis
  • narcistische persoonlijkheidsstoornis
  • dwangmatige persoonlijkheidsstoornis 
  • afhankelijke persoonlijkheidsstoornis
  • ontwijkende persoonlijkheidsstoornis