Patiëntenfolder zorgvraagtypering ggz Nederlandse Zorgautoriteit

De NZa vraagt om uw zorg- en behandelgegevens – hoe zit het met uw privacy?

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vraagt zorgverleners met enige regelmaat welke zorgvragen ze krijgen en welke behandelingen ze geven. Met die gegevens kan Nederland de zorg aanpassen op wat nodig is. Dat helpt de zorg voor iedereen betaalbaar en beschikbaar te houden.

We vragen deze informatie ook op in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Want ook daar krijgen behandelaars het steeds drukker en wachten patiënten vaak te lang op behandeling. We kunnen ons goed voorstellen dat u wilt weten hoe het met uw privacy zit. We leggen het graag uit.

De NZa vraagt NOOIT om uw persoonlijke gegevens zoals naam, adres en bsn-nummer.
We vragen alleen om globale informatie over de zorgvraag en de behandeling. Deze informatie kunnen en mogen we niet persoonlijk aan u koppelen. In onze informatiekaart 'Informatiestromen in het zorgprestatiemodel en privacy' ziet u precies welke informatie de NZa opvraagt.

U bepaalt zelf of u uw gegevens met de NZa deelt.
Vindt u het goed dat de NZa niet-persoonlijke gegevens over uw zorgvraag en behandeling krijgt? Dan hoeft u niets te doen. Deelt u uw gegevens liever niet? Vul dan samen met uw behandelaar de privacyverklaring in. De NZa krijgt uw gegevens dan niet. Deelt u uw informatie met de NZa? Dan zijn we u alvast zeer dankbaar. U helpt zo de geestelijke gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden.

Welke niet-persoonlijke gegevens krijgt de NZa?
De NZa krijgt NOOIT persoonlijke gegevens van u zoals naam, adres en bsn-nummer.

De NZa krijgt deze informatie over uw ggz-zorgvraag:
     • Zorgvraagtype
       In de ggz zijn aandoeningen ingedeeld in 20 groepen van licht tot ernstig. Uw behandelaar geeft aan in welke van deze groepen (zorgvraagtypen) uw problemen vallen.
     • Scores van de vragenlijst
       De NZa krijgt de scores (0 - 4) van de vragenlijst die uw behandelaar invult om de zorgvraag te bepalen. De NZa ziet niet uw persoonlijke verhaal of dossier.
     • Globale diagnose
       Eén van de 15 mogelijke hoofddiagnoses, bijvoorbeeld ‘Depressieve stoornis’, ‘Angststoornis’ of ‘Persoonlijkheidsstoornis’.
     • Eerdere zorg
       Heeft u in het afgelopen jaar bepaalde ggz-zorg gehad? Dat kan verblijf, acute ggz of gedwongen ggz zijn. De NZa krijgt deze informatie over uw ggz-behandeling:
     • Beroepscategorie behandelaar
       Bij welke beroepsgroep hoort uw behandelaar?
     • Soort consult
       Op welke manier krijgt u zorg? Is er bijvoorbeeld sprake van opname of alleen consulten? Of doet u mee aan een groep en woont u zelfstandig thuis?
     • Aantal behandelingen
       Hoeveel zorg krijgt u totaal per maand?

Vragen? Stuur dan een e-mail naar info@nza.nl.
Of ga naar nza.nl/privacyindeggz voor meer informatie.

Ga naar direct naar de privacyverklaring.