Kinderwenspoli

Wat als je psychische problemen hebt en ook een kinderwens? Gaat het wel samen? Hebben jouw psychiatrische problemen invloed op het kindje? Hoe zit het met medicatiegebruik en zwangerschap? Allemaal vragen waar je als aanstaande ouder(s) mee kunt worstelen en die de Kinderwenspoli voor je beantwoordt.

Hoe kan de kinderwenspoli mij helpen?

Voordat je besluit om zwanger te worden is het verstandig om dit te bespreken. De Kinderwenspoli informeert en begeleidt je bij de keuze voor een zwangerschap en het daaropvolgende proces. Vragen over risico’s, erfelijkheid en medicatie worden besproken. Het besluit om wel of niet zwanger te worden, maak je natuurlijk zelf.  Verder informeert de poli over voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om de risico’s voor zowel moeder als kind zo klein mogelijk te houden. Je doorloopt hierbij
drie stappen.

1. Wel of niet zwanger worden?

Geen enkele zwangerschap is geheel zonder risico’s voor moeder en baby. Maar als je psychische problemen hebt, kunnen de risico’s groter zijn. De Kinderwenspoli
informeert je over deze risico’s. 

2. Wel of niet stoppen met medicatie?

Medicatiegebruik tijdens de zwangerschap heeft voordelen. Je hebt bijvoorbeeld een kleinere kans op een terugval tijdens de zwangerschap of daarna. Daardoor kun je beter voor jezelf en je (ongeboren) kind zorgen en is het opbouwen van een band met je kind makkelijker. Medicatiegebruik tijdens de zwangerschap heeft ook nadelen. Je krijgt meer medische controles en borstvoeding wordt bij sommige medicijnen afgeraden. Ook is het mogelijk dat er een afwijking ontstaat bij je kind of dat er bij je kind ontwenningsverschijnselen optreden. Als er problemen bij je kind ontstaan tijdens of na de zwangerschap kun je je erg schuldig voelen. Het wel of niet blijven gebruiken van medicijnen tijdens je zwangerschap is dus geen eenvoudige keuze. De Kinderwenspoli helpt je door goede voorlichting te geven waardoor je een afgewogen keuze kunt maken.

3. Wat te doen bij een zwangerschap?

Zodra je zwanger bent (en indien mogelijk al daarvoor) is het zinvol om bij Dimence Psychiatrie en Zwangerschap een zwangerschapsplan op te stellen voor de zwangerschap en de periode na de bevalling. In dit plan worden alle risico’s van je situatie in kaart gebracht en worden passende oplossingen en acties beschreven. Ook is er een kleine kans dat door het gebruik van medicatie je kind zich anders ontwikkelt dan verwacht. De Kinderwenspoli werkt nauw samen met andere  zorgverleners rondom de zwangerschap. Zo kun je snel worden doorverwezen als dat nodig is.

Aanmelden en contact

Heb je psychische problemen en een kinderwens dan kun je via je huisarts of medisch specialist worden verwezen naar de Kinderwenspoli. De Kinderwenspoli vind je Deventer en Almelo. 

T 0546 684 179
Twitter @DimencePZ
E psychiatrie-zwangerschap@dimence.nl

Dimence Psychiatrie en Zwangerschap Almelo
Haven Noordzijde 45
7607 ES Almelo

 

Dimence Psychiatrie en Zwangerschap
Pikeursbaan 3
7411 GT Deventer