Jongvolwassen met een bipolaire of psychotische kwetsbaarheid - informatie voor ouders

Behandelaanbod voor jongvolwassenen én hun ouders 

Jouw kind is aangemeld bij het team psychotische en bipolaire stoornissen, met het vermoeden van/ of klachten passend bij een psychotische of bipolaire stoornis. Wanneer jouw kind klachten heeft, die kunnen passen bij een psychose, of last heeft van sterke stemmingswisselingen, verandert er veel. Het heeft invloed op alle levensterreinen van jullie kind, maar ook komt er veel op jullie als ouders af.

Ons nieuwe behandelaanbod is er op gericht om jullie als naasten, vanaf dag 1 bij de behandeling te betrekken.

Behandeling

De behandeling voor jongvolwassenen is een combinatie van verschillende therapieën. Bij het begin van de behandeling kijkt een systeemtherapeut mee naar wat de klachten voor het gezin betekenen. Ook kijkt een maatschappelijk werker al vroeg mee. Er zijn gesprekken met een verpleegkundige (zorgcoördinator). Er is een psychiater of verpleegkundig specialist die jouw kind medicatie kan voorschrijven, wanneer dit noodzakelijk is.

Daarnaast is er psychologische behandeling en non-verbale therapie, die zowel individueel als in groepsverband wordt aangeboden. Het werken in groepen heeft als voordeel dat jouw kind contact heeft met leeftijdsgenoten, die met dezelfde problemen te maken hebben. Er is een trajectbegeleider en een IPS coach, die jouw kind kan helpen met zaken rondom werk en school. Een systeemtherapeut kan ook waar nodig ingezet worden. Jij als ouder wordt in bovenstaande actief betrokken. Er is ook een aanvullend psycho-educatie aanbod voor naasten.

In duidelijke stappen geholpen

Tijdens het intakegesprek gaat de hulpverlener in gesprek met jou, je kind en eventueel andere relevante betrokkenen. Vervolgens komt er een advies voor de behandeling die het beste bij jullie situatie past. Samen bepalen jullie de te volgen route.

Contact 

Deze behandeling wordt gegeven in Almelo. Wil je meer weten over deze behandeling? Neem dan contact op met Team Bipolaire Stoornissen Almelo