Huis aan de Dijk: De Burcht, De Hoeve en De State

In het gebouw Huis aan de Dijk op het terrein Brinkgreven van Dimence bevinden zich de afdelingen De Burcht, De Hoeve en De State. Op deze afdelingen verblijven cliënten met een psychiatrische aandoening, die langerdurende specialistische behandeling nodig hebben en afhankelijk zijn van zorg. Vaak hebben zij lichamelijke beperkingen en zijn zij hulpbehoevend. Cliënten zijn in principe ouder dan 65 jaar als zij op Huis aan de Dijk opgenomen worden.

Op de afdelingen is plaats voor 60 cliënten die er voor een langere periode kunnen verblijven. Er zijn gezamenlijke woonkamers voor 4 tot 6 personen. Elke cliënt heeft een eigen kamer met douche, toilet en wastafel. Het is mogelijk om, tegen betaling, een eigen telefoon en tv op de kamer te plaatsen. Internet/Wifi is aanwezig. Er zijn per afdeling twee binnentuinen. Cliënten kunnen hun kamer zelf inrichten met persoonlijke spullen. Deze moeten dan wel door de cliënt zelf (al dan niet samen met, of door hun naasten) worden schoongemaakt omdat dit helaas niet is inbegrepen in het schoonmaakpakket van Dimence.

Er wordt een uitgebreid programma met dagbestedingsactiviteiten geboden. Verplegend personeel is 24 uur per dag aanwezig en uiteraard proberen we een zo aangenaam mogelijke omgeving voor onze cliënten te realiseren. Zo veel mogelijk wordt uitgegaan van de behoefte en wens van de cliënt. Betrokkenheid van familie en andere naasten daarin wordt gewaardeerd. Wat wij voor onze cliënten voor ogen hebben is een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. Daar waar mogelijk wordt gestreefd naar verbetering van het functioneringsniveau, maar soms is het reëler het huidige niveau te behouden.

ONZE VISIE
Het is belangrijk de vaardigheden van cliënten in stand te houden en waar mogelijk te vergroten. Het doel dat wordt nagestreefd, wat je doet en de manier waarop, kan per cliënt verschillen. Uitgangspunt in Huis aan de Dijk is de methodiek van het Steunend Relationeel Handelen (SRH) daarbij te hanteren. Hierin zijn de mogelijkheden en krachten van cliënten de basis, als ook hun persoonlijke hersteldoelen. Binnen deze visie geldt dat we zo min mogelijk van cliënten willen overnemen en hen zoveel mogelijk zelf de regie over hun eigen leven en hun herstel willen geven. Dat houdt eveneens in dat we cliënten zo min mogelijk in hun vrijheid willen beperken.

VERSCHILLENDE BEHANDELMILIEUS
Om zo goed mogelijk aan te kunnen sluiten bij elke cliënt is sprake van verschillende behandelmilieus binnen De Burcht, De Hoeve en De State.

DE BURCHT MILIEU GESLOTEN/BESLOTEN
Dit milieu is bedoeld voor cliënten met wie persoonlijke afspraken zijn gemaakt rondom een gesloten deur en vrijheden. Er wordt zoveel mogelijk prikkelarm verpleegd.

MILIEU INDIVIDUEEL
Hier verblijven cliënten die meer op zichzelf zijn, die minder aan de groep ontlenen of zich liever binnen een kleine groep bevinden. Zij verblijven het liefst op hun eigen kamer. Weliswaar is het individueel gericht, maar groepsactiviteiten, zoals koffie drinken en eten in kleine groepen, worden wel aangeboden. De activiteiten, aangeboden door Team Dagbesteding, zijn individueel gericht of aan kleinere groepjes. Deze activiteiten kunnen ook op de afdeling worden aangeboden. ‘De Burcht’ staat voor ‘het bieden van veiligheid’.

DE HOEVE TWEE MILIEUS GROEPSGERICHT
De cliënten op deze afdeling vinden voldoening in het dingen doen in gezamenlijkheid. Denk hierbij aan groepsactiviteiten, bijv. samen eten, koffie drinken, huiskamerbespreking. Er is een warmere sfeer en men is gericht op sociale contacten met medecliënten in de gezamenlijke ruimtes. ‘De Hoeve’ staat voor ‘gemeenschapszin, samenleving, samen werken’.

DE STATE MILIEU INSTROOM
Elke nieuwe aanmelding voor Huis aan de Dijk wordt in dit milieu opgenomen. Bij aanvang opname is niet altijd duidelijk welk milieu het beste aansluit bij de hersteldoelen van de cliënt. Cliënten kunnen hier verblijven totdat dit helder is. Intussen wordt passende zorg geboden totdat plek is op de juiste afdeling. In theorie kan iemand de instroomafdeling overslaan indien een plek vrijkomt op een passend milieu waarvoor op de instroomafdeling geen wachtenden zijn.

MILIEU HOGE MATE VAN ZELFREDZAAMHEID/UITSTROOM
Dit milieu wordt gekenmerkt door zelfstandig en autonoom functioneren maar waarin ADLzelfstandig zijn geen vereiste is. We gaan uit van de vaardigheden die cliënten bezitten, we streven ernaar deze te behouden en daarnaast kijken we samen met de cliënt wat iemand nog zou kunnen/willen aanleren, bijvoorbeeld om bepaalde rollen weer te kunnen vervullen. Samen met de cliënt maken we hiervoor een plan.

Enkele methodieken waarmee we werken, zijn:
- Eigen Regie en Herstel
- Training Sociale Vaardigheden (SOVA) ‘De State’ refereert aan ‘functioneren op niveau’.

WIE WERKEN ER
Op Huis aan de Dijk werken de volgende professionele disciplines: psychiater, verpleegkundig specialist, maatschappelijk werkende, (senior) psychiatrisch verpleegkundige, verzorgende IG, zorgondersteuner, leerling verpleegkundige en stagiaire verpleegkunde, vakbegeleider, waaronder bewegingsagoog. Op indicatie kan een fysiotherapeut, diëtist, pedicure, logopedist of psychomotore therapeut ingeschakeld worden of een specifieke behandeldiscipline zoals een psycholoog. De senior psychiatrisch verpleegkundigen zijn verantwoordelijk voor de coördinatie van zorg. Zij werken daarin samen met een cluster van psychiatrisch verpleegkundigen, verzorgenden IG en zorgondersteuners. Elk team heeft een teamleider bedrijfsvoering en De Burcht, De Hoeve en De State hebben tevens een teamleider zorg. Naar behoefte kan contact gelegd worden met de cliënten- en familievertrouwenspersoon.

BEHANDELPLAN
Er wordt gewerkt met een (individueel) behandelplan. Voor de dagelijkse zorg is er een plan op maat, gericht op eigen krachten en regie. Er is samenwerking tussen de cliënt en het gehele team aan de gestelde doelen in het behandelplan. Naast tussentijdse afstemming vindt er minimaal tweemaal per jaar een zorgafstemmingsgesprek (ZAG) plaats. Daarbij zijn de betrokken disciplines in de zorg aanwezig. Deze gesprekken vinden in principe op vaste dagen/tijden plaats.

ACTIVITEITEN
Het aanbod van de dagbesteding is op maat gemaakt: er worden activiteiten aangeboden in grotere groepen zoals koffie drinken, handwerken, etc. En er zijn activiteiten die in kleinere groepen gevolgd worden zoals koken, bakken, wandelen, hersengymnastiek, muziek, yoga etc. Voor cliënten van het milieu individueel is er een aangepast aanbod. Bij alle activiteiten staat een zinvolle dagbesteding met plezierbeleving en gezelligheid centraal.

BEZOEK
Er zijn geen vaste bezoektijden. Bij voorkeur zoveel mogelijk bezoek ontvangen buiten de maaltijden en buiten het activiteitenprogramma om. Bezoek kan op de afdeling ontvangen worden, in de familiekamer, of in de Steerne (ontmoetingscentrum met een klein restaurant op het terrein). Op de afdeling kan men vertellen wanneer de Steerne geopend is.

GEESTELIJKE VERZORGING “OP ZOEK NAAR RUIMTE OM VERDER TE GAAN?”
Soms lopen cliënten rond met vragen, zijn ze op zoek naar nieuwe inspiratie, willen ze misschien gewoon hun hart luchten, hebben zij behoefte aan een ritueel of zijn zij op zoek naar kracht om het vol te houden. Dan kunnen zij in gesprek met een geestelijk verzorger van Dimence. Pasklare antwoorden zijn er niet, maar al pratend kan er misschien ruimte ontstaan waardoor zij verder kunnen. Geestelijk verzorgers sluiten aan bij ieders achtergrond, welke levensvisie een cliënt ook heeft. De insteek is altijd: een open gesprek van mens tot mens. Van daaruit zoeken de geestelijk verzorgers naar wat passend is. Heeft een cliënt een specifieke vraag op religieus gebied waaraan zij niet kunnen voldoen, dan kunnen zij bemiddelen zodat de cliënt terechtkomt bij een geestelijk verzorger van diens voorkeur. Geestelijk verzorgers hebben een beroepsgeheim. Alles wat een cliënt vertelt, is vertrouwelijk als hij dat wil. Ook gezinsleden, familie en andere naasten kunnen bij de geestelijk verzorgers terecht.

BEWINDVOERING
Het komt voor dat omgaan met geld problemen oplevert. Soms kan een familielid of vriend hierbij helpen. Wanneer deze mogelijkheid er niet is of als de cliënt dit niet wil, dan kan men bij het maatschappelijk werk terecht voor informatie over bewindvoering.

WASSERIJ/STOMERIJ
Cliënten kunnen tegen betaling de wasmachine en wasdroger op de afdeling gebruiken als zij, of hun naasten, zelf de was willen doen. Er kan ook tegen betaling gebruik gemaakt worden van een wasserij-/stomerijregeling. ROKEN Huis aan de Dijk is een rookvrij gebouw. Er zijn op de afdelingen speciale rookkamers waar gerookt mag worden. Overkapte rookplekken bevinden zich buiten. Verzocht wordt alleen op het terras te roken als anderen daar geen last van hebben.

ONTSLAG OF VERLOF?
Cliënten zijn bij ons opgenomen omdat dit noodzakelijk is voor nu. Zodra, of wanneer zij net zo goed of beter thuis (of elders) behandeld en/of verpleegd/ verzorgd kunnen worden, gaan zij met ontslag. Vanzelfsprekend gaat dit in goede samenspraak met cliënt en naasten. Het kan voorkomen dat een cliënt tijdens de opname één of meer dagen naar huis gaat. Dit noemen we verlof. Verlof is een onderdeel van de behandeling en heeft tot doel het welzijn en herstel te bevorderen. Tussen cliënt, behandelaar en naasten is verlof een onderwerp van gesprek. Altijd is er sprake van maatwerk en de gemaakte afspraken worden vastgelegd in het behandelplan.

Afdeling De Burcht Kantoor verpleging 0570 639 798 Teamleider 0570 639 746

Afdeling De Hoeve Kantoor verpleging 0570 639 723 Teamleider 0570 639 746

Afdeling De State Kantoor verpleging 0570 639 670 Teamleider 0570 639 798