Behandelaanbod voor jongvolwassenen met een kwetsbaarheid voor een psychotische of bipolaire stoornis en ouders - informatie voor cliënten

Je bent aangemeld voor het team bipolaire en psychotische stoornissen, wat nu?

Wanneer je klachten hebt, die kunnen passen bij een psychose, of wanneer je last hebt van sterke stemmingswisselingen, verandert er veel in je leven. Het heeft veel invloed op jou, maar ook op je omgeving. Op hoe het gaat thuis, op school of op je werk. De nieuwe behandeling voor jongvolwassenen is ontwikkeld om jou, samen met je ouders, te helpen grip op je leven te krijgen en te behouden.

Behandelaanbod voor jongvolwassenen en hun ouders

De behandeling voor jongvolwassenen is een combinatie van verschillende therapieën. Aan het begin van de behandeling kijkt een systeemtherapeut mee naar wat de klachten voor het gezin betekenen. Ook kijkt een maatschappelijk werker al vroeg mee in de behandeling. Je hebt gesprekken met een verpleegkundige (zorgcoördinator). Er is een psychiater of verpleegkundig specialist die je medicatie kan voorschrijven. Daarnaast is er psychologische behandeling en non-verbale therapie, die zowel individueel als in groepsverband wordt aangeboden. Het werken in groepen heeft als voordeel dat je contact hebt met leeftijdsgenoten, die soms met dezelfde problemen te maken hebben als jij. Zo kun je ook van elkaar leren! Er is een trajectbegeleider en een IPS coach, die je kan helpen met zaken rondom werk en school. Een systeemtherapeut kan ook waar nodig ingezet worden.

Samen met je ouders

Als jongvolwassene zit je vaak niet zo te wachten op teveel ‘bemoeienis’ van je ouders. Maar bij een psychotische of bipolaire kwetsbaarheid is de steun van je omgeving voor je herstel van groot belang. Ook je ouders moeten leren wat het inhoudt en hoe ze jou het beste kunnen helpen. Daarom is de behandeling gericht op jou én je ouders. Zij worden vanaf het begin actief betrokken bij de behandeling die je volgt.

In duidelijke stappen geholpen

Hoe de behandeling er precies uitziet en hoe lang dit duurt, is afhankelijk van jouw klachten. Waar loop je tegenaan? Wat wil je bereiken? Dit bespreek je tijdens het eerste gesprek met een van onze hulpverleners. Samen kiezen we de route die het beste bij je past. We leggen dit vervolgens vast in een behandelplan met een duidelijke structuur.

Contact

De behandeling wordt gegeven in Almelo. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.