Herstelgerichte Behandeling Autisme

Herstelgerichte Behandeling Autisme (voorheen OPW/Wonen) is een specialistische klinische afdeling voor de behandeling van jong volwassenen met Autisme spectrum stoornis, onderdeel van de Divisie Topreferente zorg van Dimence. Herstelgerichte Behandeling Autisme is gericht op structuur en duidelijkheid in wonen, werken en vrije tijd en biedt een veilige omgeving waarin mensen met autisme zich optimaal kunnen ontwikkelen en ontplooien.

Behandeling en begeleiding

Iedere bewoner volgt een eigen behandelprogramma dat helpt de zelfstandigheid te vergroten. In een programma wordt bijvoorbeeld gewerkt aan:

  • Dagritme
  • Persoonlijke verzorging
  • Huishouding
  • Administratie en financiën
  • Sociale vaardigheden

Daarnaast helpen de begeleiders bij het vinden van passend werk en vrijetijdsinvulling. Het doel van het behandelprogramma is zo zelfstandig mogelijk leren leven. Er is 24 uur per dag verpleegkundige begeleiding aanwezig. In het team van de Herstelgerichte Behandeling Autisme werken mensen met verschillende functies, bijvoorbeeld een psychiater, een psycholoog, verpleegkundigen en vaktherapeuten. Iedere bewoner heeft een eigen eerst verantwoordelijk verpleegkundige, die de zorg coördineert en aanspreekpunt is voor de bewoner en familie en andere naastbetrokkenen. De samenwerking tussen bewoner en de eerst verantwoordelijk verpleegkundige is heel belangrijk. De afspraken die samen gemaakt worden, worden vastgelegd in een verpleegplan en een zorgplan. In het plan staat ook omschreven welke problemen de patiënt ervaart in het leven en waar hij of zij aan wil werken. Ook staan de persoonlijke doelen in dit plan. Pas als de betrokken hulpverleners en de patiënt achter het plan staan, wordt het officieel vastgesteld.

Locatie

De Herstelgerichte Behandeling Autisme is gevestigd in Deventer op terrein Brinkgreven. De bewoners hebben een eigen kamer. De meeste kamers hebben ook een eigen toilet en douche. De keuken en woonkamer zijn gemeenschappelijk.