Netwerk Dimence Bipolair

Laatste tweets

Welkom bij het netwerk Dimence Bipolair

Het netwerk Dimence Bipolair, waar SCBS Bipolaire Stoornissen onderdeel van is, is één van de TOPGGz erkende afdelingen van Dimence. Binnen het netwerk leveren diverse teams hoogspecialistische ggz op het gebied van de bipolaire stoornis. Ze bieden behandeling, consultatie, diagnostiek en second opinions voor mensen met een bipolaire stoornis die onvoldoende kunnen worden geholpen in de basis ggz en specialistische ggz.

Heb je psychische problemen en een kinderwens of ben je zwanger? Dan kun je terecht bij Dimence Psychiatrie en Zwangerschap.

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen het netwerk Dimence Bipolair is het verrichten van wetenschappelijk onderzoek en het leveren van een bijdrage aan de verbetering van diagnostiek en behandeling één van de primaire doelen. Om dit onderzoek te structureren en te stimuleren zijn er vier onderzoekslijnen in het leven geroepen, waarvan er vanaf 2022 drie worden voortgezet. Lees meer over deze onderzoekslijnen door op de hieronder vermelde linkjes te klikken. Tevens participeert het netwerk in diverse externe onderzoeken.

Innovatie

Sinds de start in 2010 heeft het SCBS dat nu onderdeel is van netwerk Dimence Bipolair, verschillende innovaties in de zorg rondom de bipolaire stoornis doorgevoerd. Door continu op zoek te gaan naar verbeterpunten en zorgkansen verbeteren we binnen het netwerk de kwaliteit van de aangeboden zorg. Bekijk hieronder twee uitgelichte innovaties van ons netwerk. Of lees verder over andere innovaties via deze link.

Kennisdeling

Kennisdeling met als doel deskundigheidsbevordering is één van de speerpunten van het netwerk Dimence Bipolair. Het delen van kennis waardoor professionals beter toegerust zijn binnen en buiten Dimence, staat al jaren hoog op de agenda binnen het netwerk.

Een vast onderdeel van kennisdeling is de jaarlijkse refereercyclus. Drie tot vier keer per kalenderjaar organiseert het netwerk een refereermiddag met een actueel thema dat een aspect van de zorg voor mensen met een bipolaire stoornis nader belicht. Op deze manier zijn professionals in staat om meerdere keren per jaar geïnformeerd, geïnspireerd én geschoold te worden op verschillende facetten van de patiëntenzorg in combinatie met ontwikkelingen in het vakgebied.

In het archief vind je een overzicht van de behandelde thema's en kun je indien gewenst presentaties en opnames terugkijken.

Refereermiddag 'Bipolaire stoornissen' op 22 september

Op donderdagmiddag 22 september presenteren diverse sprekers actuele ontwikkelingen in onderzoek, behandeling & samenwerking rondom de bipolaire stoornis.
In het land wordt veel samengewerkt en kennis ontwikkeld om patiënten de best mogelijke zorg te bieden. Dit willen we tijdens deze middag graag voor het voetlicht brengen.
Zo is er steeds meer inbreng van patiënten en hun naasten, o.a. door Plusminus, de patiëntenvereniging. Ervaringskennis is onmisbaar bij het blijvend ontwikkelen van het zorgaanbod. Jeroen van der Veen, regiocoördinator Plusminus Overijssel komt hierover vertellen. Psychotherapeut Welmoed Dijkstra vertelt over de behandeling van langdurige slapeloosheid met CGT-I, Alexandra Beunders, psychiater in opleiding, geeft een presentatie over haar promotieonderzoek BI-ZONDER over mensen met een bipolaire stoornis die zonder medicatie leven. Hanneke Verboom vertelt meer over de grote invloed dit een religieus gerelateerde psychose heeft op iemands herstel en wat groepstherapie hierin betekent. Linda van der Voort geeft ons een inkijkje in haar kwalitatief onderzoek naar traumabeleving van mensen met bipolariteit tijdens de euthyme fase. En 'last but not least' staan we samen met Bart Geerling, hoofd van het netwerk Bipolair, stil bij de organisatie van zorg voor bipolaire stoornissen in Nederland en dit binnen de context van de veranderende visie op de GGZ.

Het is een vol en afwisselend programma en aanmelden voor deze refereermiddag kan via deze link: aanmelden

De geaccrediteerde (VSR, V&VN & NVvP) refereermiddag is in principe live in De Steerne, Nico Bolkesteinlaan 1 te Deventer en start om 14.00 uur.
Mocht het door eventuele maatregelen niet mogelijk zijn om samen te komen, dan zetten we de middag om naar een online refereermiddag en ontvang je hierover tijdig bericht én op 22 september de link naar de teamsvergadering.

We zijn benieuwd of je op voorhand vragen hebt. Heb jij casuïstiek die je graag in wilt brengen? We horen het graag.
Heb je op basis van de onderwerpen van de presentaties al vragen? Stel ze vast via scbs@dimence.nl, dan zorgen we dat ze aan de orde komen.