Deskundigheidsbevordering is één van de pijlers van Dimence Psychiatrie en Zwangerschap.
Refereermiddagen
In het kader van kennisdeling organiseert het team Psychiatrie en Zwangerschap jaarlijks een studie- of refereermiddag.
2023
Donderdagmiddag 29 juni organiseert Dimence Psychiatrie en Zwangerschap weer een geaccrediteerde refereermiddag. De middag is in de Steerne Deventer en start om 13.30 uur.
Dit keer gaan we dieper in op Hyperemesis Gravidarum (HG), de behandeling van trauma, de rol van de Jeugdgezondheidsdienst op a.s. ouders en de invloed van depressieve klachten op borstvoeding en vice versa.
Dus meld je alvast aan: aanmelden.
De definitieve uitnodiging met programma en klikbare aanmeldlink vind je hier en in een afbeelding ervan tevens hieronder.

Het belooft een leerzame middag te worden met actuele thema's en ruimte voor ontmoeting.
2022
Dit jaar heeft de afdeling een geaccrediteerde (VSR, V&VN, KNOV en NVvP) refereermiddag georganiseerd met als thema 'Goede zorg tijdens de postpartum periode'.
Bart Geerling, hoofd van Dimence Psychiatrie en Zwangerschap opende de middag met een korte inleiding over het belang van goede zorg en gaf het woord daarna aan Hanneke Verboom die dieper in ging op de werkwijze en behandelaanbod van de hoogspecialistische zorg van de afdeling Psychiatrie en Zwangerschap.
Angarath van der Zee was uitgenodigd om meer te komen vertellen over het onderzoek naar screening op postpartumdepressie door de GGD Twente en Universiteit van Twente. Vervolgens gaf Sanne Hendriks belangrijke informatie over de farmacotherapie bij een postpartumdepressie.




Na de pauze vertelde Marlies Koers meer over de rol en aanpak van de verloskundige bij signalen van depressie of ontregeling bij zwangeren en de eerste dagen van het moederschap en gaf Karin van Doesum een presentatie over de Ouder-baby-interventie van Impluz.


En we kregen een bijzonder inkijkje in het persoonlijke ervaringsverhaal van een patiënte die bij SCBS Psychiatrie en Zwangerschap in behandeling is geweest.

Al met al was het een heel afwisselend en interactief programma. Alle deelnemers waren live aanwezig en er was veel ruimte voor vragen en ontmoeting.
De conclusie van iedereen was duidelijk: dit moeten we vaker doen! Zo kunnen we elkaar beter vinden, want de samenwerking kan nog veel beter. En daarmee was het doel bereikt.
Er zijn nu al weer plannen gemaakt voor 2023 omdat we hebben gezien dat een refereermiddag zoveel meer is dan kennisdeling alleen. Het zorgt er ook voor dat we elkaar goed leren kennen, gemakkelijker weten te vinden om samen te werken en zo ieders expertise beter op elkaar af kunnen stemmen. Samen bieden we dé goede zorg voor kwetsbare vrouwen tijdens en na de zwangerschap.
Heb je deze middag gemist? Niet getreurd, want de totaalpresentatie en opname van de middag zijn beiden te raadplegen. Daarnaast kun je het onlangs verschenen artikel in Psyfar teruglezen met o.a. dezelfde casus die tijdens de middag kort is aangestipt.
2021
Op dinsdag 8 juni 2021 organiseerde Dimence Psychiatrie en Zwangerschap de jaarlijkse refereermiddag met als thema 'Help, mijn patiënte met psychische problemen is zwanger!'
Tijdens deze online refereermiddag was er bijzondere aandacht voor het zorgaanbod voor patiënten met psychische problemen die een kinderwens hebben, zwanger zijn of pas bevallen zijn. De periode van kinderwens, zwangerschap en de tijd na de bevalling is een spannende tijd die zeker voor patiënten met psychiatrische problemen een meer risicovolle periode is. Specialistische zorg is dan van groot belang. Daarnaast is optimale samenwerking tussen de bij de geboortezorg betrokken professionals belangrijk. Daarom waren voor deze middag zowel GGZ-professionals als verloskundigen, gynaecologen, huisartsen, verpleegkundigen van de afdeling verloskunde en kraamverzorgenden uitgenodigd. Het doel van deze middag was om meer bewustwording te creëren over het belang van gespecialiseerde zorg in deze kwetsbare periode maar ook over de beschikbaarheid van deze zorg.
Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat ernstige psychische en psychosociale problemen tijdens de zwangerschap en in het kraambed niet alleen het functioneren van de (aanstaande) moeder beperken, maar ook de ontwikkeling van het (ongeboren) kind ongunstig kunnen beïnvloeden. De groeiende bewustwording in Nederland ten aanzien van de noodzaak tot het leveren van gespecialiseerde zorg voor deze doelgroep is aanleiding geweest voor het opzetten van een zorgaanbod binnen Dimence. Dit heeft geleid tot de totstandkoming van de poli Psychiatrie & Zwangerschap, waar behandeling en begeleiding wordt geboden aan vrouwen met psychische problemen in de fase van kinderwens, zwangerschap en de post partum periodebehandeling.
Tijdens de refereermiddag werd inzicht gegeven in de verschillende aspecten van het behandelaanbod. Zo zal werd stilgestaan bij farmacotherapie tijdens de zwangerschap, psychologische en verpleegkundige behandeling en was er aandacht voor preventie.
De middag vond online plaats via MS Teams en is op deze webpagina in twee delen terug te zien: deel 1 en deel 2.
Voor hen die het programma terug willen lezen klik hier en voor de toelichting van het programma en de leerdoelen klik hier.
2020
Vanwege de coronamaatregelen hebben wij de geplande refereermiddag uitgesteld naar 2021.
2019
De refereermiddag vond plaats op 13 december 2019 in de Steerne in Deventer en had als thema 'Wat als het niet vanzelf gaat' Over psychische problemen, zwangerschap, bevalling, ouderschap en opvoeden.' De invulling van het programma was een prachtige samenwerking tussen Veilig Thuis, Jeugd GGZ, de Raad voor de Kinderbescherming en Dimence Psychiatrie en Zwangerschap.

Basiscursus Psychiatrie en Zwangerschap voor GGz professionals
Jaarlijks geven medewerkers van Psychiatrie en Zwangerschap de basiscursus Psychiatrie en Zwangerschap aan professionals in de GGz.
Workshops op congressen & symposia
Collega's van Dimence Psychiatrie en Zwangerschap spreken met regelmaat op congressen en symposia over het onderwerp psychiatrie en zwangerschap. Ook verzorgen medewerkers workshops.
Amstel Academie
José van der Kooij, verpleegkundig specialist GGz binnen Dimence Psychiatrie en Zwangerschap geeft les aan de Amstel Academie vervolgopleiding obstetrie en gynaecologie. Hierin ligt de aandacht vooral bij de psychiatrische co-morbiditeit bij vrouwen opgenomen op de afdeling verloskunde, waarbij psychiatrische beelden, zowel tijdens de zwangerschap als de post partum periode aan de orde komen.
Ook geeft José les aan de vervolgopleiding verpleegkundige ziekenhuispsychiatrie, waarbij specifiek stil gestaan wordt bij psychiatrische en psychosociale problemen tijdens en na de zwangerschap.
De opleidingen van Amstel Academie zijn inservice opleidingen. De studenten zijn in dienst van een ziekenhuis of instelling en volgen de theorie bij Amstel Academie.
GGz-VS
José van der Kooij verzorgt een aantal modules over psychiatrie en zwangerschap bij de opleidingsinstelling GGz VS in Utrecht. In deze lessen is er specifiek aandacht voor zwangerschap bij psychiatrische en psychische problemen.
Bart Geerling, hoofd Dimence Psychiatrie en Zwangerschap, verzorgt de module farmacotherapie. Hierin wordt mede aandacht besteed aan farmacotherapie bij zwangere patiënten met een bipolaire stoornis.
De opleiding GGz-VS tot verpleegkundig specialist ggz voorziet in de behoefte aan breed in de ggz opgeleide zorgprofessionals die op expertniveau en behandelverantwoordelijke hoogwaardige patiëntenzorg bieden aan individuen, groepen en families.
Naviva
Bart Geerling verzorgt sinds 2019 scholing aan kraamverzorgenden van Naviva over psychiatrie en zwangerschap. Deze professionals zijn in de eerste dagen van de postpartumfase dichtbij moeder en kind en daarmee bijzonder waardevol daar waar het gaat om het signaleren van eventuele ontregeling van de moeder. Goede kennis over verschillende ziektebeelden en hoe te handelen is daarom van groot belang.