“Voor mij zit het in de vrijheid die ik krijg”, vertelt ze enthousiast. “We hebben de ruimte om zelf na te denken en ideeën in de brengen. Onze ideeën worden niet direct afgeschoten, maar er wordt echt gekeken wat we er mee kunnen doen. We kunnen zelf zoeken naar manieren om onze zorg beter te maken”.

En dat merken de patiënten ook. “Ze zijn super enthousiast. Ze herstellen in hun eigen omgeving en houden hun eigen regie. Dat begint eigenlijk al bij het beeldbellen. Zij maken zelf de keuze om wel of niet op te nemen. Natuurlijk bespreken we het bij het volgende contactmoment wanneer ze niet opnemen, maar de keuze ligt bij hen.”

Het klinisch ambulant team is vrij nieuw. Oorspronkelijk zou het team starten in oktober, maar vanwege Corona kwam het in een stroomversnelling terecht. “Door Corona waren er minder opnames mogelijk, maar je wil mensen ook niet laten bungelen. Daarom zijn we in maart gestart met dit team.”

Marlot: “Normaal gesproken krijgt iemand bij een klinische opname 24-uurs zorg. Mensen zijn erg ziek en hebben die zorg echt nodig. Na de opname hebben ze opeens nog maar één keer in de week een contactmoment op de polikliniek. We merkten dat veel mensen hierdoor afgleden. Wij vangen het gat in dat verschil op”.

Dagelijks is het team van 08.00 uur tot 22.00 uur aanwezig en ondersteunt bij de ambulante detoxificatie. “Mensen gaan normaal gesproken twee weken in detoxificatie. Soms is het nodig dat ze een korte opname nodig hebben, omdat ze bijvoorbeeld van tien jointjes per dag naar één zijn gegaan, maar dat ze die laatste er niet af krijgen. Dan kunnen ze bij ons 72 uur, of langer wanneer dat nodig is, opgenomen worden. Verder helpen we mensen om hun dagelijks leven weer op te pakken. Hoe hou je het vast om clean te blijven, wat is gezond eten en wanneer krijg je voldoende slaap? Dat zijn allemaal zaken waar wij bij mee denken. 

Contact gebeurt veelal via beeldbellen. “Dit kan soms heel fijn zijn, omdat het een gezonde afstand schept. Maar het maakt het ook lastiger, je moet echt veel meer de verbinding zoeken. Zo sturen we na de detoxificatie van twee weken een kaartje met ‘Hoera, je hebt de detox doorstaan’. Zo proberen we ons echt te maken, niet alleen een gezicht achter een beeldscherm. Laatst sprak ik een vrouw en zag ik een haakwerkje op de achtergrond liggen. Toen hebben we een kwartier over haken gepraat.”

Een nieuw team kan spannend zijn, maar kan juist ook bijdragen aan je werkgeluk. “We hebben een mooie mix qua leeftijden. De meesten van ons werken al langer in de psychiatrie en hebben bij verschillende teams gewerkt. Alles is bespreekbaar bij ons. We kunnen elkaar rustig vragen waarom we iets op een bepaalde manier hebben aangepakt. Ik heb al in meerdere teams gewerkt, maar dit team voelt heel veilig”.