Irene Dusink schrijft debuutroman over thema’s als eenzaamheid en depressie

Irene Dusink

Irene heeft zelf ervaring met depressie, autisme, OCD en genderdysforie. Voor al deze klachten is of was ze in therapie (onder meer bij Dimence), maar ook het schrijven van het boek werkte therapeutisch.

Waarom wilde je een boek schrijven?

“Ik heb altijd al de wens gehad om te schrijven, al van kinds af aan. Na mijn middelbare school ging ik een tijdje naar Japan, om  te bezinnen, na een heftige periode van depressies. Toen ik terugkwam ging het beter met me en had ik het gevoel: ik moet het gewoon gaan doen! En dat heb ik toen maar gedaan. In anderhalf jaar tijd heb ik het verhaal geschreven. Vervolgens heb ik nog een halfjaar gewerkt aan verbeteringen, nadat ik een uitgeverij had gevonden.”

Waar gaat het verhaal over?

“Het gaat over een sjamaan in een jager-verzamelaarssamenleving, en waar hij tegenaan loopt in zijn leven. Hij voelt zich vaak onbegrepen en eenzaam, en heeft ook last van depressieve en autistische klachten. Daarbij kon ik putten uit mijn eigen ervaring. De hoofdpersoon in het boek gaat op zoek naar zijn verdwenen zusje, het laatst overgebleven familielid. Het speelt zich af in een periode van zo’n zesduizend jaar geleden, na de laatste ijstijd. Het is een periode die me altijd al heeft gefascineerd.”

Wat heeft het schrijven je opgeleverd?

“Soms werkte het enigszins therapeutisch, zodat ik zaken voor mezelf wat meer kon ordenen. Het is ook een wisselwerking: door het schrijven van het boek ben ik veranderd, door de inzichten die ik heb opgedaan. Maar in de periode dat ik het schreef ben ik ook zelf veranderd, en daarmee veranderde het boek met me mee. Mijn ontwikkeling als transgender is gaandeweg ook in het boek terechtgekomen bij een van de hoofdpersonages.”

Hoe kunnen geïnteresseerden aan het boek komen?

“Het boek is te koop bij de twee Zwolse boekhandels Waanders en Westerhof en daarnaast op internet via de website van de uitgever. Ook in andere boekhandels in Nederland en België is het boek op aanvraag te bestellen. 2 april houd ik een boekpresentatie, bij zorgboerderij de Langenhof in Zwolle, waar ik zelf vrijwilligerswerk doe. Tijdens de presentatie kunnen mensen het boek ook kopen.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Ik wil sowieso nog meer boeken schrijven, ik ben inmiddels al bezig met een nieuw boek over een totaal ander onderwerp. Daarnaast wil ik weer gaan studeren. Ik heb ooit scheikunde gestudeerd in Groningen, maar ik kwam erachter dat ik daar niet mee verder wil. Ik wil nu Social Work of een vergelijkbare studie gaan volgen op Windesheim. En daarnaast ben ik begonnen met mijn transitie.”

Boekpresentatie - update 19 maart

De boekpresentatie die 2 april zou plaatsvinden bij zorgboerderij De Langenhof in Zwolle is vanwege het coronavirus geannuleerd. Zodra er een nieuwe datum bekend is, zullen we dat hier melden.

Wil jij het boek ‘Verlatenheid’ van Irene Dusink winnen? Stuur dan uiterlijk vrijdag 13 maart een mail met je naam en adres naar jijdoetertoe@dimence.nl. Onder de inzenders verloten we een exemplaar van het boek. De winnaar ontvangt hierover een persoonlijk bericht.