8 november 2017

Het doel is om de behandeling van een PTSS ten gevolge van ernstige trauma’s in de kindertijd te verbeteren en te versnellen en om persoonlijke factoren die een rol spelen bij de effectiviteit van een behandeling in kaart te brengen. Van Vliet: “Met dit onderzoek hopen we (inter)nationale richtlijnen voor de behandeling van mensen met een PTSS naar aanleiding van seksueel misbruik en/of mishandeling in de kindertijd te verbeteren. We hebben veel early completers; patiënten die PTSS vrij zijn. Door de compacte behandelingen die we bieden, kunnen we relatief veel mensen in korte tijd helpen. Onze behandelaren en stagiaires leveren goed werk.”

Veel expertise
Binnen het onderzoek zit veel (externe) expertise. Zo delen bijvoorbeeld Ad de Jong (trainer voor de Europese EMDR Vereniging) en Mariel Meewisse (klinisch psycholoog en voorzitster van de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP)) hun kennis met de behandelaren. Net als nog een aantal andere landelijke experts.

Interne opleiding voor behandelaren
​De behandelingen worden uitgevoerd door ervaren therapeuten binnen Dimence, die speciaal opgeleid zijn om deel te nemen aan deze studie. De therapeuten worden gedurende de hele behandeling begeleid door landelijke experts. In januari worden er weer trainingen gegeven aan een nieuwe groep behandelaren van Dimence, zodat er steeds meer professionals bekwaam raken om mensen met een (complexe) PTSS te behandelen.

Lees meer over het TOPRON onderzoek op de website: www.to-prepare-or-not.nl.