In dit artikel wil ik jullie iets over mijn eigen achtergrond vertellen en over iets waar ik eigenlijk wel trots op ben. Ik gebruik hierbij wel mijn pseudoniem Sharktale, omdat het me meer vrijheid verschaft dan wanneer ik dit onder mijn eigen naam zou doen. Bovendien heb ik dit pseudoniem al eens eerder gebruikt met betrekking tot mijn teksten. 

Mijn pseudoniem verschaft me de ruimte om mijn eigen gevoelens vrijelijk de loop te laten. Het is nu eenmaal helaas nog altijd zo, dat er een stigma kleeft aan mensen, die een psychisch etiketje hebben. Tijdens sollicitaties zou dat tegen mij kunnen werken. Momenteel heb ik een leuke vrijwilligersbaan in de foodsector en ben ik zoekende naar een vergelijkbare betaalde baan. Ook zou ik mijn ervaringsdeskundigheid in de toekomst graag in willen gaan zetten om andere mensen verder te helpen. 

Mijn eigen psychische achtergrond is er één van zware depressies door, denk ik, een traumatische jeugd in combinatie met een laag zelfbeeld. Door mijn depressie van zo’n vijf a zes jaar terug kwam ik uiteindelijk in contact met Dimence. Mijn huisarts stelde mij toen voor de keus: je laat je opnemen of je zoekt zelf hulp. Zo kwam ik terecht in de deeltijdbehandeling van Dimence, waar ik gedurende negen maanden twee dagen per week naartoe ging. Daar deden wij diverse soorten therapie, zoals PMT (psychomotorische therapie), RET (Rationeel Emotieve Therapie) en psychotherapie. Het was in deze tijd, dat een van mijn behandelaars daar, maar ook de andere deelnemers van deze deeltijdgroep, mij adviseerden om iets te gaan doen met mijn schrijftalent. Ik had al eerder dingen aan het papier toevertrouwd om zaken van me af te kunnen schrijven en mijn gevoelens en gedachten vrij te uiten. Ik schrijf zoals ik het zelf noem poëtisch proza; niet op rijm, maar altijd recht uit mijn hart. Mijn werk is deels autobiografisch en dat maakt ook dat ik liever onder een pseudoniem schrijf, dan zijn de dingen niet direct herleidbaar naar mij toe. Mijn werk gaat onder meer over mijn eigen depressies, mijn suïcidaliteit, maar ook over de schoonheid van de natuur en het leven. Ik ben dan ook echt mijn eigen criticaster in dit werk; het komt van binnenuit en is doorleefd! Dat maakt ook, dat mijn werk voor veel mensen herkenbaar is en ze erdoor worden geraakt. 

Door dit advies vanuit Dimence ben ik mijn gevoelens en gedachten op papier gaan zetten. Ik heb wat laten lezen aan de desbetreffende behandelaar en zij vond dat het uitgegeven moest worden, aangezien mensen hier echt wat aan kunnen hebben. Ik heb dus de stoute schoenen aangetrokken en zes van mijn teksten opgestuurd naar uitgeverij Boekscout. Tot mijn grote verbazing zagen ze er wel wat in en na overleg besloten we dat ik zestig teksten aan zou leveren in een manuscript. Daar is dus mijn eerste bundel uit ontstaan: ‘Zoektocht naar Mijzelf’ met als ondertitel ‘Gedichten en gedachten over het leven’. Deze is net voor de kerst verschenen op 24 december.   

Het is vanwege de lockdown nu echter een bijzonder rottige periode om dingen te promoten of aan te bieden in winkels, bibliotheken en dat soort zaken. Dat zit me niet mee dus. Het is daarom echt fijn, dat ik via deze weg mensen ook kan attenderen op mijn bundel en juist in een omgeving waarin het hopelijk als bron van hoop en inspiratie mag dienen. Zo heb ik mijn bundel ook geschreven. Als een rode draad loopt dat sprankje van hoop door al deze teksten heen, dat lichtpuntje aan de horizon en de boodschap: hoe donker het ook is, het wordt weer eens licht. Dat zijn immers ook mijn eigen ervaringen! 

Ik nodig je dan ook van harte uit om het eens te lezen, veel plezier alvast! 

Sharktale 

 

Je vindt de bundel van Sharktale op: https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=11325 

Foto omslag boek Sharktale