Het Bosproject

De cliënten zijn allemaal deelnemers aan het Bosproject, waarbij ze elke vrijdag rondom Kasteel de Haere in Olst bosonderhoud verrichten. Dit doen zij in samenwerking met Stichting IJssellandschap. Voor veel klinische cliënten binnen het SCOS is de stap om (vrijwilligers)werk te gaan doen erg groot. Als onderdeel van het dagactiviteitenaanbod binnen de klinische omgeving biedt het SCOS het Bosproject aan. “In het Bosproject wordt een veilige setting gecreëerd waarin de deelnemers groen vrijwilligerswerk kunnen starten onder begeleiding. Een vruchtbare samenwerking die al 8 jaar loopt en voor alle partijen loont,  met name voor de cliënten,” vertelt vakbegeleider Tim Lek, die het Bosproject begeleidt.

Ontmoeting

De koning en koningin maakten in het bezoek kennis met IJssellandschap. IJssellandschap en haar rechtsvoorganger ‘de Verenigde Gestichten’ beheert en ontwikkelt sinds 1267 land, landgoederen, boerderijen en huizen rondom Deventer. Hierbij stellen zij partnerschap en samenwerking centraal. Zo ook de samenwerking met het Bosproject. De cliënten gingen in gesprek met het koninklijk paar en lieten zien welke werkzaamheden zij verrichten tijdens hun vrijwilligerswerk op de Haere. “De koning en koningin waren oprecht geïnteresseerd in de deelnemers. We hebben over de samenwerking met IJssellandschap gesproken, maar ook over wat het met de cliënten doet om in het groen te werken in de omgeving van de Haere,” vertelt Tim.

Ook de cliënten zijn zeer enthousiast over de ontmoeting. “Ik heb zelfs een buiging gemaakt”, straalt Carl vol enthousiasme, “het was onwijs gezellig!” Na een gesprek met de cliënten kreeg het koninklijk paar nog informatie over de IJsselbiënnale, een 120 kilometer lange kunstfietsroute langs de IJssel en dus deels in gebieden van IJssellandschap. De koning en de koningin ontmoette op het landgoed een viertal kunstenaars en kregen van Mieke Conijn, directeur Kunstenlab,  een impressie van deze fietsroute langs kunstwerken waar de impact van klimaatverandering op het landschap van de IJsselvallei centraal staat.

Streekbezoek

Voorafgaand aan de ontmoeting bracht de koninklijke familie een bezoek aan het melkveebedrijf van de familie Lugtenberg in Olst-Wijhe. Op dit melkveebedrijf wordt gewerkt aan verduurzaming, meer biodiversiteit en verkorting van de keten door zelf zuivel te produceren en dat met partners in Salland te vermarkten

Meer weten over het Bosproject? Klik dan hier!