‘Vaak wordt gezegd dat een kind vergeet en verder speelt…., maar is dat wel zo? Met het beschrijven van mijn verhaal geef ik weer hoe het verleden als Kind van Ouders met Psychiatrische Problematiek (KOPP) bepalend is geweest voor mijn verdere leven en hoe het mij heeft gevormd.’

‘Ongeveer 10 jaar geleden ben ik me voor het eerst over mijn verleden als KOPP kind gaan uiten. Een verleden dat niet altijd gemakkelijk voor mij is geweest, want mijn moeder was vanaf mijn jongere jaren regelmatig depressief, ze werd regelmatig opgenomen en heeft uiteindelijk een eind aan haar leven gemaakt. Nadat ik de eerste stappen had gezet om het verleden te herbeleven en te verwerken, was het moment opeens daar dat ik het vele troosteten niet meer nodig had. Opeens was er een wil en weg om te stoppen met overeten. Maar hoe dan? Je kunt het wel willen, maar hoe stop je een verslaving die je altijd geholpen heeft?’

Silvia Rikmanspoel schreef over haar verleden met een depressieve moeder en hoe het haar gevormd heeft. Haar boek ‘Het Oordeel Voorbij’ is onlangs uitgekomen. Een ontroerend en tegelijkertijd sterkend verhaal dat voor velen herkenbaar zal zijn. Te bestellen via haar website.

Preventie voor huidige KOPP-kinderen
Om huidig leed onder kinderen te voorkomen biedt onze zusterstichting Impluz preventieve ondersteunen aan kinderen van ouders met psychiatrische problematiek. Wanneer een ouder bij Dimence in behandeling is, dan kan een behandelaar de ouders met kinderen gezinsgesprekken aanbieden (uitgevoerd door Impluz). Hierin is ruimte voor het bespreken van ouderschap, maar er is ook specifiek aandacht voor ondersteuning van de kinderen. Vervolgens wordt bekeken of vervolgaanbod wenselijk is, bijvoorbeeld verwijzen naar de kinder- en jongerengroepen bij Impluz en/of het online aanbod.

Er zijn groepen voor verschillende leeftijdscategorieën:

  • “Piep” zei de muis: voor kinderen van 4 t/m 7 jaar
  • Voor jou!: voor kinderen van 8 t/m 12 jaar
  • 4U!: voor jongeren van 12 t/m 16 jaar
  • Nu jij! Voor adolescenten van 16 t/m 25 jaar

Kinderen vanaf 12 jaar kunnen ook steun vinden via:

Voor ouders is er opvoedondersteuning KopOpOuders
Een online opvoedondersteuningsgroep voor ouders met psychische problemen. KopOpOuders heeft tevens een informatieve website: www.KopOpOuders.nl.

Voor ouders in behandeling bij Dimence met een baby is er de ouder-baby interventie, die zich richt op het versterken van een positieve band tussen ouder en baby.

Bekijk het volledige aanbod van Impluz in deze flyer. Informatie over startdata en locaties zijn te vinden op www.mindfit.nl/cursussen en via het secretariaat: info@impluz.nl of tel. 0570-604900. Binnenkort staat het aanbod ook op de website van Impluz zelf.