Ouderen op de locatie Huis aan de Dijk van Dimence in Deventer konden al  een virtuele fietstocht maken door allerlei steden en natuurgebieden. Dit zorgt voor ontspanning, contact met de buitenwereld, lichaamsbeweging en de nodige gespreksonderwerpen met medepatiënten, hulpverleners of familieleden. Als vervolg op dit initiatief kunnen ouderen nu hun eigen levensverhaal fietsen.

Het fietsen van het eigen levensverhaal biedt de mogelijkheid voor deze patiëntengroep (ouderen die langerdurend in behandeling zijn voor hun psychische problemen) om terug te kijken op de betekenisvolle momenten, locaties en omgevingen in hun leven. Voor patiënten wordt een persoonlijke, individuele fietsroute ontwikkeld waarbij ze virtueel hun eigen levensverhaal kunnen fietsen. De route komt bijvoorbeeld langs het geboortehuis van de patiënt, de omgeving waarin hij is opgegroeid, naar school ging, heeft gewerkt, gewoond of andere plaatsen waar hij mooie herinneringen aan heeft. Denk hierbij aan de kerk of gemeentehuis waar de patiënt is getrouwd, speeltuinen of de dansschool.

Het interactief fietsen van het eigen levensverhaal heeft als doel:

  • Het verminderen van de depressieve klachten.
  • Het hervinden van de zin van het leven, eigen identiteit en het herbeleven van belangrijke en mooie gebeurtenissen uit het leven.
  • Ondanks het huidige ziek zijn hebben patiënten zeer belangrijke sociale rollen gehad en hebben deze nog steeds. Door het eigen levensverhaal te fietsen en hierover te praten, gaan patiënten zich dit realiseren.
  • Beseffen dat het leven de moeite waard is geweest en nog steeds is.

De ervaringen tijdens het fietsen van het eigen levensverhaal kunnen gebruikt worden in groepsgesprekken, familiebezoeken of gewoon wanneer de patiënt daar behoefte aan heeft. Verwacht wordt dat het fietsen van het eigen levensverhaal een grote meerwaarde heeft voor het welzijn van patiënten.