Door middel van deze samenwerking krijgen cliënten van de GGZ-instelling Dimence de kans om bij Asito te werken via cliëntparticipatie. Kees Blokland, Juryvoorzitter: “We zijn geraakt door de samenwerking van Dimence en Asito. Ook het verhaal van Jeroen heeft ons geraakt.”

Cliëntparticipatie
Het is sinds 2015 mogelijk voor cliënten om bij Asito werkervaring op te doen. Zo kunnen de deelnemers de eerste stappen zetten op de arbeidsmarkt. Monique Geux, Afdelingshoofd Huisvesting Dimence: “We willen structuur en eigenwaarde meegeven aan cliënten die op het punt staan weer de maatschappij in te gaan. Als een cliënt een werkervaringsplaats krijgt, is dat een grote stap voorruit.”

Nauwe samenwerking
Beide partijen werken nauw samen in de begeleiding van de cliënten. Margriet Huisken, Projectleider Asito: “Door gezamenlijk naar de individu te kijken kunnen we maatwerk bieden. We bieden een veilige werkplek in een bekende omgeving waar voldoende begeleiding is. In de tussentijd blijft de communicatie tussen Asito en Dimence aanwezig. Het is belangrijk om goed samen te werken zodat de cliënten een grotere kans hebben op een succesvolle uitstroom naar een baan. Ofwel bij Asito ofwel ergens anders. Op dit moment zijn er al zes mensen bij ons in dienst in verschillende taken, van schoonmaakkracht tot helpende. Daar zijn we trots op!”

Jeroen Kappert is één van de cliënten die via de cliëntparticipatie is doorgestroomd naar een baan als schoonmaakkracht bij Asito. Hij is erg gegroeid in de periode dat hij bij Asito werkt. Bekijk het filmpje van Jeroen.

Verder kijken
De samenwerking tussen Dimence en Asito is een begin van iets groters. Inmiddels zijn beide partijen bezig het project breder weg te zetten. Dit doen ze door onder andere een overeenkomst te sluiten met het UWV, door een andere zorginstelling te betrekken en door een kennisdag over het thema cliëntparticipatie.

Best Practice Award
Ook CSU en ABN Amro wonnen een Best Practice Award. Zij kregen de meeste stemmen van de jury. Naast Asito en CSU stonden er twee andere samenwerkingen in de finale: FMO met Hago Next; en NHL Stenden Hogeschool met Effektief Groep.

Ieder jaar wordt de Best Practice Award uitgereikt door Code Schoonmaak. Het is de zesde keer dat de award werd uitgereikt. Bedrijven kunnen de award winnen wanneer er sprake is van een bijzondere samenwerking, een best practice.

Meer weten over cliëntparticipatie? Dimence en Asito organiseren 15 maart een kennisdag over dit onderwerp. Lees meer over deze kennisdag.