Onze psychiater en oprichter van het specialistisch centrum voor ontwikkelingsstoornissen (SCOS) Bram Sizoo reageert in een interview met de Nederlandse ggz op de uitzending van De Monitor over alternatieve behandelingen van autisme: 'Autisme behandelen is heel iets anders dan genezen.

De aandacht voor CEASE-therapie is in een stroomversnelling geraakt door de 17 jarige Elijah Delsing. Hij voert actie tegen therapieën die autisme beweren te kunnen genezen. Op 21 september besteedde de Monitor aandacht aan deze CEASE-therapie. 

CEASE-therapie maakt gebruik van homeopathische middelen om de “oorzakelijke factoren van autisme te ontstoren”. CEASE voldoet niet aan de zorgstandaard autisme, die formuleert wat voor mensen met een bepaalde aandoening een goede behandeling is. De Nederlandse ggz wijst behandelingen die niet aan deze norm voldoen dan ook af. En dat is maar goed ook, vertelt Bram Sizoo, psychiater en oprichter van het specialistisch centrum ontwikkelingsstoornissen van Dimence in Deventer, al benadrukt hij dat hij altijd open staat voor nieuwe, bewezen behandelingen. Maar niet in het geval van CEASE: “Ik word er boos van. Wanhopige mensen wordt onterecht hoop geboden”.

Het hele interview lees je op de website van de Nederlandse ggz

Bekijk de uitzending van De Monitor van 21 september:

de monitor